Džennet

Ono za čim vjernička srca žude

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ibn-Dzerir je zabiljezio sljedece predanje od Vehba b. Munebbiha: “U Dzennetu, uistinu, ima drvo koje se zove Tuba. Jahac putuje u njegovom hladu sto godina i ne prode ga. Njegov cvat je tanka tkanina. Njegovi su listovi ogrtaci. Njegove grane su amber. Njegova dolina je safir. Njegova zemlja je kamfor. Njegovo blato je misk. Iz njegova korijena izviru rijeke vina, mlijeka i meda. Ono je mjesto okupljanja stanovnika Dzenneta. I tako, dok su oni bili okupljeni na tom mjestu, dosli su meleki….

… od njihova Gospodara vodeci rasne konje zauzdane lancima od zlata. Lica su im od ljepote sijala kao svjetiljke. Njihova je dlaka njezna kao mir’izijska svila. Na njima su sedla cije su ploce od safira, njegove strane su od zlata. Njihovi pokrivaci su od dibe i kadife. Oni ce im narediti da kleknu i reci ce: Uistinu nas je nas Gospodar poslao vama da ga posjetite i poselamite.

Pa ce oni uzjahati. Oni su brzi od ptice, ugodniji od postelje i kasaju bez napora. Covjek putuje pored svoga brata, sa njim razgovara i prica, a da uho jedne jahalice ne dodiruje uho druge jahalice, niti prsa jedne jahalice prsa druge. Cak se i drvo skloni s njihovog puta, da ne bi razdvojilo covjeka od njegova brata.

Tako ce doci Milostivom Samilosnom i On ce im otkriti svoje plemenito lice da Ga vide,reci ce: Allahu ti si selam, od Tebe je selam i Ti zasludujes velicanstvo i plemenitost. Tada ce Uzviseni reci: Ja sam selam i od Mene je selam i vi ste zasluzili Moju milost i ljubav. Neka su dobrodosli Moji robovi koji su se Mene bojali kad su bili sami i pokoravali se Mojoj naredbi. Oni ce reci: Gospodaru, mi Te nismo obozavali onoliko koliko zasluzujes da budes velican, pa daj nam dopustenje za sedzdu da Ti je pred Tobom ucinimo.

Tada ce Allah reci: Ovo, uistinu nije kuca obozavanja niti napora, nego kuca vlasti i uzivanja. Ja sam vas uistinu oslobodio napora obozavanja, pa Me pitajte sto zelite. Svako od vas ima svoju zelju. Oni ce ga pitati, tako da ce covjek sa najmanjom zeljom kazati: Gospodaru, ljubitelji dunjaluka takmicili su se u njemu pa im je bilo tijesno.

Gospodaru daj mi isto sto su oni imali od dana kada si dunjaluk stvorio do vremena kada si dunjaluk zavrsio. Allah Uzviseni ce reci: Zelje su ti male i trazis manje nego sto si zasluzio. Ovo ti je od Mene, jer u Mome davanju nema pomanjkanja niti manjkavosti. Zatim ce reci: Pokazite Mojim robovima do cega zelje u dusama njihovim nisu doprle. Medu onim sto ce biti izlozeno bit ce tegleci konji u parovima. Na svaka cetiri bit ce lezaj od jednog safira. Na svakom ce lezaju biti kupola od livenog zlata.

Pod svakom ce kupolom biti dzennetska prostirka i dvije hurije. Na svakoj huriji ce biti dvije dzennetske haljine. U dzennetu nece biti boje, a da se na njima ne nalazi niti mirisa, a da se u njih nije upio. Svjetlost njihova lica osvjetljava dubinu kupole, tako da onaj ko ih vidi misli da su one van kupole. Mozdina njihovih kostiju vidi se odozgo kao bijela nit u crvenom safiru.

One smatraju da je on vrijedniji od svoje supruge kao sto je Sunce vrednije od kamena, ili jos vise, a i on misli o njima isto. Zatim ce uci kod njih i one ce ga pozdraviti, ljubiti u grliti govoreci mu: Nismo znale da ce Allah ovako nesto (lijepo) stvoriti. Zatim ce narediti melekima da poredani u redove putuju sa njima u Dzennetu dok svako od njih ne dode svome mjestu boravka koje mu je pripremljeno.”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta