Poučne priče i tekstovi

Namaz prije svega

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Danas u abdesthani sretoh jednu djevojku koja mi na prvi pogled privuče pažnju. Bila je besprijekorno sređena: šminka, frizura, sve tip-top. Nisam mogla a da ne primijetim i veliku kesu koju je nosila i iz koje je izvadila suknju, mahramu i tuniku. Stajala sam sa strane i posmatrala šta radi: skinula je šminku, umila se, presvukla, prelijepo pokrila i krenula prema mahfilama. Od silne sreće htjela sam da je zagrlim, ali se nekako suzdržah i pomislih:…

“Ovo je moja sestra u islamu, ona klanja! Allahu ekber!” Nakon što se klanjalo, opet sam se vratila u abdesthanu u nadi da ću ponovo sresti ovu sestru. I sretosmo se opet. Onako sva sretna, nurli lica, poselamila me, a ja, ne znajući kako da započnem razgovor, rekoh joj: “Imaš ovdje u džamiji suknju, odjeću, svu opremu za namaz.” Na to mi ona reče: “Znam da ima, ali ja više volim vući kese, da imam više sevapa”, i nastavi dalje pričati: “Baš je teško u ovim kratkim zimskim danima stići klanjati na vrijeme, samo utorkom stignem klanjati namaz u džematu, a ovim ostalim danima onako samo na pauzi dođem i klanjam farz!”

Stajala sam onako vidno iznenađena, sretna, puna neke euforije, ostala sam bez teksta. Ova mi je sestra održala veliki ders. Hvala dragom Allahu, toliko se omladine vratilo Allahu, toliko omladine brine o namazu, vodi računa o tome da ga klanja u njegovom pravom vremenu. Hvala Allahu, ovakve će majke rađati buduće generacije. Kad neko shvati šta znači namaz, šta znači klanjati namaz u njegovom pravom vaktu, ništa na dunjaluku ne može ga spriječiti da ga obavi.

Ova se djevojka mogla “izvlačiti” da ima šminku, da ne može uzeti abdest, da nema prikladnu odjeću, ali njena iskrenost i ljubav prema Allahu veći su od svega. Ona zna da je najdraže djelo Allahu klanjati namaz u njegovom pravom vremenu. Koliko nas sjedi kod kuće: gledamo seriju, film, utakmicu, namazi nam prolaze, a mi, nesvjesni, u svojoj zabludi sjedimo i ništa ne poduzimamo. Još jedna bitna pouka iz ove priče jeste da ne smijemo suditi nikome po izgledu. Na prvi pogled niko možda ne bi rekao da ova sestra klanja i da ima ikakve veze sa vjerom. Allah je jedini kadar da nam sudi i stoga ne komentirajmo ničije oblačenje, ničiji hidžab, propisan ili nepropisan, jer samo će On svoditi račun. Uradimo što je do nas: nasmiješimo se svakome koga god sretnemo, jer nikad ne znamo kome ćemo omiliti islam samo jednim osmijehom ili gestom. Čuvajmo svoje namaze, jer samo će nas oni spasiti kada budemo u kaburu!

Ne ostavljamo namaz za poslije, jer sve može čekati, ali namaz ne može! Ljudi u bolnicama klanjaju namaz u pravi vakat, žene pred porođaj ne ostavljaju namaz, stare nene ležeći klanjaju, studenti idu sa predavanja da bi klanjali namaz u pravom vaktu, fudbaleri na poluvremenu klanjaju, trgovci zatvaraju radnje da bi klanjali na vrijeme, policajci stanu nasred ulice i klanjaju, doktori i vatrogasci klanjaju gdje god se zateknu, profesori klanjaju u svojim kancelarijama, čistačice na najčistijoj površini, majstori na skeli, piloti u avionima… Vodimo računa o namazu, jer će namaz biti prvo za što ćemo biti pitani pred Uzvišenim Allahom!

Minela Maksumić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta