Tekstovi
space gray iPhone X beside turned on laptop beside coffee and succulent plant

Planiranje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Rezultat bez urednog planiranja dolaska do njega obična je mašta. Uglavnom se na tome završi, a nije moralo tako biti.

Pet dnevnih namaza najočitija su poruka da naš život treba biti isplaniran. Plan ličnog razvoja jednog vjernika ključ je uspjeha na dunjaluku i ahiretu.

Dešava li vam se da jedno vrijeme učite s elanom po džuz Kur’ana dnevno, a onda narednih deset dana ne proučite nijedan, pa u nekom periodu pokušate maratonski i šturo nadoknaditi i spojiti cijelu hatmu? Ako je odgovor da, vjerovatno osjećate nesklad i potrebu da se stvari nekako bolje poslože.

S druge strane, primjećujete li da iskustvo s učenjem Allahove Knjige nalikuje i vašim ostalim iskustvima u ibadetima ili pak sliči nekim vašim običajima u ovosvjetskim poslovima? Samo što usvojite neku lijepu naviku ili započnete uživati u određenom ibadetu, euforija traje nekoliko dana, a onda, jednostavno, to prestanete raditi i obojite sjenom zaborava.

Postavljanje ciljeva, plansko djelovanje, trud i razvijanje strategija islamski su principi kojima su bili osnaženi svi Allahovi poslanici. Uzvišeni Allah hvali vjernike koji planiraju i imaju viziju: “I sjeti se robova Naših Ibrahima i Ishaka i Jakuba, sve u vjeri čvrstih i dalekovidnih.” (Kur’an: 38:45)

Zabilježi sebi: Nikad nije kasno isplanirati hairli posao. A uvijek je kasno kajati se za neisplanirani i neuspjeli naum.

Namjera bez preciznog plana i smjernica ostaje samo želja. Takva želja, većinom, ostane samo neostvarena mašta, jer smo joj uskratili osnovni uvjet da bi se neka ambicija realizovala – plan.

Niko neće dovoljno uspješno iskoristiti život na ovom svijetu, osim onih odlučnih koji isplaniraju i zapišu svoje planove. To je put ka njihovom ostvarenju. U protivnom, dani će bježati jedan za drugim, ostavljajući iza sebe mnogo kajanja za propuštene blagodati.

Ne, planiranje nije rezervisano za savremene i zaposlene i ljude koji imaju striktno radno vrijeme i jednoličan živo. Planiranje je odlika islama, muslimana, čime god se bavili i šta god odabrali da bude njihovo polje interesovanja.

Pogledajmo namaska vremena, radno vrijeme na poslu, radno vrijeme u svakoj ustanovi u kojoj se pojavimo da bilo šta završimo, sve je precizno uređeno. Ako mi i naši životi nismo, možda je ova rečenica znak da je vrijeme da to uradimo sada. Uspjeli su oni koji makar načelno stave na papir tačno određene planove, shodno svojim životnim mogućnostima.

Ubjeđenje da će planovi ostati u glavi spada u zavaravanje samih sebe. Na papir treba da stavimo:

– plan druženja s Kur’anom;
– plan ostalih ibadeta;
– plan porodične organizacije;
– plan kuhanja obroka;
– plan održavanja kuće;
– plan društvenog, potom džematskog aktivizma;
– plan i ciljeve koji se tiču srca i njegovog preporoda, što predstavlja zapostavljeno polje, zbog čega nam se i dešavaju svi ovi problemi koji nam se dešavaju.

Sve što se ne isplanira i ne zapiše, ostane samo pusta želja! Za želje nemamo nagradu. Za nijet i pružen korak naprijed, makar završio neuspješno, imamo nagradu. A nijet u šerijatu je čvrsta odluka da se nešto uradi, a ne samo żelja i pomisao da se to učini.

Osim što će ti planiranje donijeti spokojniji i konkretniji život, podučit će te da strateški znaš isplanirati sve faze svoje duševne transformacije.

Ili ćeš živjeti kako živi dosta ljudi – životariti. Od danas do sutra, ni cilja ni napretka, ni duševnih prostranstava, ničega. Jedi, pij, lezi, ustani, i izmedu toga se zabavljaj i ubijaj dane. Kratka horor priča o čovjeku koji živ hoda grobnicom.

✍🏻 Hanka Vlahovljak | Transformacija duše

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta