Pokajnici

Napali je nožem zbog hidžaba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ko je sestra Barbra? I kako je prihvatila islam? Tražila je mir nakon smrti majke, koja je preselila u 49. godini, nakon borbe sa bolešću pluća. Gledala je kako se bori za vazduh u svojim poslednjim trenucima života. Dok se borila sa tugom nakon gubitka oba roditelja, tokom sahrane, crkvena zvona su joj unosila nemir, i odmah se prisjetila ezana kojeg je čula u Turskoj dok je bila na putovanju sa majkom, i pomislila je: “Kako bih voljela da sada čujem taj zvuk, umjesto ovih glasnih zvona…”

Kada se vratila kući, potražila je na jutjubu ezan, i puštala ga je iznova i iznova, prisjećajući se svakog trenutka sa svojom majkom. Kada je potražila prevod ezana, postalo joj je jasno da je ovo poziv od Allaha za nju, i već sutradan je prihvatila islam.

Njena borba sa islamofobijom i napadima zbog njenog hidžaba

Da li možemo zamisliti težinu praktikovanja islama u ateističkoj zemlji, u zemlji gdje 84% ljudi uopšte ne vjeruje u Boga, a manje od 0,2% su muslimani, koji se suočavaju sa velikom islamofobijom? Sestra Barbra je nosila svoj hidžab u malom mjestu u Češkoj, u kojem nema uopšte muslimana. Dok se jedne noći vraćala kući tramvajem, tri momka su je povukla u zadnji dio tramvaja, strgnuli joj maramu i nožem porezali uši, otkinuvši jedan dio. Požurila je i bolnicu i završila na operaciji kako bi povezali djelove ušiju. Da li možemo uopšte zamisliti da se ovo desi našoj sestri, majci, ćerci, a niko nema da ih zaštiti?

Kao i svako ljudsko biće koje prolazi kroz mnoga iskušenja, i ona je imala borbe sa svojom vjerom i sumnjama, ali da bi ih otklonila, prijavila se na islamsku akademiju (Almaghrib Institute, Ilm Path) i položila sve dostupne kurseve, iako joj engleski nije bio maternji jezik, jer skoro i da nema islamskih kurseva na njenom jeziku. Uprkos ovim poteškoća, Allah je htio da ona ostane čvrsta u vjeri. Otvorile su joj se mogućnosti da posjeti džamiju Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i ode na umru u Mekku, samo dan prije nego što se to obustavilo zbog korona virusa u martu 2020. godine. To je bilo putovanje koje je još više učvrstilo u vjeri, uprkos svim iskušenjima kroz koje je prolazila.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta