Brak i islamska porodica

Osam stvari koje slabe brak i osam savjeta kako ojačati brak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Osam stvari koje slabe brak:

1. – Izgovaranje riječi koje su loše ili pune mržnje, ružne šale ili vrijeđanje jedno drugog.
2. Ignoriranje – Ne dogovaranje na selame ili okretanje jedno od drugog.
3. Laganje – Allah je zabranio vjernicima da lažu. U islamu nema mjesta za lažove, i da nas Allah sačua ovog zla, amin.
4. Kršenje obećanja – Održavanje povjerenja je isto jedna vrlo važna osobina vjernika.
5. Izbjegavanje kontakta – Grliš braću u džamiji, ali šta je sa “malim zagrljajem” za ženu?
6.Sumnja i ogovaranje – Allah kaže: “O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, nekā sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga – a vama je to odvratno – zato se bojte Allaha; Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.” [Prijevod značenja El-Hudžurāt 49:12]

7. Prezauzetost – Odvojite vremena jedno za drugo. Vi imate prava jedno kod drugih. Daj svakome njegovo pravo i ti ćeš dobiti svoje pravo.
8. Ostavljanje ibadetaAllah nikada neće biti zadovoljan nekime ko ostavi Njegovu uputu i koji Ga ne obožava. Ovo će prouzrokovati velike probleme u muslimanskoj porodici ili će čak dovesti do razvoda, brže neko išta drugo.

Osam stvari koje jačaju brak:

1. Dobar stav – Musliman uvijek mora imati pozitivan stav prema životu. Mi kažemo Elhamdulillah (Hvala Allahu) za sve ono što nam On dadne (ili nam ne dadne).
2Pomoć – Naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naglasio je važnost toga da muževi pomažu svojim suprugama a Allah nam ističe važnost da žene budu bliske muževima i da pomažu svojim muževima. Ovo je situacija u kojoj je se ne može izgubiti. Kada bi je se samo pridržavali.
3. Povjerenje – Mislimanima, mušakrcima i ženama je naređeno da budu istinoljubivi i da slijede primjer našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kao El-Emin – Povjerljivi.
4. Poštovanje – Bićeš poštivan, kada iskažeš poštovanje. Muslimani su obavezni da budu ovakvi prema svim ljudima, kako tek onda prema bračnom drugu?
5. Sreća – Naš Poslani, sallallahu alejhi ve sellem, je zabavljao svoju ženu, Aišu, igrao je se i trkao sa njom. Ona je rekla: “Trčala sam sa njim, ali kada sam se udebljala on me je pobijedio.” On nam je rekao da se igramo sa našim ženama.
6. Opraštanje – Sigurno, ovo je jedan od najvažnijih aspekata islama. Ko god nije milostiv, ni prema njemu se neće biti milostivo. Ovo dolazi od Allaha, Njega lično. Moramo naučiti da praštamo tuđe greške tako da to ne bude protiv nas kasnije.
7. Vrijeme – Provodite vrijeme, sami – zajedno. Idite u šetnju. Vozite se autobusom. Posjetite prijatelja ili bolesnika (imati ćete veliku nagradu za to). Postite zajedno ponedjeljkom i četvrtkom ako možete. Obavite hadždž – ovo je dobar način da dobijete “novi početak” u životu. Vjerujte mi.
8. Ibadet – Veza sa Allahom kroz namaz, smirenost dok se zajedno krećete u namazu je nešto što nemuslimani nikada ne mogu zaista cijeniti. Naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je predvodio svoju ženu u namazu, iako je njegova kuća bila uz džamiju. Rekao nam je da ne pretvaramo naše kuće u mezarja. Trebali bi klanjati dobrovoljne namaze kod kuće. Sestra ima najveću nagradu kada klanja u kući, u sobi, iza pregrade.

Autor: Yusuf Estes Izvor: www.islamnewsroom.com / islam-tekstovi.blogspot.se

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta