Brak i islamska porodica

Šest pravila za snahu muslimanku

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Šest stvari koje svaka snaha muslimanka mora imati na umu kada dođe vrijeme za ulazak u novu porodicu:…

Saznajte koja su vaša ali i njihova prava – Nemojte ući u novu fazu života bez znanja o pravima koja vam vaš suprug mora ustupiti ali i o pravima koja on mora ustupiti svojim roditeljima i porodici. Ovo se ne odnosi na to da vi samo očekujete da se vaša prava ispune, nego na to da i vi trebate znati prava drugih kako ih ne bi kršili. Kada znate šta vam je Allah naredio ali i njima, lakše ćete se nositi sa svim situacijama.

Svekr i svekrva imaju više prava nego što mislite!

Iako svekr i svekrva nemaju definirana prava nad vama, prava supruga se prenose i na njegovu ženu. Npr. ako živite u istoj kući s njima, tvoji svekr i svekrva imaju određena prava i igraju važnu ulogu kao susjedi. Islam je susjedima garantovao mnoga prava čak i do te mjere da mogu biti uključeni u nasljedstvo. Tretirajte svekra i svekrvu sa najvećim poštovanjem. Pozovite ih na ručak ili večeru, posjećujte ih i poklanjajte im poklone. Čak i ako ne živite u istoj kući, vaši svekr i svekrva su muslimani. Svaki musliman ima pravo na selam, pozdrav mira. Budite prijazni s njima, čak i ako vam oni ne uzvraćaju na isti način.

Upoznajte se sa svekrvom!

Ne zaboravite da je vaša svekrva bila osoba koja se brinula o vašem mužu prije vas. On je zasigurno navikao na njen način života u kući. Navikao je na vrste hrane koje mu je ona kuhala. Potrudite se da naučite neka od njegovih omiljenih jela. Pri tome zatražite pomoć od svekrve. Njoj će se zasigurno dopasti ta ideja. Također joj time dajete do znanja da nije izostavljena iz života svoga sina. Ovo treba da posije sjeme lijepog i dugoročnog odnosa sa svekrvom. Mislite na to da će ova žena biti i nena vaše djece, ako Bog da. Svako dijete je vezano za majku, tako i vaš suprug je vezan za svoju majku. Svaki suprug uživa u tome da se njegova odabranica ophodi s njegovom majkom na najljepši način.

Ne ponašajte se obrambeno!

Ponekada i najbolji svekr i svekrva pređu granicu savjetima po pitanju održavanja kuće i odgoja djece. Najbolje je ostati pribran i ne postati defanzivan. Trebamo uvijek iskoristiti greške drugih ljudi kao pouku i uvijek vrijedi saslušati svakog ko je stariji barem zbog životnog iskustva. Niste dužni da poslušate njihove savjete, ali jednostavno saslušati ih u većini slučajeva je dovoljno da oni budu zadovoljni s vama, a vi ćete svakako donijeti svoju vlastitu odluku.

Vi ste odjeća svoga muža ali i njegove porodice

Uzvišeni Allah je rekao da su supružnici odjeća jedni drugima. Odjeća ne samo da uljepšava ljude nego ih štiti i skriva njihove mahane i pogreške. Porodica vašeg muža je dio njega. Nemojte o njima loše pričati svojoj porodici i prijateljima. Nemojte otkrivati porodične tajne svojim članovima porodice. Nemojte zbog toga izgubiti povjerenje muža, koje vam je povjerio kada vas je doveo u svoju porodicu. Svaka porodica ima svoje probleme i tajne, a budući da ste vi sada dio te porodice, to postaju i vaši problemi i tajne.

Upotpunjujte vjeru svoga supruga

Supružnici se međusobno upotpunjuju po pitanju vjere. Možete pomoći svome suprugu kada se radi o njegovim roditeljima, pomažući mu u brizi za njih, služeći ih i slično. Ovo ne znači da ste vi dužni da tako činite, jer je to prvenstveno dužnost muža. Međutim, vi možete pomoći suprugu pri tome. Pomoći možete tako što ćete se prema njima lijepo ophoditi i nećete stvarati animozitet i negativne situacije. Potrudite se da im udovoljite iako to nije vaša dužnost, s nijetom činjenja dobrog djela kako bi imali nagradu od Allaha.

By: Ruhaifa Adil
Izvor: muslimmarriageguide.com
Prijevod i prilagodba: N-um.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta