Zdravlje

OPREZ- manjak ili višak sna direktno ugrožava vaš život

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dokazano je da je za naš organizam najpotrebniji odmor u periodu od 22h do 6h ujutro, odnosno ustajanje prije izlaska sunca (zanimljivo je da se to poklapa sa vremenom ustajanja na sabah namaz, te da je također preporučeno nespavanje poslije izlaska sunca). Odlazak u krevet u 23h, 00h, 01h izaziva veliku štetu našem organizmu i predstavlja jednak uzorok modernih bolesti, poput raka i kardiovaskularnih bolesti. Naša tijela funkcionišu prema “nevidljivom” algoritmu, gdje je itekako bitna svaka varijabla unutar njega…

Toliko smo zaokupljeni “zdravim” načinom života (oni koji jesu), nastojanjem da smršamo, udebljamo se, pazeći pri tome na redovnu tjelesnu aktivnost, prehranu, ali izostavljajući ključan faktor bez kojeg se ruše temelji prethodna dva segmenta- ODMOR. Većina sportista uopšte nije upoznata sa bitnošću odmora (sna), te da bez njega, napredak ne samo da je mnogo sporiji, nego možemo čak da se dovedemo u stanje degradacije. Svakodnevni treninzi, loša i nedostatna prehrana, kasno odlaženje na spavanje, nisu ništa drugo do vrata kojima vodimo sami sebe u propast. Nije dovoljno samo trenirati, ili samo paziti na unos kalorija; naime postoji mnogo segmenata koji jedan drugog potpomažu u održanju zdravlja našeg organizma.

Danas, nakon dugogodišnjih istraživanja naučnici su došli do podataka da je za naš organizam ključno rano lijeganje i rano ustajanje- kako su to radile generacije prije nas. Dokazano je da je za naš organizam najpotrebniji odmor u periodu od 22h do 6h ujutro, odnosno ustajanje prije izlaska sunca (zanimljivo je da se to poklapa sa vremenom ustajanja na sabah namaz, te da je također preporučeno nespavanje poslije izlaska sunca). Odlazak u krevet u 23h, 00h, 01h izaziva veliku štetu našem organizmu i predstavlja jednak uzorok modernih bolesti, poput raka i kardiovaskularnih bolesti. Naša tijela funkcionišu prema “nevidljivom” algoritmu, gdje je itekako bitna svaka varijabla unutar njega.Poremećaji ritma našeg biološkog ritma izazvano nezdravim navikama ili nepravilnim spavanjem izazivaju različita oboljenja. A kada postoji disbalans u našem tijelu, sve ostalo je poremećeno.

Hormoni, određene supstance i neurotransmiteri određuju koliko ćemo energije, vitalnosti imati taj dan, kako ćemo se osjećati, a kada oni nisu uravnoteženi- veliki problemi nastaju. Prije nego se povećala upotreba struje, ljudi su odlazili u krevet poslije zalaska sunca, kao što je i predviđeno za zdravlje organizma. Tokom tog vremena (22h-6h) ljudsko tijelo je predodređeno da bude u stanju odmora, popravka, detoksikacije i obnove. Ako idemo nasuprot prirodnog reda našeg tijela, platit ćemo cijenu u različitim bolestima i problemima, npr. ako je vaše tijelo preopterećeno probavljanjem teškog obroka ili ste budni kanso (nakon 22h) radeći, igrajući se, gledajući TV ili kompjuter- vaše tijelo se ne odmara. Glavni unutrašnji organi našeg tijela rade prema “vremenskom rasporedu”. Znati kako vaše tijelo radi može vam pomoći da regulišete svoj raspored da bi dostigli optimalan nivo zdravlja i dobrog stanja.

21.00 – 22.00 – Tijelo eliminiše hemikalije iz imunološkog sistema (limfni čvorovi). Najbolje je čvrsto zaspati između 21 i 22h da bi tijelo pravilno vršilo te vitalne funkcije.

22.00 – 01.00 – Jetra eliminiše otrove i regeneriše se.

00.00 – 04.00 – Koštana srž stvara krv.

00.01 – 03.00 – Žučna kesa eliminiše  toksine i obnavlja se.

03.00 – 05.00 – Pluća eliminišu  toksine i obnavljaju se.

05.00 – 07.00 – Debelo crijevo eliminiše toksine i obnavlja se. To je takođe pravilno vrijeme da ih se isprazni.

07.00 – 09.00 – Vitamini, minerali, hranjive materije upijaju se u probavnom traktu.

Definitivno bi trebali pojesti doručak u to vrijeme. Svjetski naučnici su zaključili da bi svako trebao otići u krevet rano (čvrsto zaspati do 22h) da bi postigao kvalitetno spavanje koje osigurava pravilno tjelesno obnavljanje. Odlazak u krevet prije 22h nužan je da bi ostali zdravi, veseli i duhoviti. Svjetski naučnici su također zaključili da čovjeku treba 8h spavanja na dan, koji se najlakše postižu između 22h i 6h. Mislite na zdravlje svog organizma. Ukoliko vi ne budete- niko drugi neće. Čuvajte zdravlje dok ga imate, kada ga izgubite niko neće mariti, nego ćete i dalje morati ispunjavati sve obaveze koje ste imale ranije.

divithana.com

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta