Poučne priče i tekstovi

Praktičan primjer liječenja lijenosti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Dr Omer Abdul-Kafi je ispričao kako je jedne prilike držao hutbu. Tada mu je prišao čovjek sa dugom kosom i dugom bradom. Na izgledu mu se vidjelo da ne vodi računa o sebi. Rekao je: “Ja sam veoma lijen čovjek, i puno spavam. Jedva se budim, probudim se samo da jedem a zatim se vratim u krevet. Zanemarujem posao, porodicu, sve zanemarujem i uopšte ne marim. Djeca misle da sam čudna osoba, i veoma dosadna. Nedostaje mi entuzijazma i uvijek sam nervozan. Šta da uradim, pomozite mi.”
 
Šejh mu je samo rekao da traži oprost od Allaha izgovarajući “Estagfirullah” najmanje 100 puta dnevno, i da se vrati nakon sedmicu dana da čuje rezultat. Čovjek mu odgovori: “Govorim ti da sam lijen, spavam više od 15h dnevno. Zapostavio sam namaz, djecu, posao, a ti mi kažeš da samo tražim oprost od Allaha?” Šejh mu odgovori: “Mi ljudi smo često nepokorni našem Gospodaru i činimo razne grijehe. Ovi grijesi otežaju na našim tijelima i učine nas lijenima. Zbog njih gubimo elan, a dobijamo lijenost i krutost srca. Poslušaj moj savjet i bićeš šokiran rezultatom, inšallah.”
 
Nakon šest dana, ovaj čovjek se vratio kod šejha i rekao mu: “Želim da Vam poljubim ruku. Sada činim istigfar nekada 100, nekada 400 a nekada i po 1000 puta dnevno. Allah je unio elan u moje srce i tijelo. Sada spavam manje od 7h i dovoljno mi je. Gledam da sebe uposlim u bilo kakvu aktivnost na poslu. Sklopio sam nova partnerstva i potpisao nove ugovore. Više ne propuštam namaze i postao sam jako blizak sa svojom djecom. Istigfar je za mene bio poput energetskog pića, poput punjača.”
 
Istigfar je zaista poput spasonosne ruke koja te vraća. To je snaga od našeg Gospodara. Baš kao što nas kišobran štiti od Sunca i kiše, istigfar nas čuva od svega teškog na našem putu. Koristi istigfar kada god doživiš neuspjeh, ili kada si povrijeđen, razočaran, bolestan, kada imaš bilo kakvu brigu. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je imao običaj da izgovori “estagfirullah” preko 100 puta u toku samo jednog sijela. Zbog istigfara naš Gospodar će nas zaštiti od poteškoća. Islamski učenjaci su složni da istigfar pomaže čovjeku da uspije u svemu. “Estagfirullah” je milost od Allaha nama. Molim Allaha da istigfar učini lijekom za naše bolesti srca i tijela, i popravi nam život nabolje.
_________________________
 

Čudesna moć istigfara

Jedna žena je rekla: “Preselio mi je suprug, a ja imam 30 godina i petoro djece. Dunjaluk mi se pomračio. Plakala sam toliko da sam skoro vid izgubila. Oplakivala sam svoju sudbinu. Izgubila sam nadu. Briga me potpuno savladala i tuga prekrila. Djeca su mi mala. Nemamo dovoljno primanja. Štedljivo sam trošila ono malo novca što nam je muž ostavio. Jednom, dok sam bila u svojoj sobi, upalila sam radio i na Stanici Kur’ana Časnog čula kako predavač citira hadis Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Ko bude učestalo tražio oprost, Allah će mu otkloniti svaku brigu i spasiti svake nedaće.” Nakon toga sam često činila istigfar. Naredila sam i djeci da to čine.

Tako mi Allaha, prošlo je par mjeseci i našim brigama je došao kraj. Izgrađen je projekat na našem imanju, i data nam je naknada od nekoliko miliona. Najstariji sin postao je najbolji učenik u gradu, naučio je Kur’an napamet i imenovan za savjetnika grada. Kuća nam se ispunila hajrom, živjeli smo ugodnim životom, hvala Allahu. Allah mi je sačuvao djecu, uz Allahovu pomoć, izvela sam ih na selamet, nestalo je tuge i žalosti, postala sam, Allahovom voljom, najsretnija žena.”
______________________________________________

Ovo kazivanje je spomenuto na radio emisiji “Kur’ani Kerim” u Kuvajtu. Kaže Umu Jusuf, žena kojoj se ovo dogodilo: nije imala djece deset godina. U tom periodu obišla je sve doktore za koje je znala, što u Kuvajtu, što u drugim zemljama po Evropi. Prošlo je tih deset godina, a ona i dalje nije darovana evladom. Jednog dana otišla je na predavanje i čula kako predavač govori o vrijednosti istigfara. Nakon predavanja ustrajala je učeći istigfar, nije prošlo ni pola godine od toga zatrudnila je. Rodila je Jusufa koji sad ima šest godina, mašaAllah!
________________________________________________

KORISTI I PLODOVI ISTIGFARA

1. Najveća korist od istigfara je spuštanje Allahove milosti na osobu koja traži oprost

Kaže Allah, dž.š.: ”Zašto od Allaha ne tražite oprosta, da bi vam se milost ukazala.” (En-Neml, 46.)

2. Sigurnost i zaštita od Allahove kazne

Kaže Uzvišeni Allah: ”…i Allah ih neće kazniti sve dok neki od njih mole da im se oprosti.” (El-Enfal, 33.) Zbog toga istigfar ima veliku ulogu u opraštanju i brisanju grijeha, i čuva te od kazne za te grijehe.

_____________

Kaže Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem: ”Ko bude mnogo činio istigfar, Allah će mu olakšati svaku tegobu, da će mu izlaz iz svake situacije, i opskrbit će Ga odakle se i ne nada.” ( Hadis je zabilježio Imam Ahmed sa vjerodostojnim lancem prenosilaca.)

Od Seida El Hudrija, radijellahu ‘anhu, se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: “Zaista je šejtan rekao: O Gospodaru, tako mi Veličine Tvoje, neču prestati zavoditi Tvoje robove sve dok im budu duše u tjelima. A kaže Gospodar, subhanehu ve te’ala: Tako mi moje Veličine i Uzvišenosti, neču prestati da im praštam sve dok budu tražili oprost od mene.” (El-Hakim – Mustedrek, a vjerodostojnim ga ocijenio El-Zehebi.)

Poslanikovi, sallallahu alejhi ve sellem, načini istigfara:

– Estagfirullah

– Allahume igfir li

– Rabbi igfir li ve tub alejje inneke ente Et-Tevvabu Er-Rahim

– Estagfirullahi elezi la ilahe illa huve El-Hajjul El-Kajum ve etubu ilejhi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: