Kur'an

Odnos prema Kur’anu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

UPOZORENJE ONIMA KOJI KORISTE KUR’ANSKE AJETE ZA ZVONO NA MOBITELU

Ponekad iz neznanja a ponekad zbog prevelike ljubavi prema Kur anu Casnom, muslimani cesto prave veliku gresku postavljajuci za zvono na mobitelu, odredjene ajete, sure ili ilahije u kojimsa se velica Allahovo s.w.t ime. Oni koji to rade nisu ni svjesni velicine Allahovog dz.s. govora koji je poslan kao uputa, lijek i savjet..

Samom cinjenicom da se radi o govoru Svevisnjeg, a ne nekog grijesnog insana, Kur’an zasluzuje posebno mjesto i poseban odnos u zivotu muslimana. ”Knjiga koju ti objavljujemo blagoslovljena je, da bi oni o riječima njezinim razmislili i da bi oni koji su razumom obdareni pouku primili” (Sad, 29.).

Obzirom da je to blagosloveljena Knjiga, u skladu sa tim moramo se i ponasati. S toga, bez obzira koliko nam bilo drago da umjesto nekog standardnog tona, cujemo ajete koji ce nas podsjetiti na Allaha, moramo voditi racuna i sjetiti se da time omalovazavamo Njegovo Casno ime, a posebno sto ne mozemo predvidjet razlicite neugodne sitiuacije u kojima bi mobitel ili alarm mogao zazvonit. Ukoliko bi se to desilo u WC-u, tada bi to bilo jako, jako ruzno stanje. Isto tako moramo vodit racuna i o natpisima sa Allahovim imenom koji su veoma cesto izradjeni na nakitu koji nosimo i koji ne skidamo prilikom obavljanja nuzde, kupanja, boravka na razlicitim mjestima koji nisu prikladni za ime Milostivog Gospodara.

Nije nikakav problem da se Kur’an snima na memoriju telefona i slusa, te uz slusanje obnavlja nauceno, cak sta vise, to je i preporucljivo a posebno ako je slusanje uz slusalice kada je koncentracija maksimalna a time i osjecaj u srcu. U tom slucaju treba uvijek voditi racuna o mjestu i vremenu na kome se slusa jer te situacije mozemo da predvidimo i ugasimo mobitel za vrijeme trajanja prepreke za njegovo slusanje dok ne mozemo predvidjet kada ce nam telefon zazvoniti i u kakvom stanju ce nas zatec taj poziv .

O ljudi, već vam je stigla poruka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima” (Junus, 57.)

Ne postoji niti jedan ajet koji ukazuje na to da je Kur an objavljen da bi se koristio kao ukras.Mada nema smetnje ako se vodi racuna o postavljanju levhi i drugih ukrasnih predmeta sa ispisanim ajetima ukoliko to ukrasavanje zadovoljava serijatske propise vezane za mjesto na kome se ukras postavlja i svrhu njegovog postavljanja. Medjutim, nije dozvoljeno da se ispisuju odredjeni ajeti ili sure u obliku talismana, privjesaka ili za sujevjerje pri cemju se vjeruje da odredjena sura ili ajet imaju posebnu moc te se time svjesno ili nesvjesno cini sirk Allahu koji jedini ima moc zastite i pomoci.

Moramo nauciti Kur’an koristiti kao lijek, kao uputu u svakoj situaciji i odgovor na svako pitanje. Moramo se prema njemu odnositi kao prema govoru naseg Uzvisenog Gospodara i kao sredstvo sa kojim cemo sebi olaksat put do dzenneta. Osvejtlimo njime nase kuce i nasa srca jer to je njegova svrha. Ne dozvolimo da zbog nepromisljenih postupaka ovaj blagoslovljeni lijek postane nasa velika nesreca.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta