Poučne priče i tekstovi

Sve živo Allaha slavi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ako pogledamo u svijet pcela, otkrit cemo veliku Allahovu blagodat, milost i savrsenstvo u stvaranju. U tim malim bicima toliko je dobra i koristi za sve ljude i stvorenja. One savrseno grade kuce, stalno su u pokretu, obilaze cvjetove, u blizini su samo cistih stvari, uzimaju od svijeta najbolje i daju najbolje. Na kraju, vracaju se s najlijekovitijim, najzdravidijim i najljepsim napitkom za ljude…

One nikad ne grijese u svom putu i imaju sposobnost da prenesu svojim “prijateljicama” tacne koordinate gdje se nalaze cvjetne poljane.

“Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: “Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!” Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.” (An Nahl: 68-69)

Svako ko promisli o ovim primjerima i cudesnim poukama shvatit ce kako Svemilosni i Jedini Allah udahnjuje ljepotu i njeznost u svoja stvorenja. Stoga, samo se Njemu moli, Njegovo ime zove i od Njega pomoc trazi. Mi, ljudi, dali smo davno zavjet, da cemo se klanjat i sedzdu cinit samo Allahu, da cemo samo Njemu zahvaljivati i voljeti Ga.

Nadalje covjek treba znati kako ti sva ova brojna stvorenja ne mogu doprinijeti ili oduzeti nesto ako ti je to Allah propisao. Svi su oni siromasi i zavisni. Svi oni trebaju Allaha. Svi oni traze opskrbu s nebesa danju i nocu. Svi se oni mole za zdravlje, srecu, cast, ugled, imetak i sve ostalo samo Allahu, jer oni ne posjeduju nista, a Njemu pripada sve.

“O ljudi, vi ste siromasi, vi trebate Allaha, a Allah je nezavisan i hvale dostojan.” (Fatir: 15)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta