Savjeti

Gostoprimstvo

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Brate, sestro da li si bas ti obezbjedio prenociste sejtanu l.a. pod svojim krovom?

Žalosno je stanje u kome se danas nalaze muslimani u odnosu jednih prema drugima u svakom segmentu pa tako i u adabima međusobnog druženja, ugošćavanja, posjećivanja i uopšte komuniciranja. Zbog toga moramo jako puno i neumorno raditi da uvedemo praksu svih poslanika s.a.w.s koji su nam bili najbolji uzor po tim pitanjima.

Prisjetimo se samo koliko je pažnje poklonio Lut a.s svojim gostima koje mu je Allah s.w.t poslao a on nije znao da su meleci kada ih je pokušao zaštiti od pokvarenjaka koji su im htjeli nauditi prilazeći im sa strašću. Čak im je ponudio i svoje kćerke iz želje da zaštiti svoje nepoznate goste… SubhAnallah, pogledajmo koliko je on ozbiljno shvatio obavezu gostoprimstva.

Ništa manji primjer je Ibrahima a.s koga su prozvali Ebu Difan (otac gosta) zbog činjanice da nikada nije sam jeo i ako bi se našao u situaciji da kod njega nema nikog, pješačio bi i po nekoliko kilometara sve dok nebi nekog sreo i odveo ga sebi u kuću te mu iskazao gostoprimstvo. Ni on nije znao da mu je Allah s.w.t poslao blagoslovljene goste (meleke) kada se neprimjetno iskrao iz kuće te zaklao veliko, debelo tele i ispekao te im servirao i poslužio ne pitajuci: „Da li ste gladni“?“ Jesteli za kafu“? Kao danas što pitaju oni koji primaju poznate prijatelje možda jednom u pola godine.

Koji izbjegavaju da im se dođe kao da će im taj njihov rijetki gost umanjiti bereket i odnijeti sve što imaju. A oni nisu ni svjesni koliko griješe. O tome je naš Milostivi Gospodara htio da dopre do nase svijest pa nas upitao: „Da li je do tebe doprla vijest o uvaženim gostima Ibrahimovim, kad mu oni uđoše i rekoše: „Mir vama!“ i on reče: „Mir vama, ljudi neznani!“ I on neprimijetno ode ukućanima svojim i donese debelo tele, i primače im ga i upita:“«Zar nećete da jedete?! SubhAnallah, gdje smo mi danas u odnosu na ove odabrane Allahove robove???

Koliko je samo danas muslimanskih kuća u koje ne ulaze meleci jer u njih ne ulaze gosti??? A tvrdimo da slijedimo Poslanika s.a.w.s koji nas je oštro upozorio: „Kuća u koju ne ulazi gost, u nju ne ulazi ni melek“. Zar nismo nasilnici sami prema sebi?

Pogledajmio naše stanje u kome se nalazimo. Mi izbjegavamo i telefonom da se sa bratom i sestrom čujemo. Puno je onih koji vole da odlaze drugima u goste ali su neraspoloženi i negostoprimljivi kada im se posjeta treba uzvratiti. Na njihovim licima se primjeti nezadovoljstvo i ne raspoloženje pa veoma brzo dolazi do kidanja međubratski/međusestrinskih druženja i takva osoba uskoro bude nepoželjna za društvo jer Allahovom voljom se pokaže njegovo/njeno licemjerstvo.

Sačuvao nas Allah ovakvih ružnih osobina koje ni slučajno nisu osobine stanovnika dzenneta jer Poslanik s.a.w.s nam o tome kaže: „Ko vjeruje Allaha i Sudnji dan neka govori istinu ili neka šuti; ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan neka ne uznemirava svoga komšiju i ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan neka počasti svoga gosta!“

Doista moramo ozbiljno razmisliti o ovim izgubljenim vrijednostima i jasnim upozorenjima Poslanika od prvog do posljednjeg o vrijednostima i obavezama ugošćavanja gosta. Koliko je samo naših prostorija praznih, neiskorištenih dok znamo da: „Postelja za čovjeka, postelja za ženu, postelja za musafira a četvrta je za šejtana!!!“

Još ako uzmemo u obzir da smo mi donosioci predznaka Sudnjeg dana pa se takmičimo u izgradnji ogromnih kuća koje ni ne koristimo, tada možemo lako zaključiti da su u mnogim muslimanskim porodicama neprestani gosti/podstanari, sejtani sa svojim vojskama.

Brate moj i sestro moja, preispitaj svoje stanje i vidi da li je tvoja kuća blagoslovljena u kojoj se ispunjavaju imanske obaveze te i hrane i dočekuju gosti? Imaš li ti postelju i prostoriju za musafira ili ti ona uopšte nije ni potrebna? Koliko je sejtanskih nastanbi u tvojoj kući? Imaš li hrabrosti realno da ih brojiš? Preispitaj tvoju opskrbu kojom te Milostivi opskrbio, pogledaj ima li u njoj blagoslova ili si njome iskušan/iskušana kako bi ti bila argument na Sudnjem danu???

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta