Brak i islamska porodica

Ne rekoh vam ja, Poslanik vam reče….

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Znam da muškarci ne vole kada žena piše ili priča na ovu temu, ali kako reče Alija r.a.: „Ne slušaj ko govori već šta govori.“  Zato braćo ne obraćajte pažnju što ovaj tekst piše žena, već obratite pažnju na ono što u njemu piše.

Vi ste jedan od onih kojima je Allah dao prednost nad ženama za jedan stepen. „Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje.“ (sura An-Nisa, 34)

Da, Allah je muškarcima dao snagu, vođstvo i prednost. Dao je da su svi Njegovi Poslanici bili muškarci. Zar vam to nije za ponos? Povjerio je vama slabije i nježnije od vas na čuvanje. Da ih štite. Zar to nije počast i privilegija? Učinio vas je utočištem kada ste očevi vašim kćerkama, smiraj suprugama i ponos majkama. Ali isto tako, onaj ko ima više moći, snage i vlasti- taj ima i više odgovornosti pred Allahom ukoliko zloupotrijebi svoju moć i položaj.

Poslanik s.a.v.s. je na Oprosnom hadždžu rekao: „Bojte se Allaha u pogledu vaših žena!“

Vi često niste u našoj koži. I ne znate kako se osjećamo i kako je nama. Niti znate šta očekujemo. A znajući žensku prirodu, Poslanik s.a.v.s. je rekao: „Pažljivo sa staklenkama.“

A da znate, i jesmo staklenke. Jake kao stubovi da iznesemo najteže terete, a slabe kao staklenke da se razbijemo od čak jedne ružne riječi onog kojeg srcem volimo. Slabe pod okriljem jačeg. I možemo podnijeti i najjaču bol (poput porođajne boli) ali ne možemo podnijeti zulum onog kojeg volimo. Ne zamjerite nama, Allah nas je takvima stvorio. Niti smo manje vrijedne zbog toga niti više. Taman dovoljno da budemo voljene od strane jačih, štićene i njegovane a utočište i snaga našoj djeci i cijeloj porodici. Niti tražimo više prava a ni manje od onoga što su nam Allah i Poslanik Njegov  dali. To nam je taman. Ukoliko manje dobijemo osjećamo se manje vrijednim, kao da živimo u vremenu džahilijjeta. Jer u tom periodu je žena bila bezvrijedna. I kao majka, i kao supruga i kao kćerka neželjena. A sigurna sam da niko od istinskih vjernika ne želi imati primjesu džahilijjeta kod sebe a nazivati se sljedbenikom onog koji je bio najbolji sin, najnježniji suprug i najplemenitiji otac- Poslanika s.a.v.s. Kako je on divan uzor!

Zato braćo znajte da je on imao najveći emanet na svojim plećima od svih vas. Imao je emanet poslanstva, teške godine borbe i podizanje temelja vjere. Sli opet, trkao se sa suprugama, pomagao im u kućnim poslovima, sam sebi zašivao odjeću…bio prepun romantike, blagosti i nježnosti i mnogo toga. Da li je ikada podviknuo na neku od njih? Da li je ikada udario neku od njih? Da, nosu ni njegove supruge bile lišene ženskih osobina kojima vi pravdate svoje grubosti prema ženama. Nije dovoljno da budete najbolji na poslu, najbolji u džamiji ili najbolji u društvu- a najgori u kući- svojoj supruzi. Onoj koja je ostavila najvoljenije zbog vas- zar vam to nije dovoljan dokaz na kojem ste mjestu u srcu svoje žene. Ostavila je utočište oca, ljubav majke, društvo brata i sestre i došla u vaš dom- vama- pod okrilje vaše ljubavi i zaštite.

A vama je možda teško da joj barem:

 • Jednom u danu kažete „Volim te.“
 • Da primijetite da je obukla najljepšu odjeću za vas.
 • Da joj pohvalite makar i ne najbolji ručak koji je svojim rukama napravila za vas.
 • Da vidite ono što je uradila u kući a ne ono što nije.
 • Da je saslušate i olakšte njenom srcu.
 • Da je obradujete s vremena na vrijeme nekim poklonom, makar to bila i čokolada.
 • Da se i vi za nju lijepo obućete, da zna da želite njoj biti najljepši.
 • Da joj pokažete da cijenite njenu porodicu jer oni su i dalje dio nje.
 • Da joj na greške ukazujete lijepim riječima i strpljenjem.
 • Da je iznenadite nekim izletom ili izlaskom s vremena na vrijeme.
 • Da budete romantični.
 • Da joj pomognete s vremena na vrijeme u kućnim poslovima.

Zar je ovo teško? I zar košta mnogo? Za nju? Za vašu ženu? Jer ženama sreću i život čine lijepe sitnice.

Ili vam je možda lakše da:

 • Nikad joj ne kažete ni jednu lijepu riječ, ljubavnu izjavu ili kompliment. Dovoljno joj je to što je vaša žena- i previše!
 • Da na svaki njen pokušaj da s vama razgovara pokažete nezainteresovanost. Umorani ste. Nemate vremena.
 • Da na svaku njenu sugestiju odgovorite grubim riječima. I da je za svaku grešku ucijenite nekom kaznom ili razvodom braka.
 • Da joj nikada ne poklonite ništa.
 • Da uvijek vidite samo ono što ne radi najbolje.
 • Da joj stalno stvarate osjećaj manje vrijednosti prijeteći kako ćete naći drugu.
 • Da se nikada lijepo ne obućete za nju.
 • Da joj „dokažete“ kako ne volite njenu porodicu.
 • Da ne primijetite na njoj ništa lijepo.
 • Da joj nikada ni „kahvu“ svojom rukom ne napravite.
 • Da svaku njenu ideju u startu uništite.
 • Da vam je malo šta god ona uradila za vas, jer ona to „mora“ i „tako treba“.

Draga braćo, ovo nije sunnet. Nije ni nalik na sunnet. Ženska duša je i suviše nježna da bi izdržala ovako nešto. Slomit ćete joj dušu a da toga niste  ni svjesni. Iz dana u dan njena ljubav će slabiti i blijediti. I na kraju, ako i ostane s vama zbog djece, neće živjeti već će preživljavati. Ubit ćete u njoj svaku želju da vam se dokazuje i pokazuje. Živjet će samo što mora, na silu. A želite li uistinu takvu ženu pored sebe, ili takvu majku svojoj djeci? Sa malo pažnje da se staklenka ne razbije, imat ćete vedru, hitru i dragu suprugu. Uzoritu i kao suprugu i kao majku. Ako niste zadovoljni u ovom momentu sa svojom suprugom, pokušatej primijeniti neki od recepata i vidjet ćete, ako Bog da, uskoro promjenu.

Ne primjenjujte nad ženama silu i grubosti, niti ih ucjenjujte (posebno ne sa posjetama njihovim roditeljima), Allah vam se smilovao. Sila proizvodi silu, tugu i nezadovoljstvo. I nezdrav ambijent za vašu djecu. Vjerujte mi, to je ono za čime posežu slabići a ne muškarci. Odlika veličine pravog maškarca jeste strpljenje i lijep ahlak. Ako je muškarac kako treba uglavnom će i žena uzvratiti lijepim i poslušnošću. Jer su muškarci ti koji vode porodice. Oni na koje sw i žena i djeca ugledaju.

I ako poželite da mi prigovorite na ovaj tekst, sjetite se da vam je Poslanik rekao a ne ja: „Pažljivo sa staklenkama.“ I da vam je rekao: „Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama.“

 Halima Lj.

Prihvati svoju grešku prema supružniku (Dijalog u braku)- Mnoštvo zlatnih savjeta u samo šest minuta

Gepostet von Urednik Portala N-um Softic am Mittwoch, 28. August 2019

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta