Aktuelno
view of floating open book from stacked books in library

Opasnost samoukog izučavanje islama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prijašnji učenjaci su upozoravali na opasnost samoukog izučavanja islama iz vjerodostojnih knjiga, pa su govorili: “Kome (samo) knjiga bude učitelj, njegove pogreške će biti mnogobrojnije od njegovih ispravnih stavova i postupaka.”

Ne može se vjera učiti bez učitelja, jer učitelj je taj koji će te naučiti edebu pri uzimanju znanja, uvesti u osnove nauke, pokazati kako i otkud da uzimaš znanje, ispraviti te kod pogrešnog shvatanja i ukazati kada slijediš svoje strasti a ne argument…

Mi danas imamo nešto opasnije od uzimanja znanja iz knjiga, a to je uzimanje znanja sa svakojakih internet i fejsbuk stranica. Danas je dovoljno samo da nam navode citat ili stavove u kojem ne vidimo ništa loše, a ne znamo ništa o onima koji vode tu stranicu.

Tako da je danas preko interneta svaka ideologija, pravac, grupacija novotara, zabludjelih šejhova i učenjaka zabacila udicu i ljudi se sami hvataju, jer je mamac primamljiv. Niko ne vidi u mamcu ništa loše, jer mu je to i svrha.

Koliko puta vidim da mi je neko od prijatelja podjelio sadržaj tekfirske stranice ili neke druge novotarske, i onda se čudimo kakav nam je hal.
Moj vam je savjet da ne pratite stranice za koje ne znate na čemu su.

Abdullah Mujić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta