Odgovori

Nesigurnost prilikom udaje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Esselamu alejkum. Upoznao sam jednu sestru, sviđamo se jedno drugom i želim da je oženim. Njen babo nema ništa protiv. Klanjali smo istihare, i ona mi je rekla da je kod nje prevagnulo da se uda. Međutim, ona je nesigurna (razmišlja o mogućem razvodu kad bi se udala i sl), čas se hoće udati, čas ne. Došli smo do momenta da želi prekinuti kontakt sa mnom. Da li da odem i ponudim joj brak zvanično?

Odgovor: Ve alejkesselam ve rahmetullah! Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Allahova a zatim:

Od stvari sa kojima insan treba požuriti u životu je ženidba (udaja) i to je jedno od jako korisnih dobrih djela koje opet prouzrokuje druga mnoga dobra na oba svijeta. S druge strane, šejtan znajući vrijednost braka trudi se da odvrati ljude od njega svim raspoloživim sredstvima.

Normalno je da insan pogotovo žena osjeća dozu straha ili nesigurnosti jer je to veliki korak u životu a upravo ta nesigurnost i neodlučnost je sredstvo koje šejtan koristi. Stoga ti iskreno savjetujem da što prije zaprosiš dotičnu djevojku nakon što ste klanjali istiharu i pokušaš se oženiti bez odgađanja pa ako u vašem braku bude hajra Allah će ga omogućiti u protivnom prekinut će te i u tome je hajr, jer se u konačnici tako raspoznaje rezultat istihare. Allah zna najbolje.

Odgovorio: Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta