Odgovori

Posao preko štele … da li mi je haram zarada ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamu alejkum. Posao sam dobio preko štele, tj. platio sam da bih dobio državni posao za koji nisam kvalifikovan gdje već radim par godina. Sad sam upisao i fakultet u Travniku isključivo zbog diplome kako bih napredovao i zadržao posao. Da li je meni haram novac koji tu zaradim? Unaprijed zahvaljujem, Allah vas nagradio.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Mito je u šerijatu strogo zabranjeno i ubraja se u velike grijehe, te oko toga nema razilaženja među učenjacima. Na to jasno ukazuju Kur’an i Sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Kaže Allah, tebareke ve te’ala, u svojoj plemenitoj Knjizi: “Ne jedite imovinu jedni drugih na nepošten način i ne sporite se zbog nje pred sudijama kako biste s grijehom, i znajući to, dio imovine drugih ljudi pojeli.” [El-Bekare, 188] I kaže Aiša, radijallahu anha: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prokleo je i onoga koji daje i koji uzima mito” [Ebu Davud, Tirmizi, Ahmed, Hakim i Bejheki].

Tako da je svako davanje novca, usluge ili koristi nekome kako bi čovjek došao do nečega što nije njegovo legitimno pravo i što ne zaslužuje mito koje je strogo zabranjeno, koje je veliki grijeh i oko čega se ne razilaze islamski učenjaci. Insan treba da se pokaje Allahu za učinjeno djelo ako je to već učinio i da to više ne čini. A plata koju zarađuje nije haram, nego je način na koji je stekao posao haram (spomenuto mito) jer je time oštetio druge i oduzeo im njihovo legitimno pravo. Plata koju zaradi na tom poslu nije haram, jer platu zarađuje svojim stručnim i poštenim radom, osim ako je suprotno. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta