Brak i islamska porodica

Prava ljubav i predbračni život

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prava ljubav nastupa poslije braka, a ne prije braka. Prije braka se ona ne može dokazati niti iskazati. To što neki zovu zaljubljenošću je, ustvari, samo fizička privlačnost koja kod čovjeka izaziva bujicu strasti. One rezultiraju predbračnim nemoralnim odnosima, što dovodi do nesreće djevojke, a u nekim sredinama i do nesreće mladića. Brakom se, kako kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, čuva pogled i spolni organ. U braku je osoba zaštićena. Ona je i duševno i tjelesno smirena. U grješnim vezama se to ne može postići. Zato se u hadisu kaže: “Kad vam dodje prositi kćerku onaj s čijom ste vjerom i moralom zadovoljni, udajte je“. Znači, vjera i moral su ono što se gleda kod mladoženje.

Nigdje u Kur’anu niti u hadisu se ne spominje predbračni život vjernika. Nije naveden jer njega u osnovi i nema. Ne mogu mladi živjeti prije braka kao i u braku. Mora postojati razlika. Jer, zašto se ljudi žene? Da je legalan takav način života, oni se ne bi trebali ni ženiti. Ljubav u braku predstavlja smiraj duše, seksualno zadovoljstvo i osjećaj sigurnosti.

Za mnoge je brak kabur za ljubav. To su osobe koje su živjele u predbračnim oligarhijama i mislili da je gola strast idealna ljubav. Takve izjave dolaze sa Zapada, a slijede ih oni koji se tamo odgajaju. Serije i filmovi donose samo snove, ali ne i stvarnu ljubav. Pjesnici i umjetnici su uvijek maštali o idealnoj ljubavi, a oni su bili najnesretnije osobe. A ako su i bili oženjeni, onda su to bili veoma nesretni brakovi.

Trajanje ljubavi

Ljubav se kod mnogih mijenja nagore u kasnijim godinama, što je, svakako, suprotno zakonima ljubavi. Neki, opet, misle da ljubav biva samo u mladosti. Međutim, istina je da ljubav nema i ne smije imati starosnu dob. Ona traje čitav dunjalučki život i nastavlja se i nakon smrti, u džennetu. Uzvišeni Allah kaže: “Edenski vrtovi u koje će uči oni i roditelji njihovi i žene njihove…” (Er-Ra’d, 23.). Iskrena ljubav traje i vremenom je sve jača i jača. Ljubav je kao biljka koju treba zalijevati da bi nesmetano rasla. Oko nje treba čistiti korov da bi se nesmetano razvijala.

hfz. Senaid Zaimović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta