Brak i islamska porodica

Pranje kose poslije bračnog odnosa / Mora li se uzimati gusul nakon svakog intimnog odnosa?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pranje kose poslije bračnog odnosa

PITANJE: Selam alejkum! S obzirom na to da imam dužu kosu, a ne nosim maramu (hidžab) inače, je li neophodno pranje kose u potpunosti ili je dovoljno potiranje glave vlažnom rukom tako da pokvasim glavu poslije bračnog odnosa. Zaposlena sam i imam malo dijete, pa bi mi zaista teško udovoljiti bračnim obavezama ako bi morala svaki put prati cijelu kosu, jer mi uzima nekoliko sati da je osušim.

ODGOVOR: We alejkumu selam,

Pošto imaš dužu kosu imaš dva rješenja:

1. Da je povezeš u pletenice i onda bi imala olakšicu da ih ne rasplićeš pri pranju kose, nego da je natopiš

2. Da u potpunosti pereš kosu, ako ne želiš da je vezeš u pletenice, s tim da povezivanje u pletenice bi trebalo da bude trajno, a ne samo radi kupanja nakon spolnoga odnosa. Znači, ako nemaš pletenice onda moraš kosu oprati u potpunosti. A Allah najbolje zna!

Jasmin Djanan, prof.
______________________________

Mora li se uzimati gusul nakon svakog intimnog odnosa?

Ukoliko neko pridje supružniku i namjerava to učiniti i drugi put, onda ne mora nakon prvog intimnog odnosa uzimati gusul, već to može učiniti nakon što to obavi i sljedeći put. Jedini uvjet je da obavezno uzme abdest, kao što to čini za namaz i da opere spolni organ i tek, tada, može ponovo prići svojoj supruzi. Ebu Se’id el-Hudri, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: «Ako neko pridje svojoj ženi, pa to želi ponovo učiniti, neka uzme abdest

Abdullah b. ebi Kajs pitao je Aišu, r.a: Kako je Vjerovjesnik,sallallahu alejhi ve sellem, postupao kada je bio džunup? Da li se okupao prije nego bi zaspao ili je spavao prije nego se okupao? Odgovorila je: Radio je i jedno i drugo, nekada bi se okupao, pa bi onda spavao, a nekada bi uzeo abdest i onda spavao. ‘Abdullah b. ebi Kajs je, tada, rekao: Hvala Allahu koji je ovo učinio fleksibilnim! Takodje, ako osoba koja ima intimni odnos i nije odmah u mogućnosti da se okupa, a želi da spava ili da jede, uzeće abdest, pa će jesti ili spavati, a poslije će se okupati. Aiša, r.a, prenosi da bi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ako bi bio džunup, a htio da jede ili spava, uzeo abdest kao što se uzima abdest za namaz.

Kako uzimati gusul?

Gusul nakon intimnog odnosa treba uzimati na način kako je to činio Allahov Poslanik, s.a.v.s. Naime, on je, kako navodi Imam Buhari u predaji Aiše, i Mejmune, r.a, prvo oprao ruke, a u jednoj predaji i spolni organ, zatim bi izaprao usta i grlo i uzeo abdest kao što se uzima abdest za namaz. Nakon toga oprao bi glavu a iza nje kompletno tijelo, tako da nigdje suho ne bi ostalo.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta