Aktuelnosti

Poziv na post u srijedu i četvrtak, inšallah

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Po Takvimu IZ BiH 10. dan muharrema (Dan Ašure) pada 13. novembra (srijeda), dok je Vrhovni sud Saudijske Arabije izadao obavještenje da Jevmu-Ašura/Dan Ašure – 1435. h.g/2013. god., pada, inša’Allah, 14. novembara 2013 (četvrtak) ovo zato što viđenje mlađaka nije bilo moguće prilikom početka nove 1435 hidžretske godine, pa Vas zbog toga pozivamo i podsjećamo da postite oba ova dva dana radi sigurnosti kako bi se ispostio ovaj dan, a u daljnjem tekstu će te vidjeti da je svakako sunnet da se posti 9. i 10. dan mjeseca muharrema. Post u mjesecu muharremu je na velikom stepenu pohvalnosti, čak je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, potvrdio da je post u muharremu najvredniji nakon ramazanskog posta. Kazao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:…

Najvredniji post, nakon ramazanskog, je post u Allahovom mjesecu muharremu, a najbolji namaz, nakon obaveznih, je noćni namaz.” (Hadis bilježi imam Muslim). Prenosi Ebu Katade, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, rekao: “Post dana Ašure briše grijehe koji su ućinjeni protekle godine.” (Muslim, 1162.)

Poznati ashab Abdullah ibn Abbas,r.a. je rekao: “Nisam vidio da Allahov poslanik, sallallahu alejhi we selleme, toliko nastoji postiti dan smatrajući ga boljim od drugih kao što je nastojao postiti ovaj dan, dan Ašure, i ovaj mjesec, mjesec Ramazan” (Buharija).

Abdullah ibn Abbas.r.a je takodjer rekao: “Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, je postio dan Ašure i naredio da se posti, pa su rekli: ‘Allahov Poslaniče to je dan kojeg slave Jevreji i Kršćani! Na to je Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, rekao: Kada dođe naredna godina postit ćemo, ako Bog da, i deveti dan.’ Međutim prije nego je došla naredna godina Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, je preselio” (Muslim).

Ašura se može postiti na jedan od četiri načina:

1. Postiti dan prije Ašure i Ašuru,
2. Postiti dan prije, te dan Ašure i dan poslije,
3. Postiti dan Ašure i dan poslije,
4. Postiti isključivo dan Ašure.

Prvi način je potvrđen vjerodostojnim hadisom, dok drugi način navodi se u slabom hadisu, osim ako se time želi prakticirati post tri dana u mjesecu, na koji je poticao Poslanik, sallallahu alejhu ve sellem, ili se želi postiti zbog toga što je post u muharremu posebno vrijedan, kako se navodi u autentičnim predanjima.

Imam Ahmed i drugi smatraju da je lijepo postiti sva tri dana ako čovjek nije siguran u početak lunarnog mjeseca, pa postoji mogućnost da dan Ašure bude prije ili kasnije. (Vidjeti: El-Mugni, 3/57, El-Medžmua, 6/407 i Mugnil- muhtadž, 1/446).

Trećem načinu treba pribjeći ako osoba nije postila dan prije Ašure, da bi se, ipak, razlikovala od židova.

Međutim, oko četvrtog načina postoji razilaženje među islamskim učenjacima, tj. da li je pohvalno postiti isključivo dan Ašure (bez posta devetog ili jedanaestog dana) ili je to, pak, pokuđeno. Po mišljenju velikog broja učenjaka, a taj stav je preferirao i šejhul-islam Ibn Tejmijje, nije pokuđeno da se posti samo dan Ašure, bez da čovjek posti deveti ili jedanaesti dan muharrema. Prvo mišljenje je utemeljeno na jačem dokazu, te je otuda preče i bolje postiti dan prije Ašure, a Allah najbolje zna.

Onaj ko nije u stanju postiti, a Uzvišeni Allah zna njegov nijjet da bi postio da nije zapreke, posebno ako je prije toga postio ovaj dan, neka bude radostan zbog obećane nagrade od strane Sveznajućeg Gospodara koja mu, inšallah, neće biti umanjena. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, rekao je u hadisu, koji od njega prenosi Ebu Berde, radijallahu anhu: “Ko se razboli ili bude na putu, upiše mu se sve ono što je radio dok je bio zdrav i kod svoje kuće.” (Buhari, 2996.)

Neke od novotarija dana Ašure

Najviše što se spominje o ovome jeste ono što kaže Šejhul-islam Ibn Tejmijje.

“Neki učenjaci su stava da je poželjno klanjati noćni namaz (noć Ašure), a ne znam da za to imaju dokaz, vec je to noć poput ostalih noći, pa čiji je običaj (adet) noćni namaz (kijam) neka klanja, a ako ne, neka je ne izdvaja (čini posebnom) namazom.” Metalibu uli nuha 581/1

“A od novotarija je također okupljanje radi namaza ove noći, pa se tako spajaju dvije novotarije.” Minhu El Dželil 345/1

“A od toga je i ono što je preneseno da onaj ko klanja dva rekata na dan Ašure i prouči tako i tako, bude mu upisana nagrada 70 Vjerovjesnika, kaze Ibn Tejmijje, rahimehullahu te`ala: “Ovaj hadis je kod učenjaka hadisa od izmišljenih hadisa.” Der`u Et Tea`rud 150/1
_________________________

Neki ljudi su također uveli stvari koje se dokazuju izmišljenim hadisima koje nemaju nikakve osnove, poput vrijednosti kupanja toga dana, rukovanja, ove stvari i slične njima su od uvedenih stvari, sve su pokuđene (mekruh), naprotiv poželjan (mustehab) je post. Od izmišljotina i novotarija toga dana je ono što rade šije od samokažnjavanja udarajući se sabljama i puštajući krv jer navodno nisu spriječili ubistvo Husejna, radijallahu anhu, jer je on toga dana ubijen.

Takođe, od novotarija je spremanje određenog jela za taj dan koje se zove ašura sa posebnim receptom, gdje se skuhaju sve vrste zrnevlja (pšenica, kukuruz, grah, riža…) i jede se taj dan smatrajući to obredima i običajima dana Ašure ili čak ibadetom.

Ispravno je da se ne može spojiti post koji je vadžib sa postom koji je mustehab, pa ko hoće nagradu posta za dane Ašure trebaš posebno nanijetiti i postiti dane propuštene u Ramazanu a posebno postiti dane Ašure čiji post je sunnet a ne vadžib. Ko zanijeti u danima posta povodom Ašure ujedno i napaštanje dana Ramazana onda nema nagradu posta za dane Ašure nego samo za napaštanje Ramazana.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta