Tekstovi

Razlika između muškarca i žene, 1. dio

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svemogući Allah je stvorio muškarca i ženu kao dvije polovine iste cjeline, što potvrđuje u Časnom Kur’anu: …i da On par, muško i žensko, stvara… (Kur’an 53:45)

Oboje, muškarac i žena, su stvoreni radi istog, a to je da obožavaju Uzvišenog Allaha, te u tome nema razlike između muškaraca i žena. Nema razlike u tevhidu, vjeri, pokoravanju Uzvišenom Allahu, nagradi i kaznama… Između njih također nema razlike u univerzalnosti vjerskog prava, u pogledu svih prava i dužnosti; Uzvišeni Allah kaže: „Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju…(Kur’an 51:56)

Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.“ (Kuran 16:97)

…a onaj ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je – ući će u Džennet i neće mu se učiniti ni koliko trun jedan nepravda. (Kur’an 4:124)

Uzvišeni Allah je odredio da se muškarac razlikuje od žene po građi, konstituciji i izgledu. Muškarac je drugačiji po prirodi, raspoloženju, načinu razmišljanja i fizičkoj snazi od žene, zbog toga što ona, za razliku od muškarca, prolazi menstruacije, trudnoće, porođajne bolove, dojenje…Zato je žena stvorena od rebra Adema, neka Allah uzvisi njegov spomen. Ona je njegov komplementarni dio, a muškarcu je povjereno da se brine o njezinim poslovima, da je čuva i štiti, te uzdržava nju iz halal imetka, kao i njihovo potomstvo.

Ova razlika u dispoziciji dovela je do razlika među njima u fizičkim, mentalnim, intelektualnim, emocionalnim karakteristikama i snazi ​​volje, a to se ogleda u razlici u radu, učinku i kompetenciji. Moderna nauka je zaključila da postoje nevjerojatni znakovi fiziološke nejednakosti između dvaju spolova.

Vrste razlika između spolova uzrokovale su veliki skup odgovarajućih šerijatskih propisa. Allah Uzvišeni, Mudri, sa Njegovom savršenom mudrošću, odredio je razliku, nejednakost i autoritet između muškarca i žene u nekim od šerijatom propisanim odredbama u zadacima i funkcijama koje odgovaraju svakome prema njegovoj/njezinoj građi, konstituciji, sposobnosti i učinku, te sposobnost svakoga od njih u svom polju ljudskog života, kako bi se kroz život integrirali i kako bi svaka strana u njemu preuzela i što bolje odradila svoj zadatak.

Uzvišeni Allah je dodijelio muškarcima pravila koja odgovaraju njihovoj građi, građi, strukturi, sposobnosti, sposobnosti za izvođenje, strpljivosti, izdržljivosti, a najveći dio njihove uloge je izvan kuće jer nastoje opskrbiti svoju porodicu. Isto je učinio i sa ženama, kojima je dodijelio pravila koja odgovaraju njihovoj građi, konstituciji, strukturi, sposobnosti, osposobljenosti i izdržljivosti, a glavnina njezinog posla je stoga unutar kuće, odgajajući u njoj generacije Ummeta.

Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; On tamom noći prekriva dan, koja ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde se pokoravaju Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah, Gospodar svjetova!“ (Kur’an 7:54)

Ovo je univerzalna norma Uzvišenog Allaha u Njegovom stvaranju (što znači da će se neizbježno dogoditi sve što Uzvišeni Allah želi i odredi za svoje robove. Obje se norme (muškarca i žene) susreću na način kako bi služile dobrobiti ljudi, organizaciji života pojedinca, doma, zajednice i ljudskog društva.

Izvor: www.islamweb.net

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta