Brak i islamska porodica

Obnovite vezu sa svojim mužem u 8 koraka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kako u životu imate sve manje vremena, i kako imate sve više posla sa svakim djetetom koje se rodi, da li se osjećate tako kao da ste se udaljili od svog supruga? Da li žudite za onim istim osjećajem kojeg ste nekad imali? Da li težite da pronađete zadovoljstvo i sreću koja se može naći samo u dobrim vezama. Za svaku vezu je potreban trud! Ali šta ako se ne možete povezati sa svojom boljom polovicom? Ovdje je nekoliko savjeta koji su uspješno primjenjeni i koji su meni lično pomogli u mojoj vezi odnosno braku.

1. Izađite sa svojim suprugom jedanput mjesečno – Vjerovatno ste pomislili kako je to neizvodljivo jer nemate kod koga ostaviti djeccu. Pa ako želite zdraviji brak sa svojim bračnim drugom, onda morate pronaći vrijeme i za ovo. Odaberite jednu sedmicu u mjesecu za ovu svrhu. Mi to radimo prve sedmice u mjesecu. Djecu vam može pričuvati njegova ili tvoja majka, ili bejbisiterka. Zajedno odlučite šta možete raditi. Možete otići u šetnju, možete otići na večeru u halal restoran. Ključna stvar u ovome svemu je da provedete vrijeme van kuće.

2. Naglasite svoju prirodnu ljepotu kada izražavate dobrodošlicu kući svome mužu

Našminkajte se, nanesite parfem, ali što je najvažnije nosite osmjeh na licu i veselim i vedrim tonom nazovite selam svome suprugu. Znam da ste imale dug dan, da ste se i vi umorile i da vam ni je ni do vas, možda čak mislite od kud mi pravo da vam ovo savjetujem. Ali vjerujte mi! I ja sam bila upravo takva! Nisam imala vremena i snage za sve, ali sam pronašla rješenje: Uključite alarm 15 minuta prije njegovog dolaska da vas podsjeti da se nađete ispred ogledala i dotjerate se.

Obucite se tako da će se vidjeti na vama da je to odjeća koju nosite samo za posebne prilike a ne vaša uobičajena trenerka i majica. On možda neće reći ništa ali će zasigurno primjetiti promjenu te da je on uzrok te promjene. Ovo će mu pokazati da vi uživate da s njim djelite svoju intimnu stranu. On želi da vidi vaše obline, topli osmjeh i puštenu kosu.
Izgledajte sretno-budite sretni! Od sunneta je da se smijemo i da stavimo osmijeh na lice jedni drugima za koji imamo velike nagrade. Komplimenti koje će vam vaš muž dati ako ne riječima, onda pogledom i dodirom, će vas zaisgurno usrećiti.

3. Neka vaš muž ima svoje veče

Šta vaš suprugi voli raditi? Gledati film? Pratiti neki sport? Slušati predavanja? Čitati knjigu? Vi znate šta on voli i u čemu uživa. Posvetite mu pažnju. Stavite djecu na spavanje, napravite čaj i omiljene keksiće pripremite na poslužavnik. Napravite prijatno i komforno okruženje u vašoj dnevnoj sobi. Razgovarajte o knjizi koju je upravo pročitao. Ili o predavanju koje je poslušao. Pogledajte zajedno neki halal film. Nemojte započinjati teme koje su za njega stresne i koje mu stvaraju nervozu. Nemojte razgovarati o problemima. Smiješite se i uživajte u svakom trenutku. Pokažite mu interesovanje za njegove hobije i zanimacije.

4. Otvoreno mu recite svoje želje i potrebe

Pretpostavljate da vaš muž zna tačno šta vi želite. A kada to ne zna, vi se ljutite i ogorčeni ste. Budimo iskreni, on ne može čitati vaše misli, bez obzira ne sve, koliko mu nagovještaja i natuknica dali. Muškarci su jednostavna bića i nisu komplicirani poput nas žena. Imajte na umu sljedeće:

• Neka ono što imate da kažete bude specifično i jasno

• Nikada ne uvjetujte nešto iako smatrate da to zaslužujete

• Izražavajte se u vidu želje:”O voljela bih ići na more ove godine.”

• Nakon što obznanite vašu želju, pustite neka on razmisli o tome. Šta znate možda vas on čak i iznenadi!

5. Pokažite mu da cijenite sve što on čini za vas

Zahvaljujte mu se svaki dan na sitnicama, velikim i posebnim stvarima. Kada vam pokloni nešto ili uradi nešto za vas, pokažite mu vašu zahvalnost, riječima ali i osjećnjima.

6. Reci “Da” intimi

Mislim da ne shvatamo koliko su muškarci različiti od nas biološki. Naša potreba za romansom je slična njihovoj potrebi za fizičkim kontaktom. Njihova fizička (tjelesna) potreba je krucijalna za njihovu energiju i da se rasterete od stresa. Ako se zamislimo, zaista muškarcima ne treba mnogo da budu sretni. Moramo biti malo više ustrajni i dosljedni ali i velikodušni u tome.

7. Poštujte ga kao ‘glavu kuće’

Vašem suprugu je potreban vaš respekt više od vaše ljubavi. Naravno, respekt je uzajamna stvar. Praktikujte ovaj lijepi sunnet posebno jer vas vaša djeca posmatraju. Kako vaša djeca odrastaju shvatit će te da se mir u kući postiže brže kada vi dopustite svome suprugu da njegova riječ bude zadnja. Ja lično tako postupam jer smatram da već pred sobom ionako imam previše obaveza.

8. Imajte povjerenja u njegove sposobnosti

Kada se on ponudi da čuva djecu na par sati, imajte povjerenja u njega. Nemojte mu govoriti kako će to raditi. On nije bejbisiter, on je otac.
Ako ga zamolite da vam nešto popravi u kući, obratite mu se kao da ste potpuno ubjeđeni da on to zna i može popraviti, čak i ako smatrate da nema pojma o tome. Ako ste mu dali zadatak, pustite ga neka ga uradi. Ako vi vjerujete u njega, on će i sam vjerovati u sebe.

Zapamtite, vi niste njegova majka, vi ste njegova supruga. Tretirajte ga kao muža a ne kao dijete. Život je lijep kada imate harmoniju u kući. Vjerovali ili ne, zaista ima mnogo toga što možete uraditi da vam se to desi. Zašto ne pokušati već danas?

Izvor: ilmfeed.com
Prevela i prilagodila: Selma K.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta