Odgovori

Pet pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Zauzimanje za roditelje na Sudnjem danu

PITANJE: Hoće li biti dopušteno muslimanima da se na Sudnjem danu zauzimaju za svoje roditelje koji nisu prakticirali islam? I šta još, osim dove i upućivanja na istinu, možemo uraditi za svoje roditelje?

ODGOVOR: Kako će Sudnji dan biti nesnosan i težak, Allah, džellešanuhu, dozvolit će poslanicima, vjerovjesnicima, šehidima i dobrim ljudima da se zauzimaju za druge ljude. Najveće pravo na zauzimanje na Kijametskom danu imat će naš dragi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Šehid će se – molimo Plemenitog Allaha da nas počasti šehadetom – zauzimati za sedamdeset svojih rođaka. Međutim, Allah, džellešanuhu, neće dozvoliti da se neko zauzima za onoga ko je na dunjaluku činio ogavna djela, pa nije zaslužio Allahovu naklonost, na osnovu ajeta: “…i oni će se samo za onoga kojim On bude zadovoljan zauzimati…” (El-Enbija, 28). Osim učenja dove i pozivanja u islam, svojim roditeljima možemo činiti dobročinstvo, biti pažljivi spram njih, davati njima prednost nad drugim ljudima, redovno ih pozivati telefonom – ako žive daleko od nas, često ih posjećivati – ako su u našoj blizini, i tako dalje.

Mrtvim roditeljima možemo učiniti dobro tako što ćemo za njih udijeliti trajnu milostinju, moliti Allaha da im oprosti i bude njima zadovoljan, održavati prijateljske veze s ljudima s kojima su se oni družili za života… Allah je Onaj Koji upućuje na Pravu stazu, On je Plemeniti i samo On zna tajne nebesa i Zemlje.

Kuduzović Abdurrahman, prof.
___________________________________________________

2. Muž koji zapostavlja vjeru i porodicu

PITANJE: Znam da je Uzvišeni Allah dao prednost muškarcu nad ženom i znam da postoje vjerodostojni hadisi koji govore o tome, ali me zanima kolike ovlasti ima muž u braku. Zanima me zaslužuje li supruginu pažnju onaj muž koji svoje slobodno vrijeme provodi na kompjuteru i telefonu, ne posvećujući vremena ni vjeri ni ženi ni djeci.

ODGOVOR:

Premda je Svevišnji Allah, kako ste rekli, dao prednost muškarcu nad ženom, muž ne bi smio tu prednost zloupotrebljavati, pa se spram svoje supruge nedolično ponašati. Naprotiv, muž treba znati da je njegova odgovornost veća od odgovornosti žene. Neka zna da će na Danu ustanuća biti pitan, prije svega, za svoja djela te za djela svoje supruge i djece. Svima nam je poznat hadis u kojem Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upozorava na to da su muškarci pastiri u svojim kućama i da će ih Svemogući Allah pozvati na odgovornost za porodicu.

Abdullah b. Amr, radijallahu anhu, kazuje da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Dovoljno je čovjeku grijeha da zapostavi one koje je dužan izdržavati” (Ebu Davud i Ahmed). Supruga se svom suprugu mora pokoravati u svemu što nije grijeh, na osnovu hadisa koji govori o tome, a koji je svima nama poznat. Znajmo da supruga koja čuva čovjekov imetak i čast, te ga obraduje svojim ponašanjem i izgledom kad se on vrati kući, zaslužuje da se prema njoj odnosi kao prema kraljici, a ne onako kako se odnosi prema sluškinji!

Uvažena sestro, trebate znati da je ponašanje Vašeg muža samo iskušenje pomoću kojeg Vas Allah, džellešanuhu, čisti od grijeha i uzdiže na više razine. Pokušajte na lijep način, pozivajući se na Kur’an i hadis, razgovarati sa svojim mužem. Vaš muž, dakako, griješi zapostavljajući svoju porodicu, ali se greška ne ispravlja greškom niti grubošću. Vi izvršavajte svoje dužnosti spram muža, i bit ćete nagrađeni, a on će ponijeti grijeh za svoja djela. I obratite se dragom Allahu dovom, On će Vašu dovu uslišati. A Allah, džellešanuhu, najbolje zna.

Kuduzović Abdurrahman, prof.
_______________________________________________________

3. Zikr i klanjanje sun-sunneta

PITANJE:

Je li sunnet da se zikri posebno ili u džematu? I treba li se klanjati sun-sunnet?

ODGOVOR:

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i ashabi zikrili su poslije farz-namaza, svako za sebe. Čak se i prema hanefijskom mezhebu, kojem pripadaju muslimani Balkana, zikr čini zasebno, tiho, poslije farz-namaza. I toga bi se trebalo pridržavati. Sun-sunnet je zapravo sunnet i treba ga klanjati.

Poslije namaza može se učiti zikr koji ćemo navesti:

Tri puta izgovoriti: ESTAGFIRULLĀH – Allaha za oprost molim!
ALLĀHUMME ENTES-SELĀMU VE MINKES-SELĀMU TEBĀREKTE JĀ ZEL-DŽELĀLI VEL-IKRĀM – Allahu, Ti si Mir i Ti daješ mir, blagodaran si, Posjedniče veličine i plemenitosti! (Muslim)

LĀ ILĀHE ILLALLĀHU VAHDEHŪ LĀ ŠERÎKE LEHŪ LEHUL-MULKU VE LEHUL-HAMDU VE HUVE ‘ALĀ KULLI ŠEJ’IN KADÎR. ALLĀHUMME LĀ MĀNIA‘ LIMĀ E‘TAJTE VE LĀ MU‘TIJE LIMĀ MEN‘ATE VE LĀ JENFEU‘ ZEL-DŽEDDI MINKEL-DŽEDD – Nema istinskog božanstva osim Allaha, Jedinog, Koji nema saučesnika, Njemu pripada sva vlast i svaka zahvalnost i On sve može. Allahu, ono što ti daješ, niko ne može uskratiti, niti iko može dati ono što ti uskratiš, a niti ikome koristi njegovo bogatstvo pored Tvog bogatstva! (El-Buhari i Muslim)

LĀ ILĀHE ILLALLĀHU VAHDEHŪ LĀ ŠERÎKE LEHŪ LEHUL-MULKU VE LEHUL-HAMDU VE HUVE ‘ALĀ KULLI ŠEJ’IN KADÎR. LĀ ILĀHE ILLALLĀHU VE LĀ NA‘BUDU ILLĀ IJJĀHU LEHUN-NI‘METU VE LEHUL-FADLU VE LEHUS-SENĀ’UL-HASEN. LĀ ILĀHE ILLALLĀHU MUHLISÎNE LEHUD-DÎNE VE LEV KERIHEL-KĀFIRŪN – Nema istinskog božanstva osim Allaha, Jedinog, Koji nema saučesnika, Njemu pripada sva vlast i svaka zahvalnost i On sve može. Obožavamo samo Allaha, Njemu pripada svaka blagodat, poštovanje i svekolika hvala. Nema istinskog božanstva osim Allaha. Njemu iskreno vjeru ispovijedamo, makar to bilo krivo nevjernicima! (Muslim)

U predanju stoji: “Ko poslije namaza trideset i tri puta kaže: SUBHANALLĀH – Neka je slavljen Allah!, trideset i tri puta: ALLĀHU EKBER – Allah je najveći!, i trideset i tri puta: EL-HAMDULILLĀH – Hvala Allahu!, pa to zaokruži na stotinu rekavši: LĀ ILĀHE ILLALLĀHU VAHDEHŪ LĀ ŠERÎKE LEHŪ LEHUL-MULKU VE LEHUL-HAMDU VE HUVE ‘ALĀ KULLI ŠEJ’IN KADÎR – Nema istinskog božanstva osim Allaha, Jedinog, Koji nema saučesnika, Njemu pripada sva vlast i svaka zahvalnost i On sve može!, bit će mu oprošteni grijesi makar ih bilo koliko ima morske pjene.” (Muslim)

Ukba b. Amir, radijallahu anhu, veli: “Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zapovijedio mi je da poslije svakog namaza proučim sure El-Felek i En-Nas.” (Ebu Davud, 1/284)

Hadis: “Onoga ko poslije svakog namaza prouči Ajetul-kursi od ulaska u džennet odvaja samo smrt.” (En-Nesai)

Neposredno poslije sabah-namaza uči se: ALLĀHUMME INNÎ ES’ELUKE ‘ILMEN NĀFI‘AN VE RIZKAN TAJJIBEN VE ‘AMELEN MUTEKABBELEN – Allahu, molim Ti se za korisno znanje, halal-nafaku i primljena djela! (Ibn Madža)

Poslije sabah i akšam-namaza treba učiti deset puta: LĀ ILĀHE ILLALLĀHU VAHDEHŪ LĀ ŠERÎKE LEHŪ LEHUL-MULKU VE LEHUL-HAMDU VE HUVE ‘ALĀ KULLI ŠEJ’IN KADÎR – Nema istinskog božanstva osim Allaha, Jedinog, Koji nema saučesnika, Njemu pripada sva vlast i svaka zahvalnost i On sve može. (Et-Tirmizi)

A poslije vitr-namaza tri se puta, povišenim glasom i otežući, uči: SUBHĀNEL-MELIKIL-KUDDŪS – Neka je slavljen Vladar, Sveti!, a na treći se put dodaje sljedeće: RABBIL-MELĀ’IKETI VER-RŪH – Gospodar melekâ i Džibrila! (En-Nesai i Ed-Darekutni)

Kuduzović Abdurrahman, prof.
___________________________________________________

4. Mladic kojem roditelji brane da klanja

PITANJE:

Eselamualejkum!

Postavicu vam dva pitanja:

1. Sta da radi decko kome su roditelji zabranili (silom) da klanja i obavlja druge islamske propise. Pritom on nema nista od imetka. Sta da radi?

2. Klanjao sam namaz posle namaza sam vidio da mi je u dzepu maramica koju sam koristio na koju sam bio zaboravio da li mi je namaz ispravan?

ODGOVOR:

Uvaženi brate u islamu, što se tiče Vašeg prvog pitanja, morate znati jednu apsolutnu činjenicu da je namaz krucijalno djelo i najposebniji ibadet (obred kojim se iskazuje pokornost Allahu) u Islamu od kojeg zavisi Vaša konačnica na Ahiretu. Prva stvar za koju će vjernik biti pitan na Sudnjem danu upravo je namaz. Stoga je bavljanje namaza prijeka dužnost i obaveza svakog punoljetnog i umno zdravog muslimana. Namaz se ne smije propustiti nikada bez obzira na situaciju, zauzetost, bolest i tome slično. Vjernik će uvijek iznaći načina da obavi ovaj veličanstveni ibadet.

Stoga je na tebi da se potrudiš i nađeš načina da klanjaš pa makar to radio kriomice i bez znanja tvojih roditelja. Odlazak u kupatilo je privatna stvar i tom činu niko osim tebe ne prisustvuje pa samim tim imaš mogućnost da uzmeš abdest. Nadalje, potrudit ćeš se da namaze obavljaš u džematu zajedno sa ostalim vjernicima. Izlazak van kuće roditeljima ćeš pravdati kao tvoje pravo da se prošetaš, posjetiš nekog i nisi obavezan da im uvijek saopštiš gdje ideš. Dovoljno je da im kaže da izlaziš van s društvom.

Ako budeš spriječen da namaz obaviš u džematu onda ćeš klanjati kod kuće, kod prijatelja, u svojoj sobi. Insistirat ćeš na svojoj privatnosti i zatražiti od roditelja da je ne narušavaju a u tim trenucima osame obavit ćeš namaz.

Što se tiče drugog pitanja, tvoj namaz je ispravan i nema potrebe da ga ponoviš. Naime, tečnosti koje izlaze iz nosa nisu šerijatski nečiste pa samim tim ne utiču na ispravnost namaza. Ono što narušava ispravnost namaza jeste prisustvo mokraće, izmeta ili krvi na odjeći.

Odgovorio: mr. Fahret Kadrić
________________________________________________

5. Hadz ili umjetna oplodnja

PITANJE:

Es-Selamu Alejkum Ve-Rahmetullahi Ve-Berakatuhu!

Draga braco,imam zelju da idem na hadz, ali se moji roditelji protive tome. Razlog toga je da ja i moja supruga moramo uraditi vestacku oplodnju da bi probali da dobijemo potomstvo. Medjutim nasa zelja je da pre toga odemo na hadz, a moji roditelji zele prvo da resavamo ovaj problem. Ja radim i dobro sam situiran, hvala Allahu. Kakav je stav Islama povodom ovoga?

ODGOVOR:

Poslušnost roditeljima u islamu zauzima izuzetno mjesto. Dobročinstvo i pokoravanje njima jedan je od prioritetnijih imeprativa ove vjere. Međutim, ta poslušnost roditeljima nije apsolutna i nikada nije na uštrb pokornosti Allahu. Shodno hadisu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u kojem stoji: „Nema poslušnosti stvorenju u griješenju prema Stvoritelju.“ Hadis bilježi Ahmed a Albani kaže da je vjerodostojan.

Stoga, u konkretnoj situaciji na Vama je da udobrovoljite roditelje i privolite ih na činjenicu da Vi najprije želite obaviti hadž. Pokušajte ih urazumiti da će šanse za zaćeće bebe biti daleko veće nakon obavljenog hadža i dova upućenih Allahu na Svetim mjestima. No, ako oni i dalje budu insistirali na vještačkoj oplodnji prije hadža vi im se nećete pokoriti u tome. Njihova eventualna ljutnja na Vašu odluku sa šerijatskog aspekta je bespravna i nevalidna.

Stoga, obavite hadž u ime Allaha, uputite mu iskrene dove uz čvrsto ubjeđenje da će Vam On podariti potomstvo i bez vještačke oplodnje. Onaj koji je vjerovjeniku Zeherijahu a.s. podario sinu u poodmakloj starosti čija je žena bila nerotkinja i Onaj koji je Ibrahima a.s. opskrbio Ismailom u poznim godinama u stanju je i u mogućnosti da i Vas opskrbi potomstvom.

Molim Allaha da Vama i Vašoj porodici podari svaki hajr i Njemu pokorno a Vama poslušno potomostvo. Amin.

Odgovorio: Fahret Kadrić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta