Prilozi posjetitelja

Pet savjeta/koraka za ostavljanje igara na sreću

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Igre na sreću… Htio bih da podijelim svoje iskustvo kako bih pomogao nekom da lakše prebrodi taj šejtanski izazov.
Mnogo omladine poklekne, u određenom periodu u životu kad sebe traži. Razočara se u dosta toga, pogotovo u okruženju u kakvom mi živimo pa se prepusti kockanju ili alkoholu a najčešće oboje u kombinaciji. Tražeći taj neki čudesni dobitak koji će riješiti sve tvoje probleme. A koji sve i kad bi dobio ništa riješio ne bi, jer mnogi su prije tebe dobili pa ništa korisno od tog vidjeli nisu. Ali valjda svi sebe smatramo pametnijim ili pak nekim izuzetkom. Mi bismo to bolje rasporedili, uložili ili nešto treće.

Kad dođeš do perioda u kom ti više nije bitno da li si dobio ili izgubio i sav taj adrenalin da se vadiš da povratiš novac onda znaš da si dostigao vrhunac ovisnosti. Mnogima će čudno zvučati ovo da ti nije bitno da dobiješ. Ali čak i kad te krene i ostvariš neke značajnije dobitke 5 dana za redom već iduće sedmice se nađeš na početku da nemaš ništa i vrtiš se u krug. Ili pak još gore pa si u dugovima i gledaš kako se iščupati.

RJEŠENJE je jako jednostavno ali ne tako lahko izvodivo.

Prva i najbitnija stvar ujedno i najteža: zabraniti sebi izlazak na takva mjesta. Čvrsto obećanje i čvrst stav da više nikad nećeš uči na takva mjesta. Čak ni da dopuniš račun za telefon ili razmijeniš novac. Teško izvodivo ali kad to postigneš, nema više one kušnje daleko je od tebe i možeš čak provesti dan da uopće ne razmišljaš o tome.

Drugo, okrenuti se Allahu jer Allah je jedino i pravo utočište svakom muslimanu u nevolji. I ne traži niko od vas da odmah klanjate svaki vakat da se okrenete u potpunosti. Potruditi se bar 1 namaz dnevno klanjati ali bez propuštanja. Ostalo će doći, bez brige. Naravno ako možete svaki vakat klanjati to je bolje, ali ako ne uspijete držite se bar tog jednog namaza i ne odustajte.

Treće, društvo… Moj savjet je da se odmah riješite takvih “jarana” jer svejedno će oni vas napustiti čim uspijete u svojoj nakani da se oslobodite kocke. Više im nećete bit zanimljivi, eventualno će vas se ponekad sjetiti kad im bude trebalo posuditi novac da vrate kockarske dugove a i to brzo prestaje poslije par odbijanja.

Četvrto, posvetite se porodici. Ako ste u braku, posvetite pažnju svojoj supruzi oboje ćete bit sretniji. Provodite to vrijeme sa djecom. Ako niste u braku onda se posvetite tome da budete prava osoba za nekog, ne morate čak ni tražiti čim uspijete u tome da budete bolja osoba Allah će u vaš život uputiti pravu osobu za vas.

Peto, nađite neku zanimaciju kojom ćete zamijeniti vrijeme provedeno u kladionici. Definitivno smanjiti gledanje utakmica koje su jedan korak bliže klađenju. Baviti se sportom, trenirati, čitati knjige, družiti se sa uspješnim osobama, slušati islamska predavanja, pa čak i otići raditi u inostranstvo ako sve ovo ostalo bude bezuspješno.

Najbolja odluka koju sam donio u životu jeste da sam ostavio kladionicu nakon 15ak ili 20 godina igranja. Više se i ne sjećam jer nisam mogao zamisliti vikend bez kladionice i utakmica. Sad vidim da je to samo jedan vid poreza na budale i hvala Allahu Uzvišenom gotovo nikad više i ne razmišljam o tome. Živim život sretniji nego sam ikad bio i imam nafaku kakvu nikad do sad imao nisam.

Emir
_____________

Pošaljite nam i vi vašu priču/prilog na adresu: Prilozi_posjetitelja@mail.com ili putem naše FB stranice

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta