Kur'an

Potreba čovječanstva za Kur’anom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Primjer Kur’ana i čovjeka se može najbolje opisati primjerom čovjeka koji ima punu seharu zlata u kući a umire od gladi. Problem ummeta i omladine je što su zapostavili Kur’an.

Nažalost smo u takvoj situaciji da zbog proteklog rata i komunizma naši roditelji nam nisu prenijeli islamske vrijednosti. Moramo mi biti uzor za slijedeće generacije muslimana inače nas neće biti.
Moramo odgojiti djecu koja će voljeti Kur’an. Današnja djeca i omladina imaju veliki potencijal koji je usmjeren u pogrešne stvari. Šta mogu današnja djeca naučiti na ulici ? Znaju sastave fudbalskih timova, brdo pjesama napamet a vrlo često jednu ili nijednu suru iz Kur’ana. Kada čitam o velikanima ovog ummeta, primjetio sam da su svi većinom do 10 godine postali hafizi Kur’ana. Imamo primjere mladiha hafiza iz zemalja u Ruskoj Federaciji, Africi itd koji su naučili Kur’an napamet a nikad se prije nisu sreli sa arapskim jezikom. Kada bi se napravila statistika u BiH koliko ljudi zna učiti u Kur’anu, rezultati bi bili katastrofalni. Za sufaru je potrebno mjesec dana tj. da naučimo 28 harfova a nema velikih, ni malih, ni pisanih slova.
Zar toliko volimo našeg Gospodara da nismo u stanju odvojiti vrijeme za njeg a On nam sve dao ?

Allah dž.š. spominje u suri Taha u 124. Ajetu : „A Onaj ko okrene glavu od Kur’ana, taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepim oživjeti.“.
A mi se pitamo: „Gospodaru što baš mene ovo zadesi ?!“.

Nažalost, mnogi se Bošnjaci stide Kur’ana a trebali bi da se ponosimo sa njim jer imamo originalnu i autentičnu knjigu za koju nam je Allah dž.š. zagarantovao
da će je čuvati od izmjene. Smatramo da je Kur’an za nas nedostižan, da je neka dodatna obaveza: „Što ja da učim kad ima nego drugi !?“.
Međutim Allah dž.š. nam objavljuje u suri Taha slijedeće: „Ta ha, ne objavljujemo Kur’an da se mučiš“. Kur’an je objavljen da bi se po njemu živjelo i da bi smo mi sretni bili. Moramo učiti i raditi po Kur’anu. Arapi su sa Kur’anom postali velesila i osvojiti svijet. Kad su zapostavili Kur’an sve su izgubili.

Kur’an nam naređuje dobročinstvo prema roditeljima. Da se pridržavamo Kur’ana, danas starački domovi ne postojali. Šta da očekujemo od naše djece sutra ako ih ne podučimo da vole i da uče Kur’an ? Kakve su ambicije omladine za ovaj ummet ?
Kur’an traži od nas da se učimo i da se educiramo. Naše ambicije moraju biti veoma visoke. Pokrenimo se i naučimo sufaru, krenimo raditi po Kur’anu za bolje sutra. Najviše zbog naših porodica koje ćemo zasnovati jednog dana ili koje već imamo.
Dr. Zakir Naik je rekao: Čovjek je najkomplikovanija mašina na svijetu a Kur’an je njeno uputstvo za upotrebu.

Preuzeto iz predavanje: Elvedina Pezića, mr.

Zapitajmo se, koliko znamo tekstova pjesama napamet a koliko sura iz Kur’ana ?!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta