Tekstovi

Nekoliko navika uspješnih muslimana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mnogo je navika koje možemo primijeniti u svakodnevnom životu da bismo postali bolja i produktivnija osoba. Važno je da se usredotočimo i na to kako možemo postati bolji muslimani i izgraditi jaču vezu s Allahom. Zapitajmo se: “Kako mogu ojačati svoj iman?”, “Što mogu učiniti da budem bolji musliman?” “Koje sunnete mogu primijeniti u svom životu?” “Koji su moji nedostaci?”…sva ova pitanja pomoći će nam da budemo bolji.

Evo nekoliko navika koje možemo uvrstiti u svakodnevnicu:

1.Klanjajte sunnete

Prije nego što započnete klanjati sunnet namaz, najbolje je da prvo budete sigurni da redovno i na vrijeme obavljate svoje obavezne (farz) namaze. Ako je ovo za vas još uvijek novo i do sada niste klanjali sunnete, preporučujem da započnete sa samo jednim, a potom uključite postepeno po jedan od sunnet-namaza svakog tjedna. Čineći to, nećete odustati nakon prvih nekoliko dana.

2.Čitajte Kur’an svaki dan najmanje 30 minuta

Uz sve dnevne obaveze s kojima morate „žonglirati“, možda ne razmišljate o svakodnevnom čitanju Kur’ana. Važno je da zadate prioritete i rasporedite vrijeme za čitanje Kur’ana svaki dan, npr. – prije spavanja (umjesto da posegnete za telefonom) posegnite za Kur’anom i provedite neko vrijeme recitirajući ga, čak iako je to samo 1 ajet.

3.Steknite/povećajte islamsko znanje

Učenje je ključno za razumijevanje vjere.  Možete npr. čitati siru – biografiju Poslanika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem. Već nakon prvih nekoliko poglavlja, naučit ćete mnogo novih informacija i obogatit svoje znanje.

4.Jutarnji i večernji zikr

Ako već znate napamet jutarnji i večernji zikr, to je sjajno! Možete ih učiti ujutro tokom spremanja ili navečer dok legnete u krevet. Ipak, mnogi od nas još ne znaju zikrove napamet i ponekad se uzimanje papira, pisanje i čitanje istih može činiti komplicirano. Zato postoji i varijanta za one koji lakše pamte slušajući, pronađite zikrove na Youtube-u i slušajte ih npr. dok se vozite na posao ili školu. Vremenom ćete ih zapamtiti.

5.Napravite popis dova

Ovo je sjajan način približavanja Uzvišenom Allahu. Napravite popis svega što želite, bilo da se radi o dunjaluku ili ahiretu. Također, postoje mnoge dove Poslanika sallallahu alejhi ve sellem i ostalih poslanika, koje je lijepo znati. Budući da su one na arapskom, bitno je razumjeti njihovo značenje kako bismo još punijeg i iskrenijeg srca dovili.

6.Abdest prije spavanja

Prije spavanja, stvorite naviku da uzmete abdest, čak i ako ste već klanjali sve namaze.

7.Započni svoj dan nakon sabaha

Znamo da je bekeret u jutarnjim satima. Najuspješniji ljudi dan započinju rano. To ne pomaže samo našoj produktivnosti, već i razini koncentracije tokom dana.

Svi griješimo i uvijek postoji neki način za poboljšanje. Zato je na kraju dana važno sjesti i razmisliti o vlastitom ponašanju i navikama. Uklonite one loše i zamijenite ih boljim. Ne zaboravimo da Allah Uzvišeni prašta sve dok tražimo!

Prevedeno sa simplyroseate.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta