Poučne priče i tekstovi

Naučio sam od faraona deset životnih mudrosti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedan šejh je došao u Egipat i tom prilikom posjetio je piramide. Prilikom posjete mumiji faraona iz Musaovog, a.s., vremena, čuo je jednog od radnika u muzeju kako posjetiocima objašnjava ono što ih je zanimalo o faraonovoj mumiji. U jednom trenutku govorio je tako kao da se obraća direktno faraonovoj mumiji, pa je, između ostaloga, rekao:

”Faraonu, naučio sam od tebe (iz tvog života) deset mudrosti.

Prvo, naučio sam od tebe da je Allahova volja konačna i da je ništa ne može spriječiti. Ti si ubio hiljade novorođene djece kako bi spriječio dolazak Musaa, a.s. Međutim, kad je Musa, a.s., došao na svijet, ti si ga odgajao u svojoj vlastitoj kući (dvorcu).

Drugo, naučio sam od tebe da su srca u Allahovoj ruci, a ne u ruci bilo kojeg čovjeka (silnika). Kad je Musa, a.s., kao novorođenče, bio lišen majčine blizine, Allah mu je učinio sklonim srce tvoje žene. Ti si htio da ga lišiš majke, a Allah mu je podario drugu majku, tj. tvoju ženu koja ga je voljela i pazila kao majka.

Treće, naučio sam iz tvoga života da niko nikoga ne može pokvariti. Jer, u dvorcu u kojem si ti govorio: ”Ja sam vaš najveći gospodar!” (Ene rabbukumul-e’ala!), u isto vrijeme živjela je tvoja žena Asija koja je u svojoj sobi veličala Allaha, govoreći: ”Subhane rabbijel-e’ala” – ”Slava Gospodaru Uzvišenom!”

Četvrto, naučio sam od tebe da kuće imaju svoje tajne i da je moguće da muž i žena žive pod jednim krovom, a da budu potpuni stranci, jer muža i ženu istinski mogu spojiti njihova srca, a ne zajednički krov.

Peto, naučio sam od tebe da nikakva vojska ne može odvojiti vjernika od vjere u Allaha. Čarobnjake koji su primili islam nije mogla zaplašiti tvoja silna vojska, niti je frizerku tvoje kćerke moglo zaplašiti ključalo ulje u koje si je bacio.

Šesto, naučio sam od tebe da krv nije voda i da je mala sestra uspjela vratiti svoga malog brata (Musaa, a.s.) njegovoj majci, ali i da brat može biti do te mjere plemenit (tj. Musa, a.s.) da mu nimalo nije bilo zazorno priznati da je njegov brat (Harun, a.s.) bolji i vještiji govornik od njega.

Sedmo, naučio sam od tebe da robovi vlastitim rukama stvaraju svoje dželate i mučitelje. Ti ne bi mogao zajahati na grbače svoga naroda da ti ih oni nisu dobrovoljno podmetnuli i pristali da budu tvoje sluge i robovi.

Osmo, naučio sam od tebe da, kad Allah želi pomoći nekog Svoga roba, onda ga pomogne preko najobičnijeg štapa koji je taj rob prije toga koristio samo za oslanjanje u hodu i skidanje lišća ovcama, a kada Allah hoće da porazi nekog Svoga roba, onda ga porazi usred njegove ogromne vojske.

Deveto, naučio sam od tebe da sve na Zemlji ima svoje uzroke koji važe za ljude, ali ne i za Allaha. Tako je rijeka, koja je trebala da potopi djecu, postala ”poštar” koji je pred tvoj dvorac donio sanduk u kojem je bilo dijete (Musa, a.s.) koje si tražio da ga ubiješ, a more, koje se ne može preći osim lađama i brodovima, postalo je staza kojom su ljudi (Benu Israelćani) pješke prešli na drugu stranu.

Deseto, naučio sam od tebe da sve što je na Zemlji čini zapravo vojsku od Allahovih vojski i da Allah odabire oružje ili oruđe za borbu. I kada si ti krenuo sa ogromnom vojskom u potjeru za Musaom, a.s., i njegovim sljedbenicima, Allah ti je mogao suprotstaviti istu takvu vojsku, ali nije, već je učinio da ti smrt bude u vodi od koje Allah stvara sve živo. Pa, neka je slavljen Allah, Uzvišeni i Svemoćni Gospodar!

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić – saff.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta