Tekstovi

‘Nositelji’ evropskih vrijednosti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Vrlo često teorija ne prati praksu i obratno. Isto tako, demagogija bilo koje vrste nije ni blizu realnom stanju na terenu. Tako naprimjer ovdje u Mostaru se Hrvati diče samoprozvanom titulom ‘nositelja’ evropskih vrijednosti, ma šta to značilo i šta god oni pod tim podrazumijevali. Pa kada je već tako, da vidimo šta znače te vrijednosti u domenu odnosa prema drugom i drugačijem. Naime, većina srpskog življa u Mostaru i okolici žive, trguju, školuju se i svoje razne potrebe uglavnom vrše na strani sa bošnjačkom većinom. Sjedišta svih njihovih udruženja i asocijacija su isključivo na bošnjačkoj obali. Na univerzitetu ‘Džemal Bijedić’ svako ima pravo da se izražava i piše na svom jeziku. To na ‘sveučilištu’ nije slučaj. Tamo se isključivo hrvatskim jezikom priča i piše, drugačije ne može.

Nema nijedan naziv ulice koji podsjeća barem na antifašizam a državu Bosnu i Hercegovinu da ne spominjemo. U Zapadni Mostar čak se Romi ustručavaju da kroče. Tjeraju ih na svakom koraku. Baš evropski. Zato ih u Istočnom Mostaru ima pozamašan broj. I niko ih ne dira. Hrvatski dio grada odiše klerofašizmom. Samim prolaskom tim dijelom grada ne može a da se na primjeti dominacija hrvatsko-katoličke ikonografije. Zaista, Evropa obiluje izdancima ove vrste koji njeguju njene ‘vrijednosti’. Dvolična i natruhla ušminkanost. Ovakvih i sličnih primjera je mali milion.

Postavlja se logično pitanje, ako su Bošnjaci već radikalizirani, fundamentalni, netolerantni pa zašto se onda koncentracija svih ostalih naroda i narodnosti slijeva isključivo na teritorij sa bošnjačkom većinom? Zar bi iko razuman išao tamo gdje postoji i najmanja mogućnost da mu se učini neko zlo? Rezime navedenog navodi da upravo ono zbog čega se žele optužiti Bošnjaci, već je poodavno ukorijenjeno na području ‘nositelja’ evropskih vrijednosti. To su oni ‘kulturnjaci’ koji su srušili Stari most i niko ne može garantovati kada bi im se pružila prilika da to ne bi opet učinili. Biti ‘nositelj’ nekakvih vrijednosti nije neki uspjeh, jer i magarac može biti nositelj nekih vrijednosti ali on je ipak bio i ostat će samo magarac…

Bato Oruč

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta