Ramazan

Neka ti ovaj ramazan bude drugačiji od svih prethodnih

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Za svaki veliki i važan događaj u našem životu, korisno je unaprijed napraviti plan i potrebne pripreme. Dani brzo prolaze i ramazan je tu za svega nekoliko dana. Jeste li pripremili svoj plan i program za najbolji mjesec u godini? Ramazan je posebna prilika kojoj imamo mogućnost prisustvovati samo jednom godišnje. To je dar od Allaha, zlatna prilika da se vjernici približe Njemu, čineći što više dobrih djela. Ramazan je mjesec u kojem muslimani poste obavezni post, koji je Allah propisao onima koji vjeruju u Njega, kao što je post bio propisan i prethodnim narodima.

O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.“ (El Bekare, 183) Ovaj ajet objašnjava glavnu svrhu posta. To je postizanje svijesti o Allahu i bogobojaznosti, stoga svaki musliman mora biti na oprezu. Mora paziti na svaku riječ koju izgovori i na svaku radnju koju učini.

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Ko ne ostavi ružan govor i postupanje po njemu, neka zna da Allahu ne treba njegovo ostavljanje hrane i pića.“ (Buhari)

Post je izvrsna prilika da se naučimo samokontroli, jer post uči strpljenju i ustrajnosti. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Post mjeseca strpljenja (ramazana) i tri dana svakog mjeseca ravan je postu cijele godine.” (Ahmed)

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem mjesec posta opisuje kao mjesec strpljenja jer post uči kako kontrolirati svoje unutarnje ja, odnosno svoje prohtjeve. Svaki musliman trebao bi dati sve od sebe da mu naredni mjesec Ramazan ove godine bude značajan, poseban događaj. Postavite sebi cilj.

Potrudi se

Zapitaj se jesi li zadovoljan/a onim što si radio/la prošli ramazan? Hoće li ti ovaj ramazan proći isto kao i prošle godine? Neka ovaj put bude početak stvarnih promjena. Učini ovaj ramazan drugačijim od prethodnih. Počni prakticirati ibadet koji nikada prije nisi ili povećavaj činjenje ibadeta koji si i prije činio. Ako si ranije pročitao Kur’an samo jednom tokom ramazana, ove godine pročitaj ga dva puta. 

Treba skrenuti pažnju i na negativne stvari, npr. neki ljudi za iftar spremaju previše hrane i pića, kao da je ramazan mjesec hrane i prejedanja, a ne mjesec ibadeta i uzdržavanja od hrane i pića.

Uvijek se sjeti da se u ramazanu nagrade množe, Allah višestruko nagrađuje, vrata Dženneta se otvaraju, vrata Džehennema zatvaraju i grijesi se opraštaju. Budi siguran u Allahovu milost prema onima koji poste i u potpunosti izbjegavaju počiniti grijehe.

 • Ojačaj svoje vjerovanje i imaj nijjet da Gospodar bude tobom Zadovoljan, sve šta radiš, radi zbog Njega
 • Kloni se stvari koje slabe tvoju vjeru
 • Slijedi sunnet, nahrani siromaha
 • Ne zaboravi sadekatul-fitr
 • Ne propuštaj teravije i klanjaj što više nafila, pokušaj se što više fokusirati u namazu i ostavi dunjaluk kada stupiš u namaz.
 • Posjeti rodbinu
 • Učini Kur’an svojim stalnim pratiocem u ramazanu i barem jednom ga pročitaj tokom ramazana
 • Imaj nijjet poboljšati svoje manire i način na koji se ophodiš s drugima
 • Ako možeš, pokloni što više vjerskog materijala vezanog uz ramazan i vjeru općenito (CD-i, knjižice, videozapisi, PDF datoteke itd.)
 • Ako imaš financijskih sredstava, napravi iftar za nove muslimane u zajednici kako bi im pomogao da se integriraju
 • Napravi iftarske obroke i poklone za siročad kako bi im Ramazan bio sretan
 • Pripremi svoj popis dova, zapiši dove koje želitš da ti Allah ukabuli
 • Najbolje vrijeme za dovu je na sedždi, prije iftara, tokom zadnje trećine noći, posljednjih dana ramazana i za vrijeme Lejletul-kadra

Izvor: https://aboutislam.net

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta