Odgovori

Kako da obavim akšam namaz u školi ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum. Da vas Allah nagradi za vas trud i znanje koje širite, dosta toga sam naučio preko vas.

Imam 13 godina i idem u 7. razred u školi. Sve namaze mogu da stignem da klanjam u nekom trenutku osim akšama. Druga sam smjena, na odmoru je vrijeme ikindije te nju klanjam tada a kad se časovi završe tad je vrijeme jacije.

Problem je taj sto ne stižem da klanjam akšam u njegovo vrijeme. Mogao bih da pitam nastavnike da me puste u džamiju ali sumnjam u to, jer me jednom čak nastavnica vjeronauke nije pustila na džumu da odem.

Pa moje pitanje je da li mogu posle naklanjati akšam ?

Odgovor:
Ve alejkesselam
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Namaz je stroga i vremenski propisana obaveza vjernicima, najbolje djelo i najbitnija stvar u našem praktičnom vjerovanju. Sa namazom nema igre. Ko se na Allaha osloni i zbog njega žrtvuje On mu je dovoljan.

Na tebi je prvo da pitaš da te puste da izađeš i negdje u školi klanjaš, bilo gdje. dakle na 5 min da izađeš. Ako to ne upali onda se trebaš pripremit a kad bude vakat akšama sa nekog od dva časa koja te obično potrefe u doba akšama zatražit ćes dozvolu za odlazak do toaleta, i otići ćeš pa se abdestit ili samo ući kako to ne bi bila laž, te nakon toga negdje klanjati akšamski farz, bez da oduljiš sa namazom.

Dozvoljeno ti je odgodit samo u nekim iznimnim slučajevima kao kada je test ili nešto kada ne možeš izaći.

Na svakom malom odmoru možeš klanjati. Ne stidi se vjere svoje a Allah će pomoći onoga ko se potrudi radi Njega.

Allah najbolje zna.

Jasmin Durić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta