Savjeti

Obnovi svoj iman

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Iman je naše najvrijednije bogatstvo. To je najveći dar. Allah ga je učinio kao posebnost za one koji su predodređeni za Džennet. Allah subhaneh kaze: “Zar da vjerniku bude isto kao grešniku? Ne, njima neće biti isto…” (Sedžda, 18)…

Draga braćo i sestre! Mi moramo visoko cijeniti naš iman, taj dar od Allaha dž.š. Allah s.w.t. je uskratio taj dar nekima koji su čak u najbližem srodstvu sa Njegovim poslanicima, kao što je Ibrahimov otac i jedan od Nuhovih sinova. Oni su bili toliko bliski plemenitim poslanicima, ali nisu bili obdareni imanom. Zato budi zahvalan da je Allah na tebe spustio tu blagodat. Moramo Ga slaviti i veličati zato što smo vjernici. Mi uistinu ne bismo bili od upućenih da nas Allah nije uputio.

Dužni smo voditi računa o toj skupocjenoj blagodati. Moramo je čuvati. Ne smijemo dozvoliti da nam oslabi ili dođe u pitanje njegov opstanak. Nameće se pitanje: Kako ćemo to postići?

Poznato je, braćo i sestre, da se iman smanjuje i povećava. Iman se najefikasnije povećava kroz činjenje dobrih djela. Ebu Hurejre r.a. prenosi događaj: Jedanput, dok je Poslanik s.a.w.s. sjedio sa ashabima, upitao je: ”Ko je od vas danas zapostio?“ Pa je Ebu Bekr rekao: “Ja“. Zatim je Poslanik, s.a.v.s., upitao: “Ko je od vas danas ispratio dženazu?“ Pa se ponovo javio Es-Siddik. Zatim je Poslanik, s.a.v.s., upitao: “Ko je danas nahranio siromaha?“ Opet se Ebu Bekr javio. Poslanik, s.a.v.s., je pitao: “Ko je od vas danas obišao bolesnika?“ I ovoga puta Ebu Bekr je rekao: “Ja sam.“ Na što je Poslanik rekao: “Neće ovo ni jedan čovjek skupiti, a da ga to ne uvede u Džennet.”

Obratimo pažnju, kako se Ebu Bekr posvetio ovim dobrim djelima u jednom danu! Ne bismo se trebali iznenaditi činjenici, da je druge prilike Poslanik s.a.w.s. rekao o Ebu Bekru: “Iman Ebu Bekra je teži od cjelokupnog imana mojih sljedbenika.”

Dragi brate i cijenjena sestro, da bi povećali svoj iman trebate u kontinuitetu učiti Kur’an. Posvetiti se potpunom ucenju i pažljivom razmišljanju pročitanog. Najbolji način da spominješ Allaha i da Ga moliš, jeste Njegovim Govorom.

Čitaj i kazivanja o vjerovjesnicima kako bi spoznao njihov uzorni život, jer oni su posjedovali najveći iman. Najbolji primjer je Ibrahim a.s. koji spremno žrtvuje vlastitog sina za Allahovu ljubav i zadovoljstvo. Spremnog i poslušnog baca ga u vatru, prijatno i ljubazno ophodio se prema svojim gostima… Njegovo srce je bilo iskreno u svakom djelu kojeg je radio i uvijek se Allahu kajao. Zbog svega navedenog, zaslužio je naziv “Allahov prijatelj”. “…A Ibrahima je Allah uzeo za prijatelja.” (En-Nisa, 125.) Kada čitamo o životima poslanika i kada budemo ravnali naše postupke prema poukama iz njihovih života, onda će i naš iman biti jači a ubjeđenje čvršće. Razmotri govor Uzvišenoga: “…Njih je Allah uputio, zato slijedi njihov pravi put.” (El-En’an, 90)

Od načina na koji ćeš povećati svoj iman jeste i posjeta mezarlucima. Pogledaj i razmisli samo kako fizičko stanje svih ljudi u svijetu biva jednako kada smrt nastupi. Razmisli zatim kako se mijenja stanje njihovih duša. Koliko vjerničkih duša govori s nestrpljenjem: “Gospodaru, ubrzaj Sudnji dan!” A koliko drugih duša moli u strahu i jadu: “Gospodaru, odgodi Sudnji dan!”

Molim Allaha da nam poveća iman i da nas učini bogobojaznima. Amin!

Sejh Salih al-Mughamisi, profesor na Medinskom univerzitetu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta