Poučne priče i tekstovi

Pravednost

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Omer r.a., je u svojoj vladi imao i ministra informisanja. Zvao se Muhammed ibn Mesleme. On je isao po pokrajinama i nije se predstavljao ljudima. Dolazio je u mesdzide i nakon namaza je razgovarao sa ljudima i pitao ih o njihovom stanju, o njihovom namjesniku, jesu li zadovljni sa njim, da li on udovoljava njihovim potrebama itd. I tako je Muhammed ibn Mesleme podnosio izvjestaje halifi Omeru o svakom namjesniku pojedinacno.

Namjesnik koji je bio u Samu nije udovoljavao potrebe narodu tako da se narod zalio na njega. Zalili su se da ih njihov namjesnik ne prima, da zatvara vrata pred njima i da nece da cuje za njihove potrebe. Kada je to cuo Omer r.a., preko svoga ministra informisanja, smjenio je ovog namjesnika, po kratkom postupku, i naredio mu da cuva stado ovaca dva mjeseca u Medini.

Nakon sto je proveo dva mjeseca kao coban, Omer ga je pozvao i upitao ga: – Jesi li za ova dva mjeseca, cuvajuci ovce, naucio strpljivost sa ovcama. On mu je odgovorio: – Jesam, wallahi. Zatim ga je pitao: – Jesi li naucio blagost, cuvajuci ovce, a on mu je odgovorio: – Jesam, wallahi. – A jesi li, upita Omer, kada upucujes dove Allahu dz.s., dozivio i osjetio da izmedju tebe i tvoga Gospodara – Koji je iznad sedam nebesa, Koji te je stvorio i Koji ti opskrbu daje – postoji pregrada? Jesi li naisao na zatvorena vrata? On mu je odgovorio da nije nikad. Na to mu Omer r.a. rece, da Uzviseni Allah kaze u Kur’anu: “A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli.” A ti izgleda smatras sebe vecim od Allaha jer zatvaras vrata pred ljudima i njihovim potrebama.

Iz predavanja:Moj ponos je u Islamu sejha Abdussameda Busatlica

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta