Tekstovi

Nije sunnet samo…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Uvijek je bilo lakše (a biće i dalje tako) usvojiti formu nego shvatiti suštinu. Većinom se ljudi posvećuju onome što se vidi, što drugi mogu uočiti. A mnogo teže usvajaju suštinu i rade na duhovnom napretku, koji drugima nije vidljiv golim okom. Tako ćemo nerijetko sresti brata čiji izgled odgovara sunnetu u potpunosti, ali ćemo isto tako nerijetko naći da je taj brat sve, osim od onih koji su najbolji svojoj porodici. Njegova supruga možda plače svaki dan i moli Allaha da joj podari izlaz. Njegova djeca se boje da i hodaju u prisustvu svoga oca, jer on je neka “sila” u kući.

Ili, sestra nosi hidžab ali od njenog jezika, potvora i ogovaranja cijeli komšiluk na bihuzurluku. Ili ćete sresti dva brata koja toliko žustro raspravljaju o dizanju ruku u namazu, ali ni jedan ni drugi ne znaju ispravno proučiti ni suru Fatihu. I tako bi se mogli primjeri nabrajati u nedogled. Bez danjeg, niko ne može zanemariti važnost forme, jer forma je nerijetko identitet. Ono što drugi vide i što drugima pokazuje ko smo, naša opredjeljenja i uvjerenja. Međutim, forma će biti ovo sve- tek kad bude pokazivala suštinu, ono što je njena istinska bit.

Jer, žalosno je insistirati samo na izvršavanju onih sunneta koji se vide “golim okom” i isticati samo njihovu važnost. A pri tome zaboravljati da je sunnet i:

  • Biti hafiz/a Kur’ana.
  • Biti najbolji/a svojoj porodici.
  • Posvetiti pažnju svojoj djeci.
  • Biti blag prema svakome.
  • Stjecati znanje.
  • Ne potcjenjivati druge.
  • Lijepo se ophoditi prema dostu i dušmanu.

I još mnoštvo onoga što je Poslanik s.a.v.s. radio, govorio i preporučio da se radi. Jedna od njegovih izreka jeste i: „Poslan sam da usavršim lijepu ćud/ahlak.“

Ili kako ga je Aiša r.a. opisala: „Njegovo ponašanje je bilo živi Kur’an.“

A šta bi nam više u životu treba od toga da naučimo Kur’an napamet i da se vladamo po njemu. Što više- to bolje i bliže Sunnetu Poslanika s.a.v.s.

Radimo na tome da naš cjelokupan moral bude oličenje morala Poslanika s.a.v.s. Od odijevanja do ponašanja. Jer, nije sunnet samo pustiti bradu ili skratiti hlače. Sunnet je cjelokupan stil života. Cjelokupno uređenje. Ne dozvolimo sebi da sramotimo sunnet time što nam je samo okolica o sunneta a nutrina od džahilijjeta.

Molim Gospodara da nas učini od istinskih sljedbenika Kur’ana i Sunneta. Amin.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta