Prilozi posjetitelja

Neki propisi vezani za traženje dozvole za ulazak u tuđu kuću

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zahvala pripada samo Allahu subhanehu ve te’ala, samo Njega obožavamo i samo od Njega pomoć tražimo, Njemu se utječemo od zla naših duša. Koga On uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a koga On u zabludi ostavi, niko ga na pravi put ne može uputiti. Svjedočimo da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed sallallahu alejhi we sellem Njegov rob i Njegov poslanik.

Omer ibn Hattab, r.a., kaže: – Čuo sam Allahova Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, da je rekao: „Djela se vrednuju prema namjerama i svakom čovjeku pripada ono što je naumio, pa ko je učinio Hidžru s namjerom da ostvari dobro ovoga svijeti ili radi žene kojom bi se oženio, njegova Hidžra bit će ono radi čega ju je i učinio.

Abdullah ibn Amr, r.a., priča da je neko upitao Vjerovjesnika, sallallahu alejhi we sellem, : – Koja su djela najbolja u islamu? On je odgovorio: „Da nahraniš drugoga i pozdraviš poznanika i onoga kojega ne poznaješ.“ (bilježi Imam Buharija).

Jedna veoma nepoželjna navika, rekao bih, kod pojedinih ljudi je što ne poznaju islamske propise po pitanju traženja dozvole za ulazak u tuđu kuću, i pri samom kršenju tog propisa, desi se da učinimo nešto što je Allah subhanehu ve te’ala zabranio ili ukućane zateknemo u privatnim razgovorima.

Sehl ibn Sa’d, r.a., kaže: – Neki čovjek je provirio kroz rupicu u odaju Vjerovjesnika sallallahu alejhi we sellem, dok se Vjerovjesnik, sallallahu alejhi we sellem, češao po glavi metalnim češljem. Tada je on rekao: „Da sam znao da viriš kroz rupicu, ubio bih te njime u oko. Naredba o traženju dozvole za ulazak propisana je da se ne bi gledalo u nedozvoljeno.“ (bilježi Imam Buharija).

Iz ovog hadisa, jasno zaključujemo da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem osuđivao ovakve postupke. Na ovakve stvari, muškarci moraju posebno paziti zbog mogućnosti gledanja u pokrivene žene koje se u kući raskomote skidanjem šerijatsko-propisane odjeće. Allahov Poslanik, Muhammed sallallahu alejhi we sellem nas uči da kada dođemo pred nečija vrata, jasno se moramo predstaviti kako bi domaćin primio gosta.

Džabir ibn Abdullah, r.a., kaže: – Došao sam Vjerovjesniku sallallahu alejhi we sellem u vezi s dugom moga oca i pokucao na vrata. On je upitao: „Ko je?“ – Ja – odgovorio sam. On je tada rekao: „Ja, ja?“ – U ovoj predaji možemo zaključiti da Allahovom Poslaniku sallallahu alejhi we sellem nije bilo drago na odgovoru „ja“ – već mu je dao do znanja da je trebao reći svoje ime.

Allah subhanehu ve te’ala kaže: „O vjernici, u tuđe kuće ne ulazite dok dopuštenje ne dobijete i dok ukućane ne pozdravite; to vam je bolje, poučite se! A ako u njima nikoga ne nađete, ne ulazite u njih dok vam se ne dopusti; a ako vam se rekne: “Vratite se!” – vi se vratite, bolje vam je, a Allah zna ono što radite.“ (Kur’an, En-Nur, 27-28. ajet).

Svi muslimani trebaju da znaju hadis Poslanika sallallahu alejhi we sellem: „Kada neko od vas zatraži dozvolu za ulazak tri puta, pa mu se ne dozvoli, neka se vrati“ , to jest, ukoliko bi neko npr pokusao na vrata ili tri puta dozivao vlasnika kuće, pa nam se ne odazove, obaveza nam je da se okrenemo i odemo. Lijepo je za znati da naši ispravni prethodnici nisu se ljutili ako im se niko nebi odazvao ili ako bi im se reklo: ‘Vrati se!’ Naprotiv, pojedini bi priželjkivali kako bi postili nagradu, jer naš Uzvišeni Gospodar, Allah, subhanehu ve te’ala kaže: „… vi se vratite bolje vam je …“

Molim Allaha azze we dželle da nas uputi na pravi put. Na put onih kojima je milost Svoju darovao. Molim Uzvišenog, tebareke ve te’ala, da se okoristimo ovim tekstom, da nam popravi naša stanja i učini nas Svojim iskrenim i pokornim robovima. Molim Allaha da nas učvrsti u Svojoj vjeri i poveća nam naš iman. Amin!

Priredio i poslao brat S. Muhamedagić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta