Tekstovi

Originalnost islama – U kojoj se mjeri islam razlikuje od starijih religija?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Koliko je islam izvoran u usporedbi s judaizmom i kršćanstvom?

Časni Kur’an naglašava da je monoteizam, islamsko temeljno vjerovanje, isti kao u judaizmu i kršćanstvu. U Kur’anu, Allah kaže: Prije tebe nijednog poslanika nismo poslali, a da mu nismo objavili: ‘Nema boga osim Mene, zato se Meni klanjajte!’ (Kuran, 21:25)

On također kaže: “Reci: ‘O sljedbenici Knjige, zar da nas osuđujete zato što vjerujemo u Allaha i u ono što nam se objavljuje, i u ono što je objavljeno prije – a većina ste grješnici? (Kuran, 5:59).

Muslimani, dakle, vjeruju u ispravnost vjerovanja starijih religija sadržanih u Starom zavjetu i Bibliji koje su izvorno objavljene Musa-u (Mojsiju) i Isa-u (Isusu), neka Allah uzvisi njihovo spominjanje, a ne interpolacije koje su stoljećima stvarali njihovi sljedbenici. U Časnom Kur’anu Allah kaže: A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: ‘Evo, ovo je od Allaha’ – da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju! (Kuran, 2:79).

Osim toga, prema Časnom Kur’anu među Židovima postoji dio: „Neki od njih uvijaju jezike svoje čitajući Knjigu da biste vi pomislili da je to iz Knjige, a to nije iz Knjige, i govore: ‘To je od Allaha!’ – a to nije od Allaha, i o Allahu svjesno govore laži. (Kuran, 3:78)

Što se tiče kršćanstva, situacija je slična. Novi zavjet je zapisan mnogo vremena nakon što je Isus bio uskrsnut na nebo. Njegovi su sljedbenici u to vrijeme bili proganjani. Također, mnoge su knjige napisane kao „biblija“, osim one koja je službeno odabrana i usvojena početkom četvrtog stoljeća (n.e.). Vjerovanje je, subjektivno, pretvoreno u trojstvo koje je suprotno pravom monoteizmu. Kršćani su istjerali originalno kršćanstvo iz postojanja tako da se svelo na paganstvo, kipove itd…

Među poganskim Arapima, Božja religija nije imala više sreće nego među Židovima i kršćanima. Stoga su se prilikom pojave islama Božji zakoni koje su čuli ili izmjenjivali ili ukidali; neki od njih su bili nepoznati, drugi su bili zanemareni.

Kakva je bila situacija islama?

Islam je odbio sve što je bilo pogrešno i pročistio, bilo u vjerovanjima ili zakonima ili etici:

  1. Islam je odbacio politeizam, inkarnaciju i osigurao čisti monoteizam (jedinstvo Boga).
  2. Također je odbacio besmisleni princip koji su bili usvojili Grci, Rimljani i Židovi, a prema kojem su životinje odgovorne pred sudom. Islam pravnu i moralnu odgovornost temelji na zdravom razumu. 
  3. U zakonodavstvu i etici, islam je stao na kraj uskogrudnom rasizmu i usvojio pravni sustav koji zabranjuje svaku diskriminaciju na rasnoj ili etičkoj osnovi.
  4. Islam je postavio doktrinu individualne odgovornosti kako bi stao na kraj kolektivnoj odgovornosti koja je bila na snazi ​​među Arapima. Dakle, islam je rasplamsao veću revoluciju od one uzrokovane odbacivanjem rasizma i uspostavljanjem jednakosti svih rasa, bez obzira na boju i etničke razlike.
  5. Kako bi potvrdio načelo individualne odgovornosti, islam je u kršćanstvu odbacio doktrinu o izvornom grijehu i smatrao sve ljude nedužnima dok ne dostignu dob zrelosti tj. punoljetnost i počnu griješiti, jer je besmisleno da se dijete (kao što tvrdi kršćanstvo) rađa grešno. Islam je također postavio princip: “… da nijedan grješnik tuđe grijehe neće nositi, i da je čovjekovo samo ono što sâm uradi, i da će se trud njegov, sigurno, iskazati, i da će prema njemu u potpunosti nagrađen ili kažnjen biti, i da će se Gospodaru tvome ponovo vratiti…(Kuran: 53:38-42).

Samo ovo načelo dovoljno je za stvaranje lanca razlika između islamske i kršćanske etike; prvo i najizvornije načelo je, dakle, odbaciti nepravdu kolektivne odgovornosti i istočnog grijeha.

Dakle, postojalo je nekoliko vrsta specifičnih razlika koje karakteriziraju Božju originalnu vjeru – religiju od onoga što je izmijenjeno. S takvim izvornim principima islam je dovršio pravni i moralni sustav koji je bio poznat prije njegovog dolaska. 

Izvor: www.islamweb.net

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta