Poučne priče i tekstovi

Obućar kojeg je Allah volio

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prenosi Muhamed ibn Munkedir: ”Medinu je jedanput pogodila suša i svi su ljudi, rano izjutra, izašli da uče dovu za kišu, međutim, kiša toga dana nije pala. Nakon jacija-namaza, ja sam ostao u mesdžidu i klanjao sâm nafilu pored jednog stuba u mesdžidu. Onda je u neka doba u mesdžid ušao raščupan čovjek, okrenuo se desno i lijevo, i pošto nikoga nije primijetio, stao je da klanja dva rekata namaza, a zatim je učio ovu dovu: ‘Allahu moj, ljudi u Medini su Te molili za kišu, a Ti im je nisi spustio. Allahu dragi, zaklinjem Te da im spustiš kišu, zaklinjem Te da im spustiš kišu!’ Rekao sam u sebi: ‘Ovaj je lud! Kako smije tako zaklinjati Allaha?’ Međutim, tako mi Allaha, on nije ni spustio svoje ruke nakon dove, a Allah Svemoćni je pokrenuo oblake i kiša je pala u Medini. Kada je to vidio, onaj čovjek je počeo plakati, govoreći: ‘Moj Allahu, ko sam ja da zbog mene spustiš kišu i da primiš moju dovu?’

Zatim je klanjao noćni namaz, sačekao sabah i nakon sabah-namaza otišao kući. Dolazio je tako dvije noći, a treće noći ja sam otišao za njim i vidio sam da se radi o jednom obućaru. I tog obućara Allah je volio.

Kad me je ugledao poselamio me i rekao: ‘Dobro došao, Ebu Abdullah, želiš li da ti popravim cipele?’

Ja sam mu onda ispričao da nisam zbog toga došao, već zbog njegove dove i kiše koju je Allah spustio nakon njegove dove. Kad je to čuo, on se naljutio. Osjetio sam da mu se steglo u grudima, pokupio je svu kožu i ušao u kuću. U sebi sam rekao da ću se vratiti nakon sat vremena. Međutim, kada sam došao kod njega, njegove komšije su se okupile pred kućom i dočekali me riječima: ‘Šta si uradio našem obućaru, Muhamede ibn Munkediru?’ Što se mu to pitali? Naime, onaj obućar je, nakon što sam ga napustio, pokupio svoje stvari i otišao. Sve kuće u Medini smo pretražili, ali ga nismo mogli naći.”

U hadisi-kudsiju koji prenosi Ebu Hurejre, r.a., stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Rekao je Uzvišeni Allah: ‘Ko se neprijateljski odnosi prema Mome prijatelju (evliji), objavit ću mu rat….. ako Me zamoli, udovoljit ću mu, ako zatraži Moju zaštitu, zaštitit ću ga.”’ (Buharija)

Abdussamed Bušatlić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta