Aktuelnosti

Potresna priča iz Sarajeva

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ispovijest Amara Dovadžije, muža stradale Have!

Hava Šljivić-Dovadžija (27) imala je pred sobom život sretne majke i supruge, obrazovane žene, poliglote, kuću punu dječijeg smijeha… Gotovo sve. A onda se desila kobna noć 1. aprila kada ju je udario automobil dok se vraćala s posla. U jednom trenutku srušio se cijeli svijet njene porodice. Smrt ove mlade žene u sarajevskom naselju Nedžarići duboko je potresla ne samo njenu porodicu, prijatelje i poznanike, nego i cijelo Sarajevo i BiH…

Naprasno oduzeti život majke 4,5 godišnje Merjem i 4-mjesečne Sare tragedija je na koju se ne može ostati ravnodušanim, prenosi Klix.ba. Najmiliji će danas Havu u zemlju spustiti, klanjati joj dženazu i zauvijek se od nje oprostiti. Sudbina. Ostaje golema tuga zbog dvije djevojčice koje će odrastati bez majke. Iza nje ostaje i suprug Amar, otac, majka, sestre… Ostaje društvo koje mora zahtijevati pravdu.

Hava i Amar živjeli su Olimpijskoj ulici u Sarajevu, nedaleko od mjesta pogibije. Upoznali su se na aerodromu u Istanbulu dok su i jedno i drugo putovali u Egipat gdje su studirali na prestižnom Al Azharu, ispričao je Amar za Klix.ba.

Pristao je za Klix.ba portal ispričati priču o smrti supruge kako se ovakve tragedije ne bi više događale, a mi smo odlučili prenijeti razgovor s njim kako bi dali javnosti potpunu sliku o tragediji koja je zadesila ovu porodicu zbog nečijeg nepromišljenog ponašanja za volanom.

“Ono što znam da je u tom momentu bilo upaljeno zeleno svjetlo za pješake. Postoji videosnimak sa policijskih kamera na kojem se vidi da je on prošao kroz crveno. Ispred nje su bila dva muškarca na pješačkom prelazu. Allah je dao da ona bude treća, da nju udari”, priča nam Dovadžija susprežući se da ne brizne u plač. Hava se te večeri vraćala s posla. U 21.30 sati se posljednji put telefonom čula sa suprugom kada mu je kazala da je krenula kući.

“Njena sestra je bila kod kuće s djecom. U 22.30 kada sam stigao kući, mislio sam da je ona već došla. Svastika je otvorila vrata. Pitao sam gdje je Hava, a ona mi kaže da nije još došla. Mislio sam da se šale sa mnom zbog 1. aprila. Nažalost nije bilo tako. Kada sam na putu do kuće vozio kroz Nedžariće vidio sam da se desila saobraćajna nesreća. Nešto ranije mi je i prijatelj rekao da je neka djevojka poginula u Nedžarićima. Kod kuće, kad sam shvatio da Have stvarno nema. Zvao sam je na mobitel, ne znam ni ja koliko puta. Nije se javljala”, govori Amar, te nastavlja:

“Onda mi je samo prošlo kroz glavu da je to ona poginula. Istrčao sam iz stana, došao dole na raskrsnicu. Vidim tijelo. Pitao sam policajca zna li ko je poginuo, a on mi govori da ne zna. Pogledam i vidim da ispod čaršafa viri njena suknja, marma, tunika i patike. U nevjerici sam nazvao svastiku i pitao je šta je Hava obukla kad je krenula na posao. Ona mi kaže. Opet gledam i odbijam vjerovati da je to ona”.

Razgovaramo u dvorištu porodične kuće Dovadžija dok se rodbina i prijatelji okupljaju da isprate Havu u vječnost. Nakon kraćeg razgovora s policajcem, Amaru su rekli da je nesretna žena čije tijelo leži na cesti sa sobom imala vozačku dozvolu izdatu u Egiptu. “U tom momentu je policajac izvadio dokument iz džeba… Više nije bilo dileme”, prisjetio se Amar tog teškog momenta.Nije mogao suzdržati suze. Briznuo je u plač spuštajući glavu na drveni sto u dvorištu.

Vozač koji ju je udario trenutno je na slobodi i porodici je to sipanje soli na ranu. Amar kaže da je jučer sat vremena razgovarao s inspektorom u policiji, ali i sa vozačevim ocem.

“Njegovom ocu sam rekao da prije svega kao vjernik prihvatam da je to Allahova volja. Opet s druge strane, rekao sam njegovom ocu, tvoj sin je ubio moju suprugu, tvoj sin je ubio majku moje dvije kćerke. Sve mi je prolazilo kroz glavu, i u vjerskim knjigama Kura’nu, Bibliji… Tamo stoji uho za uho, oko za oko, ali ne želim takvo što uraditi zbog svoje dvije kćerke”.

Najavio je da će podnijeti privatnu tužbu protiv odgovornog za nesreću. “Ubio je 27-godišnju majku dvoje djece i sutradan je pušten na slobodu. To tako može u ovoj državi. Zašto je pušten?! Htio sam pričati s vama upravo zbog toga da se sutra ne ponovi isto, da sutra ne ubije nekog drugog, da sutra ne puste nekog drugog. Molim Boga da ovo kroz šta mi prolazimo niko ne doživi, ali isto tako molit ću Boga da ovo što proživi moja porodica, proživi i njegova. Rekao sam njegovom ocu da možemo čak i popiti kafu, mojoj djeci niko majku ne može vratiti, ali ja i moja djeca imamo pravo na pravdu”.

Havin otac Zijad Šljivić nam kaže da ima još četiri kćerke te da je Hava otišla u Egipat na školovanje kada je imala 14,5 godina. “Hodala je po bijelom svijetu, školovala se. Poslao sam je u svijet i onda je ovdje ubijena. Ono što ja želim je istina o tome kako je moja kćerka ubijena. Da je imala bolest, da je ležala na postelji, da smo bili pripremljeni na ovo… Otišla je iznenada, u jednom trenu”, kaže uplakani Havin otac. Starija kćerka Merjem još ne zna šta se desilo s njenom majkom. Sutra će je odvesti na mezar i objasniti joj da tu spava mama. Mlađa Sara se majke neće sjećati, vidjet će je na fotografijama.

__________________________________________________

Građani Sarajeva izlaze na proteste zbog oslobađanja vozača koji je usmrtio Havu Dovadžija

Grupa građana Sarajeva najavila je za nedjelju u 12 sati izlazak na mirne proteste jer je vozač Semir Rastoder (25) pušten na slobodu, iako je u utorak navečer automobilom usmrtio pješakinju Havu Šljivić-Dovadžija (27), iza koje je ostalo dvoje djece, od pet godina i od tri mjeseca.

Podsjetimo, Rastoder je velikom brzinom prošao kroz crveno svjetlo te udario pješakinju na pješačkom prijelazu. Od siline udara nesretna žena je pala na autobusko stajalište, 15 metara dalje.

Prijatelji Havinog supruga, Amara Dovadžije, bili su šokirani saznanjem da je vozač koji je usmrtio pješakinju na slobodi te su odlučili nešto poduzeti. Pokrenuli su Facebook grupu s ciljem animiranja javnosti da ustane protiv nepravde, a u nedjelju u 12 sati će izaći na proteste na raskrsnici na kojoj je stradala Hava.

“Te noći smo na portalima vidjeli užasne fotografije sa mjesta nesreće, ni ne sluteći da se radi o supruzi našeg dobrog prijatelja Amara. Ujutro, kada smo saznali o kome je riječ, to nas je sve dodatno pogodilo, a vijest da je njen ubica tek tako pušten na slobodu je bila dodatni šok za sve nas”, ispričali su na početku razgovora za portal Klix.ba Amarovi prijatelji Adnan Delić i Mirza Selimbegović.

Sve je zabilježila nadzorna kamera

Za Amara i njegovu suprugu imaju samo riječi hvale. Kažu nam da su se njih dvoje upoznali dok su studirali na čuvenom Al Azharu u Egiptu, te su iz Crne Rijeke kraj Olova doselili u Sarajevo, u naselje Mojmilo, gdje su živjeli sa svoje dvije kćerke, od pet godina i od tri mjeseca.

“Amar nam je ispričao da ga je Hava zvala sat prije tragičnog događaja. Rekao joj je da ide na taksi, jer se on nešto zadržao na Ilidži, te nije mogao zajedno sa njom kući. Nakon toga je, vraćajući se sa Ilidže, u Nedžarićima vidio gužvu i policijska vozila, ali tada nije mogao ni slutiti šta se dogodilo. Došao je kući i vidio da nema supruge, te ju je uporno pozivao na mobitel, ali odgovora nije bilo…”, pričaju Amarovi prijatelji.

Amar će ubrzo saznati da je u nesreći u Nedžarićima, mjesta pored kojeg je prošao, stradala njegova supruga. Policijski inspektor mu je, kažu naši sagovornici, rekao da postoji snimak nesreće sa nadzorne kamere u blizini, ali da mu je bolje da to ne gleda, što je Amar i poslušao.

“Na tom se snimku sve vidi, kako je prošao kroz crveno svjetlo i udario Havu na pješačkom prelazu. Riječ je o, kako čujemo, momku koji iza sebe ima more takvih saobraćajnih prekršaja i prolazaka na crveno svjetlo, a njegovo se ime dovodilo i ranije u vezu i sa nekim krivičnim djelima i pucnjavama”, dodaju Mirza i Adnan.

Za Amara tvrde da je “poštenjačina i skroman i povučen momak”, koji im je nakon Havine smrti kazao da ne zna kako će sada hraniti bebu od tri mjeseca, jer ju je njegova žena dojila.

Izvor: Klix.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta