Aktuelnosti

Vijest da je mr. Bean prešao na islam je – LAŽ!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

JEVREJSKA ŠALA I NAIVNOST MUSLIMANA

Muslimani su današnjice suočeni s brojnim problemima, a među njima su svakako neprovjeravanje informacija i kompleks niže vrijednosti. U toj suludoj borbi da saznamo ko je prešao na islam, pa da i mi konačno cijenimo blagodati sedžde, u javnosti je ovih dana „procurila“ informacija da je poznati glumac Rowan Atkinson prešao na islam…

Hiljade je muslimana čuvši tu vijest povjerovalo, mnogi su je portali prenijeli, a malo je ljudi koji su se vodili islamskim uputama, pa se raspitali o pozadini svega. Nažalost,moramo vas razočarati i otkriti da se ustvari radi o – neslanoj šali, i to jednog jevrejskog nacističkog portala www.israellycool.com koji je IZVOR TE „VIJESTI“ I PRVI PORTAL KOJI JE OVU LAŽ OBJAVIO.

Izvor laži je portal: Israellycool.com

Naslov njihovog članka na engleskom jeziku je: „Batsh*t Crazy Claim Of The Day: Rowan Atkinson Converted To Islam“. Ova je hit vijest prevedena na razne svjetske jezike, pa je imamo i na našim prostorima, pa čak i na brojnim islamskim portalima i Facebook grupama. Ovdje imate link čitave originalne vijesti, pa se uvjerite i sami da se radi o laži: http://www.israellycool.com/2013/09/30/batsht-crazy-claim-of-the-day-rowan-atkinson-converted-to-islam/

Donosimo i poruku Jevreja s stranice Israellycool, autora ove lažne informacije koji jasno i glasno navode da je vijest o Mr. Beanu – lažna: „Dobrodošli čitaoci muslimani! Premda je ovaj post privukao veliku pažnju čitaoca iz muslimanskih zemalja, mnogi su muslimani likeovali našu stranicu i koristili je kao dokaz da je Rowan Atkinson prešao na islam, molimo vas da razumijete naslov, kao i sadržaj članka.“ „Naš članak: Batsh*t Crazy Claim Of The Day: Rowan Atkinson Converted To Islam je ubrzo postao možda i najpopularniji naš post u historiji. Naša je čitanost probila sve granice. Desetci su muslimana dali „like“ našoj stranici na Facebooku. I bez obzira na naslov i sadržaj samog posta – u kojem jasno i glasno kažemo da je ova tvrdnja suluda – hiljade je muslimana širom svijeta sharovalo, tweetovalo i dijelilo link našeg posta, kao dokaz da je Rowan Atkinson prešao na islam.

Čini nam se da će muslimani povjerovati u šta god im svidi. Pa čitaoci muslimani, vjerujte u što god hoćete i slobodno dijelite sadržaje naše stranice svima kojima želite. Ali mi niti jedne sekunde nismo povjerovali da je Rowan Atkinson prešao na islam.
Rekavši to, drago nam je što ste posjetili Israellycool. Slobodno razgledajte, i chatajte. Možda zajedno možemo nešto učniti za svjetski mir.“

Kao potvrdu da Rowan Atkinson nije prešao na islam, autori originalnog članka navode i izjavu njegove producentice, uzetu odmah nakon širenja ove dezinformacije po netu. Izvor: http://www.israellycool.com/2013/10/02/no-we-do-not-believe-rowan-atkinson-converted-to-islam/

Na kraju, slobodno možemo reći da je krivica na nama, muslimanima. Nažalost, nije prvi put, da smo povjerovali ovakvim lažima, uopće ne PROVJERIVŠI IZVOR NITI POUZDANOST PODATAKA, DA BI POTOM POČELI SVOJIM JEZICIMA ŠIRITI DALJE LAŽ, SAMO DOKAZAVŠI ŠTA SE DESI S LJUDIMA KAD ZANEMARE ALLAHOVU NAREDBU IZ KUR’ANA: ”O vjernici, ako vam kakav griješnik donese neku vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se, zbog onoga što ste učinili, pokajete.” (El-Hudžurat, 6.)

Veliki je problem i što stranice i portali islamskog sadržaja prenose ovakve nebuloze, bez provjeravanja informacija, što automatski u sumnju stavlja i ostatak njihovog sadržaja. Šta da se radilo o nekim ozbiljnim, sudbonosnim temama i pitanjima? Molimo Allaha da nas sačuva svakog zla.

Nedim Botic – www.saff.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta