Namaz

Noćni i duha namaz

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Za dobrovoljni nocni namaz kijamu-llejl, Muhammed saws je rekao:” O ljudi, nazivajte selam, dijelite hranu i klanjajte nocu dok drugi svijet spava, uci cete u Dzennet u miru. (Tirmizi)

Poslanik saws je rekao: “Najbolji namaz, nakon farzova, je dobrovoljni nocni namaz (kijamu-llejl).” (Muslim)

Nocni namaz je najbolje klanjati u zadnoj trecini noci, a klanja se dva po dva rekata. Moze se klanjati dva, cetiri, sest, osam ili vise rekata sveukupno.

**********************
Duha namaz

Od dobrovoljnih ibadeta ujutro je i klanjanje duha namaza. Vrijeme ovog namaza je ujutro, kada sunce odskoci, pa do pred podne. Klanja se od dva rekata, ili vise ko moze stici.

Za duha namz Muhammed saws je rekao: “ Svako jutro na svaki zglob se treba dati sadaka, svaki tesbih (izgovoreno SubanAllah) je sadaka, svako izgovoreno Elhamdulillah je sadaka, svako izgovoreno La ilahe illallah je sadaka, svaki izgovoreni tekbir- Allahu ekber je sadaka, naredjivanje dobra je sadaka,odvracanje od zla je sadaka, A SVE TO ZAMJENJUJE DVA REKATA DUHA NAMAZA.” (Muslim)

Ebu Hurejre r.a. prenosi da nam je Poslanik saws ostavio u vasijjet tri stvari: Da postimo tri dana u svakom mjesecu, klanjamo dva rekata duha namaza i vitr namaz pred spavanje. (Buharija)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta