Tekstovi

Nije uvijek lahko

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Oni koji govore: ‘Naš Gospodar je Allah!’ – i ustraju na pravom putu, neka se ničega ne boje, i ni za čim nek ne tuguju.(sura Al-Ahqaf,13)

Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi wa sellem, je rekao: „Ustrajte, blago li se vama ako ustrajete!

**

Borba sa samim sobom je najveća borba, a najopasniji neprijatelj u toj borbi jeste vlastiti nefs. Gledam meni blisku osobu koliko borbi prolazi sa samim sobom. I koliko puta padne na tom putu, izgubi se, ponovo ustane, krene, i opet sve ispočetka. Posebno veliku borbu vodi sa obavljanjem namaza. Već dvije noći zaspim ranije od umora. Sinoć nisam klanjala jaciju do pred sabah. Večeras tek sahat iza ponoći. Dok se „borim“ sa umorom, na um su mi pali svi insani koji vode borbu sa svojim nefsom. Svi oni koji smatraju sebe lošijim vjernicima zbog takvih borbi.

A nije uvijek lahko. Nije uvijek lahko nekome ko obavlja teške fizičke poslove klanjati namaz. Nije lahko ni ostaviti igricu, društvene mreže, seriju- ostaviti i klanjati namaz. Nije lahko svakog dana natjerati sebe, pored svih izazova, da uzmemo učiti Kur’an. Nije lahko pokriti se hidžabom, dok oko nas se prezentiraju pogrešne moralne vrijednosti. Sve su to borbe, tokom kojih nije nužno da sve ide lahko i da sve bude kako treba.

Svaki insan na ovom svijetu prolazi kroz bilo koju vrstu borbe sa samim sobom. Neko se bori sa obavljanjem namaza, neko sa učenjem Kur’ana, neko sa ostavljanjem ovog ili onog poroka. I svaku od tih borbi treba shvatiti kao vlastito iskušenje i kao priliku da se, boreći se u toj borbi, približimo Uzvišenom Allahu i dokažemo svoju ljubav prema Njemu. Za svaku tu borbu trebamo se nadati milosti Gospodara Uzvišenog.
_________________

Gore navedeni ajet ukazuje na važnost ustrajnosti u vjeri. A ustrajnost je, također, nešto najteže što čovjek može postići na putu samodiscipline, postići i ostvariti ustrajnost u ustrajnosti.

Kako sebi pomoći na tom putu?

Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže: O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i namazu! Allah je doista na strani strpljivih.(sura Al-Baqara, 153)

Neće uvijek biti lahko. Ali, budite strpljivi. Pomozite sebi strpljenjem. I kada smo umorni, i kada namaz ne klanjamo onako kako bismo ga trebali klanjati, budimo strpljivi na tome i ustrajmo. Danas ću možda cijeli dan imati samo formu od namaza, ali ja neću odustati. Danas ću možda učiti Kur’an samo jezikom, ali neću odustati. Neka moja upornost bude dokaz za mene na Sudnjem danu. Neka bude dokaz moje ljubavi prema Allahu.

Čak majka, koja svoje dijete voli posebnom ljubavlju, nije uvijek jednako raspoložena za svoje dijete. Ali, neće odustati. Danas će mu napraviti samo supu, ali će mu pokazati da brine o njemu. Sutra će mu napraviti omiljeno jelo. Zbog toga nije manje majka. Zbog toga nije manje dobra.

Naš Gospodar je nas stvorio, i niko nas bolje od Njega ne poznaje. On najbolje zna sve naše slabosti i propuste. Ali, čak i naše slabosti mi možemo pretvoriti u ibadet. A da bismo to uspjeli, potrebno je da budemo spremni osjetiti poniznost pred Allahom zbog svojih slabosti: „Gospodaru, ja se nikako ne mogu skoncentrisati u ovom namazu, ali ja Te volim. Budi mi svjedok da klanjam da bi se Tebe sjetio/la.“

Pa, sjećajte se vi Mene, i Ja ću se vas sjetiti. I zahvaljujte Mi, nemojte nevjernici (nezahvalni) biti. (sura Al-Baqara, 152) Svaki put kada se sjetimo svog Gospodara, On se sjeti nas. Da se sjećamo Njega najveći je dokaz da Mu nismo nezahvalni.

Svaki grijeh, svaka slabost koja nas odvraćaja od Njega neka nam budu razlog da se Njega sjećamo. „Gospodaru, igram igrice. Ne mogu se izboriti sa ovim. Ti mi pomozi.“ Možda baš jedno ovakvo naše priznanje slabosti bude razlogom da nam se Uzvišeni Allah smiluje i pomogne nam da ustrajemo na putu dobra i ostavimo ono sa čime On nije zadovoljan i ono što nam nije od koristi ni na ovom ni na budućem svijetu.

Neće uvijek biti lahko. Zbog toga nismo lošiji vjernici. Sve dok se kajemo, priznajemo vlastite greške i ustrajemo u borbi, nismo oni koji su nezahvalni. Sve dok se mi Njega sjećamo i  On se nas sjeća. Ne gubimo nadu u Njegovu milost.

Gospodaru, učini nas od ustrajnih na Tvome putu. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta