Aktuelnosti

Predstavljamo vam: “Romski islamski kulturni centar”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Essellamu Allejkum! Hvala Allahu swta sto nam je omogucio da se ovim putem upoznamo i da kontaktiramo da budemo sto bliski. Takodje se zahvaljujemo Gospodaru sto vas imamo. Mi smo jedna velika Romska organizacija koja broji skoro 7000 clanova Romske nacije, koje su raznih vjeroispovesti. Vecinom ih ima Roma muslimana. Nedavno, to jest 4 dana pre Ramazana 2010 svecano smo otvarali vrata Romskog Islamskog Kulturnog Centra Ebu Bekr u Belgiji u grad Sint Niklaas.

Od 2004 do decembra 2006 smo imali jednu malu dzamiju gde smo se uvek skupili i uvelicali Allaha swta. U decembru 2006 morali smo da napustimo to mesto jer je bilo kupljeno sa milionima evra sa strane opstine i tako da od decembra 2006 vise nismo imali nikakvu lokaciju. Skoro 4 godine morali smo svake dzume da idemo u Turskim i Marokanskim dzamijama gde smo, hvala Allahu bili uvijek posebno ljubanzo primljeni.

U julu mesecu omugucio nam je Allah swta da uznajmimo jedanu veliku magacinu gde smo sakupili novaca i to vise od 30.000 eura i podelili smo taj magazin u vise delova i sagradili Islamski Centar gde ima ucionice, mesto za nase majke i sestre da posebno kanjaju. Takodje imamo mesto gde mogu svakodnevno mogu doci nasa braca i nas posete i gde mogu da se sluzu kafom, cajem, i svezim,naravno, bezalkoholnim picima. Takodje imamo veliki teren gde ga mozemo upotrebiti kao parking. Tokom Ramazana smo imali dzamiju skoro uvek punu svih namaza uz i teravih-namaz.

S’obzirom da imamo malo tehnickih problema nemozemo da vam posaljemo slike nase lokacije.

InshAllah posle Ramazana utopicemo nas zamrznuti program i raditi po njemu kao sto smo radili i u nasim starim lokacijama. A to su kao predavanje Islamski cas za omladinu u 3 grupe. Takodje za Romske majke (vecinom ima Romskih devojaka koji su se tradicionalno u ranim godinama udavali) za njih cemo takodje predavati predavanje kako odgajiti dete u Islamu. Pa predavanje za zene/devojke bice sa strane jedne sestre iz Turske zajednice na Holandskom jeziku sa prevodom na Romskom jeziku.

Sledeca aktivnost je da cemo svakog petka posle Dzume namaz, organizovati sjelo i angazovati uvek nekog imama za pitanje i odgovori. Imamo dzamijski odbor koji radi u okviru odbora Romske organizacije ROMANO DZUVDIPE (Zivot Roma). U dzamijskom odboru imamo jednu grupu omladine koji ce preuzeti akciju da rade po ulicama i izvrsiti uvidjaj i kontrolu nad Romskom (i Ne-Romskom) omladinom i doveti ih u dzamiju.

Sto se tice poznastva nas celi dzemat zna za n-um.com i uvek posecujemo vasu stranicu i tako dajemo jedno drugom nove informacije za one koje se ne suoce sa racunarima.Moram da iskoristim priliku da vam cestitam Ramazanski Bajram i da vas pohvalim i neka vas Allah swta nagradi sto sirite znanje koje je korisno.

Essellamu Allejkum

Tekst poslao brat Imer Kajtazi

Molimo Allaha, svt, da pomogne bracu u Belgiji, da im ujedini srca oko Kur’ana i sunneta, zasiti ih od podjela i podari uspjeha u ocuvanju i sirenju dini islama!

PREDSTAVITE I VI VAS DZEMAT!!!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta