Aktuelnosti

Zašto je moj hidžab tvoj problem?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U Sarajevu je, 25. 10. 2013., održana tribina pod nazivom “Hidžab, zašto ne?”. Sestre su sa puno emocija izvještavale o toj tribini, a o tome su svjedočile i slike naših sestara koje su u takvoj divnoj atmosferi  svoje mahrame nakvasile suzama. Nedugo nakon toga, portali, koji su prenijeli vijest o tribini, bili su preplavljeni užasnim komentarima na račun muslimanki koje nose hidžabe ili nikabe. “Ovo nije Afganistan, ovo je Bosna”, “Hidžab je najveće zlo u Bosni i Hercegovini… jadne muslimanske žene Bosne i Hercegovine…”, “Obrazovanje – DA!!! Hidžab – NE…”, su samo tri od stotine pogrdnih komentara koje su…

upućivali na račun nas muslimanki, a bilo ih je mnogo gorih, ali zbog stida neću da ih prenesem. Mnogi kažu kako nikab nije naša tradicija i da one koje ga nose trebaju ići u Saudijsku Arabiju i tamo ga nositi, a isti ti zaboravljaju da su naše pranene nosile feredže koje su pokrivale cijelo tijelo, te da je komunizam iste te feredže zabranio Muslimankama, koje su od stida dobivale infarkt u sudnicama, kada su im ih prisilno skidali. To su bile one naše čestite i čedne Bošnjakinje, koje su se stidjele muških pogleda i kojima su prisilnim skidanjem vela čestitosti i stida,  njihove živote oduzimali.

ZAŠTO VAMA SMETAJU NAŠI HIDŽABI? ZAŠTO VAMA SMETAJU NAŠI NIKABI? ZAŠTO VAM SMETA TAJ LIJEPI KOMAD PLATNA KOJI PREKRIVA MOJU KOSU ILI LICE? ŠTA JE TO U VAMA ŠTO SE TOLIKO PROTIVI MOM IZBORU? Pričate o nekoj slobodi izbora i demokratiji, a izgleda da ta sloboda važi samo za one slične vama. Ne bih vam smetala da obučem minjak, koji prekrije samo osnovno, ali vam smeta taj moj komad platna koji prekrije moju kosu i moja široka haljina koja ne oslikava moje tijelo?

Ja imam mnogo prijateljica koje nisu pokrivene, i poštujem ih, volim, i prema njima se ne ponašam drugačije u odnosu na pokrivene sestre, i ako mogu, na lijep ih način posavjetujem što se tiče hidžaba, i ne upućujem im ružne riječi zato što nisu pokrivene, jer mi moja vjera nalaže lijep odnos prema ljudima… A šta je sa vama? Šta je to što vama nalaže da se vi ponašate tako prema nama, muslimankama koje nose hidžabe?

Puna nam Bosna lopova, mnogi lopovi su nam na čelu države, svaki dan internet preplavljen vijestima o silovanjima i ubistvima, a vama najveći trn u oku naši hidžabi i brade. Zašto? Je li mislite da bi vam život ovdje bio lakši da nas nema? Nestalo bi nezaposlenosti, gladi, lopovluka, kad ne bi bilo nas? Život bi vam bio sjajan kada ne bi bilo ovakvih kao što smo mi, da vam govorimo da zaštitite svoja tijela od prljavih pogleda, da se udaljite od bluda i razvrata, da se klonite pijančenja po kafanama i diskotekama?

Koliko je mladih života na taj način ugašeno, vraćajući se iz diskoteke, u pijanom stanju?! Koliko je djevojaka silovano, jer su svojim provokativnim oblačenjem i ponašanjem to izazvale?! Koliko se ubistva desilo zbog preljube itd., i sve to zbog toga što su se ljudi odmetnuli od Pravog puta i udaljili od svoga Gospodara. I, znači, mi smo oni koji čine i pozivaju na zlo?

Šta mislite, otkud nam ove godine ovolike invazije životinja? Mušice od kojih vozači nisu mogli da voze auta, skakavci koji su prekrivali doline, bubamare koje su opisivali kao agresivne, i zmije čijih je napada na ljude i ujeda ovog ljeta zabilježeno jako mnogo. Samo Allah zna kakva nam se sljedeća invazija sprema, a, vallahi, kakav je narod, svašta je za očekivati, i nikakva me kazna od Gospodara svjetova ne bi iznenadila. Allah je uništavao cijeli narod zbog jednog grijeha koji bi se proširio kod njih, a mi danas imamo sve te grijehe prijašnjih naroda i masu novih. Teško Zemlji koliku težinu grijeha drži na sebi danas.

Niko od vas nema pravo reći “hidžab – NE”! Nisam ja to naredila, niti izmislila, već je to naredio Gospodar nebesa i Zemlje, pa otkud jednom malom smrtniku, koji bez Njegove volje ništa ne može, pravo da se suprotstavlja Njegovim zapovjedima?!  Otkud pravo jednom običnom smrtniku da govori da je pogrešno ono što je njegov Stvoritelj naredio?!

Probudi se, Bosno, dok još ima vremena!

Za kraj, jedan hadis, tj. predskazanje našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa vi razmislite da li opisuje današnje vrijeme: Omer, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Doći će vrijeme kada će svijet imati ljudske oblike, ali će im srca biti poput srca pustinjskih vukova… Djeca će im biti bezobrazna, omladina devijantna, a njihovi stari će biti poročni – neće naređivati dobro niti će odvraćati od zla. Biti sa njima je poniženje, a tražiti ono što je njihovo pravo je siromaštvo! Dobri među njima je zalutao, dok je zalutali među njima dobar! Sunnet je za njih bidat, dok je bidat za njih sunnet. Onaj koji među njima naređuje dobro, sumnjiv je, fasik među njima je častan čovjek, dok je vjernik kod njih potlačen!” (Sujuti, Džamiul-Ehadis, br. 31621)

Da Allah popravi naša stanja!

Ummu Sara Žužić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta