Tekstovi

Ojačaj svoj imanski imunitet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Danas je mnoge ljude zahvatio neki od „virusa“ nemara i lijenosti, pesimizma, demotivacije…takve osobe ne samo da su štetne po sebe već mogu zaraziti ljude u okolini. Nerijetko čujemo da netko pati od depresije ili anksioznosti, kao produkt spleta okolnosti koji može biti vrlo opasan. Ipak, mi vjernici imamo nešto neizmjerno vrijedno naspram ostatka svijeta – uputu. Uputa je, međuostalom, naš imunitet na navedene viruse. Ipak, ponekad se može dogoditi da prolazimo kroz stresno razdoblje ili imanski padnemo, a time izlažemo sebe mogućnosti da budemo zaraženi. Kako bismo inšallah ojačali svoj imunitet, zajedno ćemo pročitati 6 navedenih točaka pod nazivom: Kako biti produktivniji/a i pokrenuti kotač optimizma u svom životu?

1. Iskoristi vrijeme nakon sabah namaza jer bereket je u jutarnjim satima. – Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, je dovio Allahu: „Gospodaru moj, podari mom ummetu bereket u jutarnjim satima.” (Ebu Davud, Ahmed i Ibn Madže). Prouči smireno jutarnji zikr, reci svome Gospodaru svoje potrebe, misli, nedoumice i zahvali na novom danu i novim prilikama. Pripremi sebi kavu, limunadu ili čaj, smjesti se i provedi vrijeme sa Kur’anom dok ispijaš nešto od navednog.

2. Povećaj druženje sa Kur’anom. – „Ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor.“ (P.Picasso)…Budimo iskreni prema sebi i zapitajmo se koliko od 24 sata odvojimo za obitelj, prijatelje, instagram, facebook, whatsapp i sl., nemamo pravo reći da „nemamo vremena“ za Allahovu knjigu. Nebrojene su blagodati učenja Kur’ana, naš voljeni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Ko prouči jedan harf iz Allahove knjige imat će za to sevap, a nagrada može biti i deseterostruka. Ja ne kažem da je elif-lam-mim jedan harf, nego je elif harf, lam harf i mim harf.” (Tirmizi). Možeš kombinirati učenje Kur’ana na arapskom jeziku (ukoliko poznaješ sufaru) i čitanje prijevoda, razmišljajući o njegovim po(r)ukama. Neminovno je da će ovo utjecati pozitivno na tvoj um, dušu i srce.

3. Vodi dnevnik i/ili isprintaj sebi listu vjerskih aktivnosti. – Ovakve stvari nisu rezervirane samo za djecu, već su odlična prilika i za nas starije da bolje upoznamo sebe i svoje navike, pratimo napredak i inšallah, postanemo produktivniji. Za početak, neka ti na listi aktivnosti (osim naravno obaveznih ibadeta koji se podrazumijevaju) budu barem 2 rekata nafile, kreiraj je shodno svojim ambicijama i mogućnostima. Neki od prijedloga koji se mogu naći na tvojoj listi su: sunneti i sun-sunneti, jutarnji i večernji zikr, duha namaz, noćni namaz, što više salavata i istigfara i sl. (ukoliko već prakticiraš navedeno, čestitam ti od srca i navijam da podigneš ljestvicu :). Napravi sebi dnevni ili tjedni plan i kada bude uspješno sproveden, nagradi se (npr. najdražim slatkišem) kao vid motivacije za dalje.

4. Čitaj. – Koristi čitanja su mnogobrojne. Neke od njih su: širenje vokabulara, poboljšanje mentalnih sposobnosti, bolje pamćenje, kao i razvoj empatije – istraživanjem provedenim 2013. godine na Univerzitetu Emory (Atlanta), skenjem mozga ispitanika stručnjaci su utvrdili da je čitanje knjiga probudilo osjećaj brige i razumijevanja drugih ljudi. Također, dokazano je da čitanje smanjuje razinu stresa, a samim time pogodno utječe na psihičko i fizičko zdravlje.

5. Budi istinski zahvalan/na. – Zahvalnost je put uspjeha na oba svijeta, svakodnevno zahvaljujmo na blagodatima kojima smo obasuti i ne gledajmo samo ono što nedostaje, jer takvim pristupom uvijek će nešto nedostajati, a nezadovoljstvo rasti. Cijenimo ono što imamo i budimo zadovoljni Allahovom odredbom, sam Allah Uzvišeni kaže: „Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati...“ (Ibrahim, 7). Istrenirajmo svoj um da vidi dobro u svakoj situaciji, jer samo Allah zna čega nas je sve sačuvao u momentima kada mi možda nismo bili zadovoljni. Kao primjer možemo navesti slučaj čovjeka koji je išao na put i autobus mu je pobjegao pred nosom, on je bio ljut i van sebe zbog toga, da bi kasnije saznao da je taj autobus sletio sa ceste. Allah zna, a mi ne znamo, kao što On, Uzvišeni kaže u Kur’anu “Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. Allah zna, a vi ne znate.” (EI-Bekara, 216.) , na nama je da Mu verujemo.

6. Noćni namaz – Vjerujem da smo upoznati sa pojmom noćnog namaza, međutim koliko nas koristi tu priliku koji imamo svake noći? Noćni namaz je najvrijedniji u zadnjoj trećini noći, kada se Allah Uzvišeni spušta na dunjalučko nebo i pita: „Tko Me doziva, pa da mu se odazovem? Tko traži od Mene, pa da mu dam? Tko Me moli za oprost, pa da mu oprostim? (Buhari i Muslim). Koliko vremena je potrebno uložiti u noćni namaz, a kolika je samo blagodat istog, Subhanallah. Koliko je samo onih kojima je Allah Milostivi na noćnom namazu ukabulio dovu nakon godina bez potomstva, onih koje je opskrbio nakon godina dugova i poslao im izlaz iz njihovih nedaća…Allahu nije potreban naš namaz, naša dova niti naš zikr, a mi o Allahu ovisimo. Pa ipak, On iz Njegove prevelike milosti nam nudi ovakvu priliku za svega nekoliko minuta…

…iskoristimo već od danas navedeno i gledajmo kako se naš život inšallah, mjenja nabolje.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta