Humanitarni kutak

Novembarsko-decembarska akcija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Hvala Uzvisenom Allahu kada su nasi apeli (vapaji) stigli do muminskih srca, pa su pocele stizati uplate i za humanitarni fond NUM stranice, tako da smo vec prosli vikend poslali za BiH nesto preko 5 hiljada KM-ova, sto ce vise nego dobro doci mnogim siromasnim familijama u ovim hladnim, zimskim danima. Zelimo vas podsjetiti da ova akcija traje jos samo dva-tri dana, inshaAllah. UPUTSTVO ZA UPLATE ĆETE NAĆI PRI DNU OVOG TEKSTA.

1. Humanitarni fond NUM stranice – Kao sto smo naveli, dolazi nam mnogo raznoraznih zahtjeva, pa izmedju njih mnogi nam se javljaju i pitaju da li im mozemo ekonomski pomoci da sebi i svojim familijama kupe hrane ili ogrijev za zimu. Zbog toga apeliramo na bracu i sestre, koji su u mogucnosti, da se odazovu na nas apel i posalju svoju sadaku u ovaj fond, jer mnogi su potrebni pomoci. Ovaj fond je mnogima vec poznat, ali radi podsjete navescemo da fond funkcionise tako sto nije direktno odredjen ni za koga, vec se taj novac dijeli preko nasih saradnika, udruzenja i dzemata velikom broju siromasnih i bolesnih muslimana po cijeloj BiH i sire.

Mi, trenutno, vidimo ovaj fond kao prioritet, jer ako bi i ovaj mjesec uzeli 2-3 familije da se prikuplja pomoc za njih, onda bi se pomoc svela samo na te familije, ali kroz ovaj fond pomoc ce, inshaAllah, doci do desetina familija, jeste da ce dobiti pomoc u manjem obimu, ali ce to mnogima biti dovoljno da se obezbjede sa onim najosnovnijim za jedan period, inshaAllah.

A znajte da ima mnogo onih koji, bukvalno, gladaju i koji cekaju da im neko pomogne. Pa, inshaAllah, iskoristimo ovu priliku, pomozimo ovim ljudima, sa nijetom da zadobijemo Allahovo zadovoljstvo i Njegovu, svt, nagradu.

EVO JEDAN VIDEO KOJI JE SNIMLJEN PRIJE CA. 7 DANA:

Kod uplata za ovaj fond obavezno navesti “za fond NUM stranice”
________________________________

2. Uplate za dawu (dawetski fond NUM stranice)

Kod uplata za ovu kategoriju direktno pomazete rad ove stranice, a takodjer se pomazu i dawetski dzemati u BiH, tj. pomazu se omladinske organizacije koje se, izmedju ostalog, zalazu da poruka Islama dodje do sto veceg broja bosnjackog, ali i drugih naroda koji zive na podrucju nase zemlje, a i vani nje.

Kao sto smo prosli put naveli, trazicemo od brace na terenu da nam salju izvjestaje i predstavljaju projekte u koje su trosili novac iz dawetskog fonda sto smo im slali, pa smo dobili nekoliko takvih izvjestaja i neki dan ste mogli procitati jedan takav izvjestaj, te pogledati video na stranici (mozete to pogledati na ovom linku: https://www.n-um.com/?q=node/4910 )

Takodjer mozete pogledati novi video o jednom projektu, koji se, isto tako, pomaze iz dawetskog fonda NUM stranice, a za koji dan cete, inshaAllah, moci na stranici procitati i tekst o projektu odrzavanja predavanja u BKC u Sarajevu, za sada pogledajte video:

Iz ovog fonda do sada je pomagato mnogo dzemata (negdje izmedju 15-20 dzemata), a neki dan nam je jedan daija javio da su od novca, koji smo im poslali zadnji put, kupili grijalicu za mesdzid jer je postalo previse hladno i djeca nisu mogla dolaziti na mejtef i ucenje Kur’ana radi hladnoce.

Kod uplata za ovu kategoriju obavezno navedite “za dawu”
______________________________________________________

Uplate za sve ove fondove (uz obavezno navođenje za koga se šalje) možete izvršiti na sljedeće brojeve:

Vlasnik konta: Norrköpings unga muslimer

Broj bankovskog konta: Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo:

BIC (SWIFT): NDEASESS

IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Ko smatra uplačivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju (u bilo kojoj valuti) može poslati u pismu na adresu:

Softic Sevlad
Vasavägen 30
352 61 Växjö
Sweden

Napomena braci i sestrama koji svoje donacije salju putem pisama, je da ta pisma malo bolje zaljepe, nije naodmet i upotrebiti selotep traku, jer se nekada zaprepastimo kako se pojedina pisma, koja nam stignu, mogu lahko otvoriti i ponovo zaljepiti, a da se uopste ne moze primjetiti da je pismo otvarano.

Svoje donacije možete slati i preko Western Uniona a novac koji se pošalje na ovaj način slati na adresu brata Sevlada. Kada se novac uplati na ovaj način onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vaše ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koju ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podići.

PAY PAL

Od sada svoje donacije možete slati preko pay pal računa na sljedeći e-mail: num.donacije@gmail.com

OVA AKCIJA TRAJE DO KRAJA DECEMBRA, INSHAALLAH.
………………………………………….

Za sadaku ne važe ovodunjalučki rezoni

– Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Sadakom se ne umanjuje imetak…“ (Bilježi Muslim), naprotiv, sadakom se povećava imetak.

Udjeljivanjem sadake pomažemo samima sebi

– Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Allah pomaže Svome robu sve dok on pomaže svome bratu.” (Bilježi Muslim)

Ne omalovažavati ništa od onoga što udjeljujemo

– Od Adija b. Hatima se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Bojte se džehennemske vatre pa makar sa pola datule, a ako je ne nađete, onda sa lijepom riječju.” (Bilježe El-Buhari, Muslim i drugi)

– Uzvišeni Allah je rekao: ”Onaj ko bude uradio koliko trud dobra – vidjet će ga.” (Ez-Zelzele, 7.)

Solidarnost treba prihvatiti, ali ne i zloupotrijebiti
– Ovome nas uči događaj i primjer Abdurrahmana b. ‘Avfa i ensarije. (Bilježi El-Buhari) Iako je Abdurrahman imao priliku da na lahak i brz način osigura svoje životne potrebe, ipak je odbio i odlučio na tom putu upotrijebiti zdravlje, snagu i intelektualne mogućnosti koje mu je Allah podario.

Ne udjeljuje se osim ono što bismo i sami prihvatili

– Rekao je Uzvišeni Allah: ”O vjernici, udjeljujte od lijepih stvari koje stječete i od onoga što vam Mi iz zemlje dajemo, ne izdvajajte ono što ne vrijedi da biste to udijelili – kada ni vi sami ne biste to primili, osim zatvorenih očiju. I znajte da Allah nije ni o kome ovisan i da je hvale dostojan.” (El-Bekare, 267.)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta