Prilozi posjetitelja

Pismo brata iz Australije

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Mi, na stranici, ponekad postavimo tekstove u kojima kritikujemo da mnogi od nas imamo nemaran odnos prema Kur’anu (što je, nažalost, u većini slučajeva tačno). Međutim, jedan brat iz Australije nam se javio sa jednim lijepim pismom, poslije jednog takvog teksta:
 
Esselamu alejkum, moja draga braćo i sestre u islamu! Ponekad se razočaram kada se govori o nama bosancima, kako ne čitamo Kur’an itd. Pa želim da samo kažem da ima nas bosanaca, muslimana, koji smo samo obični ljudi muslimani, nismo hodže, nismo daije, ni doktori islama, ni hafizi. Mi smo samo obični, radni ljudi, bogobojazni vjernici, inšallah.

Znate li da ima među bosanskim muslimanima onog koji se ne sjeća kada je spavao čitavu noć zbog noćnog namaza, pa se i njegova supruga ugleda na njega, pa se trudi onoliko koliko ona može, te priča sinu: “Tvoj otac non stop klanja noćni namaz”, pa i sin počne da klanja noćne namaze, pa i sinova žena polako počne da se pridružuje.

Da ima bosanaca koji pročitaju Kur’an četiri puta za mjesec dana na hadžu, koji pročitaju na bosanskom jeziku za tri ili četiri dana Kur’an u Ramazanu, pa nastavi i poslije toga učiti Kur’an na arapskom jeziku.

Da ima bosanaca koji svaki dan uče Kur’an i tako godinama, i koji svaki dan slušaju Kur’an. Da ima bosanaca čije žene ih opominju, pa kažu: “Nisi bio u džamiji nekoliko dana” (misleći na sabah namaz), ali se ide po danu na namaze.

Da ima bosanaca koji nisu godinama propustili klanjati sabah namaz ni njegove sunete.

Da ima bosanaca koji se boje svojih grijeha i koji izgovaraju 10.000 puta estagfirullah, i mole Allaha Veličanstvenog za oprost. Da u svom biznisu dijele CD-ove i knjige o islamu, te druge informativne materijale, na hiljade komada, ne gledajući pri tome na rizik da im posao dođe u pitanje, zato što znaju da je Allah taj koji daje nafaku, pa se uzdaju u Njega Jedinog.

Da ima bosanaca koji sa svojim sinom ide po noći i dijeli knjige po kućama nemuslimana u Australiji (ubacuju u sandučad za pisma).
Da ima bosanaca koji daju sadaku, i koji liju suze kada vide naše sestre i braću u islamu kako pate u Bosni i u drugim državama, pa pomognu onoliko koliko mogu. Mi nismo bogataši, mi smo radnička raja.

Da ima bosanaca koji su bili sa četiri kuće, pa su saznali da je kamata grijeh, pa su to sve napustili i žive sada pod kirijom. Moja braćo i sestre u islamu, nismo mi jedini takvi, ima ovdje u Australiji nekoliko familija, koje žive ovdje na dunjaluku spremajući se za Ahriet, inšallah.

Znateli vi da se mi nalazimo na najboljem mjestu na svijetu, po nemuslimaskim proračunima, a to je Gold Coast Australija, najbolje plaže, ogromni i lijepi parkovi, gradovi sa prelijepim zgradama visokim po 100 spratova. Dunjalučka ljepota nad ljepotama, ali mi muškarci se ne stidimo naše vjere, namaz obavljamo, puštamo brade, naše žene sa ponosom nose hidžabe i nikabe i nadamo se Allahovom oprostu i milosti, iako su oko nas iskušenja kao planine velike. To su ti bosanci, robovi Allahovi iz Australije.

Selam mojoj braći i sestrama na N-UM stranici!

______________________________

Subhanallah, šta poslije ovoga reći, osim ovih kur’anskih dova:

Rabbena heb lenaa min ezvadzinaa ve zurrijjatinaa kurrete e’ajunin vedz’alnaa lil muttekine imama.”
“Gospodaru naš, podari nam u ženama našim i djeci našoj radost i učini da se čestiti na nas ugledaju!” (El-Furkan, 74)

Rabbi evzi’ani en eškure ni’meteke lleti en’amte alejje ve ala validejje ve en a’mele salihan terdahu ve aslih li fi zurrijeti inni tubtu ilejke ve inni minel-muslimine.”
“Gospodaru moj, dozvoli mi da ti budem zahvalan na blagodati koju si darovao meni i roditeljima mojim, i pomozi mi da činim dobra djela kojima ćeš zadovoljan biti, i učini dobrim potomke moje: ja se, zaista, kajem i odan sam Tebi.” (Al-Ahkaf, 15)
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta