Poučne priče i tekstovi

Pravi prijatelj te podsjeća na Allaha i onaj svijet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovaj događaj desio se u Saudijskoj Arabiji. Jedan čovjek iz grada Tebuka bio je jako bogat. Došao mu je u posjetu jedne prilike njegov prijatelj iz Rijada. Nakon što ga je dočekao fino i ugostio ga na najljepši mogući način, predložio mu je da se provozaju malo i da mu pokaže šta sve posjeduje od imetka, nekretnina i ostalog.

Tako je i bilo izašli su te je svome prijatelju pokazao šta sve posjeduje, očekujući naravno, da će to prijatelj prihvatiti sa oduševljenjem i pohvalom.

Nakon što je obilazak završen upitao je svoga gosta za mišljenje, kako mu se čini i šta misli o onome što je vidio. Ostao je začuđen odgovorom svoga prijatelja: ‘Nisam ništa vidio od tvoga imetka ovdje. Ovo sve što si mi pokazao je imetak tvojih nasljednika sutra kada umreš. Nisi mi pokazao da si napravio negdje džamiju, da si ostavio neki vakuf, neki hajrat, od kojeg ćeš imati koristi nakon smrti.

Ovo sve što si mi pokazao je imetak koji će tvoji nasljednici razdijeliti nakon tvoje smrti a ti od toga nećeš imati ništa’. Ostao je šokiran ovim odgovorom, i to je bio razlog da promijeni svoje razmišljanje po pitanju imetka.

Odmah nakon što je ispratio svoga prijatelja krenuo je sa projektom izgradnje džamije, tako da je napravio veliku džamiju za preko dvije hiljade klanjača, sa svim popratnim objektima, od kuće za imama i mujezina, abdesthane, gasulhane… nakon dva mjeseca od toga je čovjek preselio, Allah da mu se smiluje.

A šta si ti pripremio za sebe!?

Mirnes Škrijelj, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta