Pokajnici

Najsretniji dan u mom životu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ja sam šveđanka, doktorica, roditelji su mi šveđani. Moj otac je sveštenik a moj djed je bio biskup. Potičem, dakle, iz jedne veoma religiozne porodice. Odgajana sam kao kršćanka i bila sam praktičarka kršćanstva. Kada sam bila u tinejdžerskim godinama počela sam da imam poteškoće sa nekim stvarima u kršćanstvu. Trojstvo, nasljedni grijeh i pogotovo posinovljenje. Da neko mora umrijeti kako bi ljudima bilo oprošteno je za mene bilo veoma teško da prihvatim. Osjećala sam se veoma loše a imala sam i lošu savjest, jer kršćanstvo predstavlja čovjeka kao stvorenje koje uništava sve i koje je griješno u samom početku. Kad bih god učinila neku grešku, prisjetila bih se da je moja priroda griješna i uništena.

Imala sam lošu savjest zato što je neko morao da umre. To je bila za mene jedna zla slika o Bogu a istovremeno kaže kršćanstvo: Bog je ljubav! Kako neko može biti ljubav a zahtjeva da njegov vlastiti sin umre. Ovo bi bilo malo o mojoj prošlosti prije nego što sam se susrela sa islamom.

Sve je to počelo u proljeće 97., kada sam bila u Francuskoj. Tamo sam saznala o islamu preko svojih prijatelja muslimana. Tada sam prvi put srela muslimana. Islam je nešto sasvim drugačije. To je vjera u Jednog, Jedinog Boga i to mi je prijalo. Čovjek je stvoren kao čovjek od samog početka i nije uništen, niti je naslijedio nečiji grijeh. Čovjek nije nikada bio nešto drugo do čovjek. Ne može se čovjek uspoređivati sa Bogom, niti se Bog može uspoređivati sa čovjekom. Čovjek je čovjek i ništa drugo.

Glavni razlog zasto sam presla na islam su bila teoloska pitanja na koja sam odgovor nasla u islamu. U islamu sam nasla da je Bog Onaj Koji prasta. Zatim, saznala sam da je citav ljudski zivot nadahnut vjerom. Nema razlike izmedju svakodnevnog zivota i vjerskog zivota u islamu. Odavno sam zeljela da svoj zivot posvetim Bogu a sada sam saznala da je u islamu upravo tako!

Sto sam vise ucila i saznavala o islamu, sigurnije sam se osjecala. Kada sam dosla do pitanja o hidzabu, o tome sam pitala jednu muslimanku i njenu majku koja je nosila hidzab. Zasto nosis hidzab? Sta za tebe znaci hidzab? Oni su mi objasnili kako su oni dozivili hidzab ali ja sam zeljela da saznam vise… Naucila sam se vise o islamu i osjecala sam da je to vjera za mene. Za svo to vrijeme, molila sam Boga da me uputi na Pravi put. Mnogo sam razmisljala o svemu. Sta ce reci moji roditelji? Sta ce reci moji skolski drugovi? Uzelo je to malo vremena, ali na kraju sam se odlucila da postanem muslimanka.

Šehadet

Bila sam u Stokholmu. Bio je petak. Tada su muslimani imali svoju godisnju islamsku konferenciju u Stokholmu. Cekala sam ispred dzamije da muslimani zavrse sa dzuma namazom. Za vrijeme dzume namaza sam sebi govorila: “Nema sumnje da cu preci na islam.” Govorila sam to i svojim prijateljima: “Nakon molitve cu preci na islam.” Jedan od njih mi je rekao: “U tom slucaju, uradi to odmah.” Bila sam sa nekoliko prijatelja i niko od nas nije znao sta treba da se uradi. Znali smo da se treba izgovoriti sehadet ali nismo znali da li treba jos sta uz to.

Uslam sam u dzamiju sa njima. Nakon dzuma namaza, neki muslimani su ostali u dzamiji. Tada sam usla unutra i izgovorila sehadet za imamom. Imala sam fantastican osjecaj. Svi su bili radosni. Sestre su mi prilazile i grlile me. Nisam uopste ocekivala da ce to biti tako lijepo. Bio je to jako lijep dozivljaj, necu to nikada zaboraviti. To je najsretniji dan u mom zivotu. Sve zene koje su bile tu su mi prilazile i grlile me, neke od njih su mi davale svoju adresu, a neke su mi poklonile hidzabe a najvise mi je ostalo u sjecanju njihova radost zbog mene. Nisam uopste ocekivala takvu radost, one nisu znale nista o meni ali su ipak bile toliko sretne zbog mene.

Rodbina

Prvi koji su saznali da sam postala muslimanka su bili moji roditelji. Moj otac je bio rastuzen time a majka ljuta. To je bila njihova prva reakcija. Trebalo im je puno vremena da to prihvate. Rekli su da postuju moj izbor da budem muslimanka i da to prihvataju. Trebalo im je puno vremena da me pitaju zasto sam postala muslimanka i dugo vremena da me pitaju o islamu. Bilo im je tesko pricati o tome.

Kada sam stavila hidzab, moj otac je skoro poceo plakati. Bilo im je tesko. U to vrijeme ja nisam zivila sa njima, vec na drugom mjestu jer sam studirala za doktora. Ali sam ih posjecivala i imala sam hidzab na sebi. Volila bih da mi roditelji postanu muslimani. Mislim da moj otac polahko prihvaca to da sam muslimanka.

Utjecaj islama na mene

Islam mi je dao puno. Izmedju ostalog, sigurnost i cvrsto vjerovanje. Ja sam osoba koja se mnogo brine, cak i za najsitnije stvari. Ali, kada sam prihvatila islam, postala sam mnogo sigurnija. Znam da je sve u Allahovim rukama a ja molim Allaha i prepustam sve Njemu. Nemam nikakvih problema kada posjecujem svoje roditelje. Oni znaju da ja ne jedem svinjsko meso i da ne pijem alkohol. A i sa mojim prijateljima stvari idu prilicno dobro.

Ja sam zena, visoko obrazovana svedjanka, ali ja se ne osjecamam ugnjetavano kao sto mediji opisuju zene u islamu. Naprotiv, islam mi je dao slobodu da budem insan i da budem zena. Ono sto je predivno sa islamom jeste da islam daje zeni identitet i sigurnost. Mi imamo razlicite zadatke ali smo svi isti pred Allahom. Svi vjernici muslimani su braca i sestre.

Namaz

Islam mi daje veliku sigurnost. Moje obavljanje namaza pet puta dnevno mi je promjenilo život. Moja vjera islam mi je na prvom mjestu. Sve ostalo dolazi nakon toga. Ja klanjam pet puta dnevno bez obzira jesam li na poslu ili negdje drugo. Pet dnevnih namaza za mene su poput pulsa. Ne treba puno vremena da se obave. Nekada se desi da, kada radim u hitnoj, dođe neko povređen, i tada se moram prvo pobrinuti za pacijenta. Nakon toga uvijek ima vremena za namaz. Namaz mi ne otežava posao, naprotiv, daje mi jasnoću i koncentraciju. U toku zime, ponekad može biti teško za namaz jer su vremena između namaza jako kratka. Zato ponekad moram spojiti podne i ikindiju. Namaz mi je ostavio najjači utisak. Obavljanjem namaza pet puta dnevno, ja sam u stalnom kontaktu sa Allahom.

Savjet

Moj savjet onima koji traže smisao životu je: Čitaj o raznim religijama. Moli Boga da te uputi na pravi put. Moj savjet onima koji ne praktikuju islam: Šta kaže Kur’an? Vi ste muslimani, znate šta vas čeka kada umrete. Šta ćete reći Allahu kad vas bude ispitivao?

Miriam Elbornson

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta