Pokajnici

NBA zvijezda Stiven Džekson o prelasku na islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Stiven Džekson, NBA zvijezda koja je predvodila tim Golden State Warriorsa 2007, povukao se iz košarke 2015. godine. Sada se često pojavljuje na ESPN-u kao komentator svoje bivše lige, a takođe je pokrenuo “All the Smoke”, jedan od najpopularnijih podcasta u NBA ligi.

Takođe je sve više bio na čelu pokreta za rasnu pravdu, postajući posebno aktivan nakon ubistva njegovog prijatelja Džordža Flojda. Taj aktivizam, kao i uticaj prijatelja, pojačali su njegovu dugogodišnju privlačnost prema islamu. Kasnije je sa svima podijelio svoj prelazak na islam.

Iako je u NBA ligi mnogo muslimanskih superzvijezda, poput Kerima Abdul-Džabara, Hakima Olajdžuvona, Mahmuda Abdul-Raufa, Šarif Abdur-Rahima, Džeksonov prelazak na islam je posebno vrijedan pažnje jer daje američkim muslimanima podstrek za društvene promjene.

Koliko dugo si proučavao i razmišljao o islamu?

Islam sam ozbiljno proučavao sedam mjeseci, ali sam mu godinama izložen. Moj prvi iskreni razgovor o prelasku na islam bio je 2013. godine. Počelo je s mojim prijateljem, vidio sam ga kako obavlja molitvu i stalno mu postavljao pitanja o tome kako se moli i šta govori kada to radi. Ali nisam postupio po tome sve do nedavno, kada je ubijen moj blizak prijatelj Džibril. Njegova majka je na sahrani imala isti mir i sigurnost koju sam zapamtio kod njega. Bila je utješena znajući da je na putu ka Džennetu, ako Bog da. To je bio dan kada sam zaista odlučio.

Kakav je uticaj na tvoju odluku imala smrt Džordža Flojda?

Kada je Džordž Flojd ubijen, to je učinilo moju smrtnost i prolaznost mnogo stvarnijom. Zato sam odlučio da ponovo naučim šta je moja svrha i šta je istina. Nisam htio da ponovo stavljam vjeru po strani jer smrt može doći svakog trenutka. I ja sam to prihvatio i rekao sebi da Allah želi da rastem, a ja želim da mu se približim. Želio sam da postanem bolji čovjek, bolji porodičan čovjek, bolji prijatelj, a sada sam želio da rastem i kao vjernik.

Uvijek sam to imao u srcu, ali do tada nisam slušao svoje srce. Allah je duboko dirnuo moju dušu sa toliko toga što se odjednom dešavalo, pa to više nisam mogao ignorisati. Tada sam se trgnuo i odlučio da započnem ovo putovanje. Vjera se uklopila u moj novi život, koji se sada vrtio oko nečeg mnogo većeg od mene. Osjećam se kao nova osoba, jača u svakom pogledu.

Koja je bila najznačajnija promjena u tvom životu otkako si postao musliman?

Disciplina je već bila u mom životu. Bio sam disciplinovan kao igrač, zapravo sam prestao ići u klubove i piti i prije nego što sam postao musliman. To što sam disciplinovan i motivisan je uvijek bio veliki dio onoga što jesam. Uvijek sve radim na 110% i vjera ako Bog da neće biti drugačija. Allah me je već blagoslovio sa toliko toga, a sada me je blagoslovio islamom. Želim mu pokazati da sam vrijedan tog blagoslova unoseći istu disciplinu u islam.

Kakva je bila reakcija porodice i prijatelja?

Oni koji me poznaju nisu iznenađeni, samo ponosni. Nazvao sam mamu i imao dug razgovor s njom. Željela je da se uvjeri da sam spreman za ovo. Rekla je da to prihvata. U stvari, ona voli činjenicu da klanjam pet puta dnevno jer me nije mogla natjerati da se klanjam jednom dnevno dok sam bio dijete, kada nisam bio musliman! Ona u meni sada vidi smirenost i bolju verziju mene. Tako da je bila samo podrška. I moja djeca to podržavaju, i to mi je jedino bitno. Nisam ovo uradio ni za koga osim za Allaha i želim da tako i ostane. Zato mi je bilo lako donijeti ovu odluku, jer je to bilo samo za Allaha. Kleknuo sam na koljena i molio Ga za uputu, i ovdje me je smjestio. Tako da ću se držati tog kursa, ako Bog da.

Osjećam se kao da sada iza sebe imam ummet (muslimansku zajednicu). Imam podršku koju nikada ranije nisam imao. Prošao sam kroz mnogo toga – osvojio sam prvenstvo, osvojio nagrade, osvojio najbolji podcast, ali ništa nije bolje od toga da kada vidite nekoga da je loše, vi mu onda izmamite osmijeh na lice. Nikada nisam imao više podrške nego sada otkako sam musliman. Nikada do sada nisam osjetio više ljubavi.

religionnews.com
Prevod: N-UM portal

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta