Dove i zikr

Naučite dovu koja će vas zaštiti od svakog zla

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedan od mojih velikih učitelja šejh Waleed Basyouni skupa sa svojim prijateljima učio je Kur’an nekima koji su bili opsjednuti džinima. Allahovom voljom, brat kojem su učili bio je izliječen, kao i ostala trojica koja su prohodala. Šejh Waleed je iznenada čuo neki zvuk poput udarca biča, a brat koji je bio izliječen skočio je nekoliko koraka naprijed…

Šejh Waleed je odmah otrčao do brata i otkrio njegova leđa na kojima je ugledao ožiljak od udarca kojeg je čuo. S obzirom da je šejh s tim bratom proveo 24 sahata, on je mogao sa sigurnošću ustvrditi da se radi o ožiljku koji je nastao od tog udraca i da je to ljutnja džinna zbog toga što ga se ovaj čovjek oslobodio. Nakon što mu je šejh ponovo učio Kur’an, progovorio je džinn i rekao da je on udario toga brata po leđima. Kada ga je šejh pitao zašto je to učinio, džinn mu je odgovorio čudnim glasom što potvrđuje koliko je bio ljut na tog čovjeka.

Zatim ga je šejh upitao zašto nije napao njega i njegovog prijatelja Adela, jer su bili blizu, džinn je priznao da je bio poželio da i njima uradi to isto ali nije bio o mogućnosti, jer je šejh tokom dana proučio dovu za zaštitu, pa zbog toga on nije mogao da mu priđe.

Koja je to dova bila? Bio sam počašćen da vidim šejh Basyounija i on mi je rekao koju je to dovu proučio koja mu je Allahovom voljom osigurala zaštitu. On mi je rekao slijedeće:

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je podučio dovama posredstvom kojih ćemo dobiti Allahovu zaštitu od svakog zla. U vjerodostojnom hadisu se prenosi slijedeća Poslanikova, a.s., dova: “Bismillahillezi la jedurru me’asmihi šej’un fil erdi ve la fis-semai ve huves- semi’ul-alimU ime Allaha s čijim imenom ništa ne može naštetiti ni na Zemlji ni na nebu, i On sve čuje i zna.”

Allahu ekber! Sjetite se da ovu dovu proučite svakog jutra i večeri tri puta, da biste bili zaštićeni svakog zla.

Autor: Majed Mahmoud
Izvor: muslimmatters.org
Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić, prof.

______________________________

• “Bismillahillezi la jedurru me‘asmihi šej’un fil erdi ve la fis-semai ve huves- semi‘ul-‘alim” – U ime Allaha s čijim imenom ništa ne može naštetiti ni na Zemlji ni na nebu, i On sve čuje i zna.”

Za ovu dovu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je da se onome ko je prouči po tri puta uči ujutro i navečer neće dogoditi zlo i da će biti zaštićen od šejtanskog i džinskog utjecaja.

(Ebu Davud, et-Tirmizi i Ahmed. Ovaj je hadis pouzdanim ocijenio šejh el-Albani.)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta