Aktuelno

Poziv na veliki hajr poslije ramazana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Poštovana braćo i sestre, podsjećamo vas na vrijednost posta šest dana u mjesecu ševvalu, mjesecu koji je nastupa odmah poslije mjeseca ramazana, a o čijoj se vrijednosti kazuje u hadisu koji prenosi Ebu Ejjub el-Ensari, radijallahu anhu, u kojem se navodi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Ko isposti ramazan, zatim posti šest dana mjeseca ševvala, kao da je čitavu godinu postio.” (Muslim)

To objašnjava da za sva učinjena dobra djela imamo deseterostruku nagradu. Tako onaj koji posti ramazan ima nagradu kao da je postio deset mjeseci. Ko posti šest dana poslije ramazana kao da je postio šezdeset dana, tj. dva mjeseca. Lijepo je postiti dan za danom, a ako ne možemo, onda ćemo to učiniti s prekidima (mogu se postiti dan-dva, onda se može napraviti prekid od nekoliko dana, pa se ponovo može postiti dan-dva, uglavnom najvažnije da se isposti šest dana u ovom mjesecu).
__________________

”Post u mjesecu ševvalu može da se počne odmah drugog dana Bajrama, a isto tako ta nafila može se ispostiti i na kraju mjeseca, kao što je dozvoljeno da se posti uzastopno šest dana ili da se posti dan po dan razdvojeno. Bitno je da taj post bude nakon napaštanja obaveznog posta. Čovjek koji treba da naposti određene dane iz ramazana, dat će prednost napaštanju nad dobrovoljnim postom u mjesecu ševvalu.” (Šejh Muhammed Salih Usejmin)

Čitajući fetve islamskih učenjaka nalazimo da su smatrali da nije dozvoljeno da čovjek posti u ševvalu sa namjerom napaštanja ramazana, spajajući u tom istom postu i namjeru posta šest dana u mjesecu ševvalu. Onaj ko posti ševval, ne može u taj post ”ugraditi” i napaštanje ramazanskog posta. Svaki od ta dva posta treba se postiti zasebno.

Može li žena postiti šest dana ševvala a nije napostila propuštene dane ramazana – U pogledu ovog pitanja islamski učenjaci zauzeli su oprečne stavove: jedni su to smatrali dozvoljenim, a drugi zabranjenim (kao što se dalo indirektno vidjeti iz prethodnih fetvi šejha Bin Baza i šejha Usejmina). Najpreče je da osoba koja treba napostiti ramazanski post počne sa napaštanjem ramazanskog posta, međutim ako bi počela sa postom šest dana ševvala ” iz razloga što napaštanje može učiniti tokom godine, a mjesec ševval ako prođe sa njim je prošla i spomenuta nagrada ” nadati se da će dobiti spomenutu nagradu.

Dio iz gornjeg teksta je preuzet iz teksta: “Post šest dana ševvala u fetvama islamskih učenjaka” -mr. Elvedin Pezić
____________________

10 propisa koje bi trebali znati o postu šest dana ševvala!

1- U vjerodostojnim hadisima potvrđeno je da onaj ko posti mjesec ramazana a potom posti šest dana u mjesecu ševvalu kao da je postio cijelu godinu.

2- Post šest dana ševvala može biti u bilo kojem djelu mjeseca: na početku, u sredini i na kraju mjeseca. Svakako da je najbolje da to bude što prije, kako se ne bi desilo da čovjek ne uspije da to završi do kraja mjeseca.

3- Sa postom šest dana ševvala se može početi odmah nakon prvog dana bajrama. Ubjeđenje da se ne može postiti prva tri dana bajrama je neutemeljeno.

4- Dani ševvala koji se poste ne moraju da budu jedni za drugima. Može se postiti sa pauzama, i tako sve dok čovjek ne isposti svih šest dana. A dozvoljeno je da čovjek spoji svih šest dana ševvala i da ih posti jedan za drugim.

5- Osobe koje su prije ramazana imale naviku da poste ponedjeljak i četvrtak mogu da nastave sa tom praksom, i da prilikom posta ponedjeljka i četvrtka spoje namjere, pa da im se to broj i u šest dana ševvala.

6- Nije ispravno spojiti namjeru u danima koje insan napašta od ramazana, da bi mu se to računalo i da je postio šest dana ševvala.

7- Ako bi se desilo da insan isposti nekoliko dana u ševvalu, ali ne uspije da isposti šest dana, ne postoji mogućnost da to naposti ili nadomjesti u nekom drugom mjesecu. On nije griješan zbog toga, ali jednostavno nije postigao obaćanu nagradu.

8- Žene koje nisu ispostile cijeli ramazana, lijepo bi bilo da se potrude da prvo naposte ramazan a potom da poste i nafilu. Ako im to prestvlja poteškoću, onda mogu da poste šest dana ševvala, a tokom godine da naposte dane koje su propustile u ramazanu. Pošto je post šest dana ševvala vremenski ograničen, za razliku od napaštanja ramazanskog posta koji treba da se naposti do sljedećeg ramazana.

9- Pošto je post šest dana ševvala dobrovoljni post, to znači da čovjek ako nije ništa jeo nakon nastupanja zore, namjeru za post može donijeti i nakon nastupanja zore.

10- Pošto je post šest dana ševvala dobrovoljni post, ako bi insan zapostio a potom imao potrebu da prekine post, on će prekinuti post i nije griješan zbog toga.

Priredio: mr. Pezić Elvedin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta