Odgovori

Opsesivnost po pitanju čistoće / Uzimanje abdesta preko nalakiranih noktiju

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Opsesivnost po pitanju čistoće

Pitanje: Mladić sam i bolujem od psihičke bolesti, mislim da je u pitanju opsesivnost. Nekada, kad se probudim, sumnjam da li sam džunup ili nisam? Nemoguće je utvrditi na unutrašnjem vešu, ali mi se čini da sam džunup. Ne pridajem važnost tome i ne okupam se, ali krajem dana postajem opsesivan, šta da činim?

Odgovor: Hvala Allahu! Prvo, najbolji način liječenja opsesivnosti jeste ignorirati opsesije i ne brinuti se zbog sumnji koje šejtan ubacuje, a koje se odnose se na čistoću, namaz itd. Često upućivati dove Uzvišenom Allahu i moliti Ga za oprost i pomoć da pobijedi šejtana.

Drugo, u biti je čovjek čist i ne treba se kupati osim ukoliko je potpuno siguran da je džunup. Ako nešto nije potpuno utvrđeno, nema potrebe za kupanjem, čak ako prevlada i sumnja da je džunup. Božijem Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, požalio se čovjek koji umišlja da se suočava s nečim tokom namaza. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,  odgovorio mu je: “Ne obraćaj pažnju na to dok ne osjetiš smrad ili dok ne čuješ da si pustio vjetar.”(Prenose el-Buhari, 137, i Muslim, 361). Misli se na to dok ne bude potpuno siguran da se to desilo. Ono što je očito jeste to da se ne treba kupati, jer nije utvrđen džunupluk. Allah najbolje zna!

Izvor: islamqa
__________________________

Uzimanje abdesta preko nalakiranih noktiju

Pitanje: Neke muslimanke koriste lak za nokte za koji se tvrdi da propušta vodu, pa smatraju da je abdest preko takvog laka ispravan. A otkrila sam da su samo neke žene upućene u suštinu laka o kojem govorim. Je li lak koji sam opisala dozvoljeno koristiti i preko njega uzimati abdest ili se on pak mora ukloniti prilikom uzimanja abdesta?

Odgovor: Ako je supstanca koju žene nanose na nokte, bez obzira na to kako je mi nazvali ili na koji se način ona proizvodila, obična boja koja na noktima ne ostavlja sloj, tad je preko nje dozvoljeno uzeti abdest, jer ona ne sprečava vodu da dopre do noktiju. No, ukoliko ista ta supstanca ostavlja na noktima sloj i sprečava da voda dopre do noktiju, mora se ukloniti prilikom uzimanja abdesta jer abdest nije ispravan ako voda ne dopre do kože dijela tijela ili, u ovom slučaju, nokta. Mi nismo upućeni u sastav laka o kojem nas pitate, ne znamo također ni kakvo objašnjenje nudi proizvođač tog laka tvrdeći da propušta vodu, odnosno ne znamo radi li se tu samo o prodiranju vlažnosti, a ne o prodiranju vode. Uvelike sumnjamo da može postojati lak koji propušta vodu. Ako on propušta samo vlažnost, to nije dovoljno da bi abdest bio ispravan, jer se nokti, kao i ostali dijelovi tijela koji se peru prilikom uzimanja abdesta, moraju oprati.

Nije dopušteno izostaviti dio lica, ruku ili nogu ne opravši ga uzimajući abdest. Imam Ebu Davud s pouzdanim lancem prenosilaca zabilježio je da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio čovjeka koji je uzeo abdest i klanjao, a nije oprao neznatan dio noge, pa mu je naredio da ponovo uzme abdest i da ponovi namaz. Budući da nismo upućeni u sastav laka o kojem ovdje govorimo i kako nemamo priliku provjeriti propušta li vodu, zadovoljili smo se navođenjem pravila u vezi s tim kad je abdest ispravan, a kad nije. Može li se taj lak koristiti, zavisi od konstatacije stručnjakā te oblasti, utoliko prije jer su njihove riječi mjerodavne o sastavu i djelovanju laka o kojem govorimo. O tome treba pitati bogobojazne stručnjake.

Čak i da pretpostavimo da spomenuti lak propušta vodu i da ga narod naziva halal-lak, to ne znači da žena može njime nalakirati nokte i pojaviti se pred muškarcima koji joj nisu mahremi; on spada u ukrase koje žena smije pokazati samo mahremima. A Allah, dželle šanuhu, najbolje zna.

Izvor: Islamqa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta