Ne uzdižite me kao što su kršćani uzdigli sina Merjeminog!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Omer b. el-Hattab, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ne uzdižite me kao što su kršćani uzdigli sina Merjeminog! Ja sam samo Allahov rob. Zato govorite: ‘Allahov rob i Njegov Poslanik!’“

[Vjerodostojan] – [Hadis bilježi imam Buhari]

Čuvajući ispravno vjerovanje u Allaha Uzvišenog i bojeći se da njegov umet zaluta u nevjerstvo, kao što su zalutali narodi prije njih, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upozorio je na pretjerivanje glede njegovog hvaljenja i uzdizanja, i da mu se pripisuju osobine i svojstva koja pripadaju samo Allahu Uzvišenom. Naime, kršćani su pretjerali glede Isaa smatrajući ga božanstvom i sinom Božijim, čime su zapali u višeboštvo i nevjerstvo.

Kaže Allah Uzvišeni: “Nevjernici su oni koji govore: ‘Bog je – Mesih, sin Merjemin!’ A Mesih je govorio: ‘O sinovi Israilovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu ulazak u džennet zabraniti i boravište njegovo će džehennem biti; a nevjernicima neće niko pomoći.'” Zatim je Poslanik rekao: “Ja sam zaista Allahov rob. Zato govorite: ‘Allahov rob i Njegov Poslanik!'” Značenje je ovo: kažite za mene ono što je Allah za me kazao, tj. da sam Njegov rob i poslanik, i u tome ne pretjerujte, kao što su pretjerali kršćani koji su, umjesto robovanja Allahu Uzvišenom, svoga poslanika opisali i uzdigli na stepen božanstva. Zaista je pravo poslanika robovanje Allahu i dostavljanje poslanice, a obožavanje je samo Allahovo pravo. Međutim, i pored ovog upozorenja, neki ljudi su zapali upravo u ono na šta je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upozorio. Nemoj nipošto biti jedan od njih.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta